lördag 30 juli 2016

Skönhetens och kärlekens symbol

har vuxit på jorden i alla fall i 12-15 miljoner år. På 700-talet f Kr fanns den i så gott som hela Grekland och blomman var kärleksgudinnan Afrodites alldeles egen. Under romartiden ca 50 f Kr - 500 e Kr var den oerhört populär. Den dyrkades mer än den gjort vare sig tidigare eller senare. Kyrkan tog tidigt avstånd från den eftersom den förknippades med ett syndfullt levene men efter romarrikets fall blev den en viktig symbol för jungfru Maria, kanske den viktigaste.

Vid det här laget vet ni nog att det är rosen jag menar och skriver om.







































Rosa chinensis f. mutabilis föll jag pladask för första gången jag såg den. Det var 2006 i en rosenträdgård strax norr om Uddevalla. Där hade de den jordplanterad i ett av växthusen och till min stora glädje hade de rotade sticklingar av den så det fanns plantor att köpa med sig och det gjorde jag såklart. Två vintrar klarade min krukodlade planta att överleva i växthuset men våren därpå gav den upp.  







































2009 i september såg jag den i England. Där betedde den sig som en klätterros och klädde in nästan en hel husgavel.































Nu sedan några veckor tillbaka har Rosa chinensis f. mutabilis återigen hamnat i vår trädgård tack vare Elise och Göran på Orust. Två rosälskare varav en av dem, Göran, är väldigt bra på att föröka rosor med sticklingar. 







































Mutabilis betyder föränderlig och syftar på blommornas förmåga att ändra färg. Den har svag, nästan ingen doft alls, är mer än dåligt härdig, men blommar kontinuerligt hela sommar och långt in på hösten och är tycker jag, helt underbar.

Rosa chinensis f. mutabilis vars ursprung är okänt fanns i odling redan före 1894. Enligt Lars-Åke Gustavsson kommer den troligen från Kina och har lång historia bakom sig innan den introducerades i Europa. Den namngavs av Henri Correvon och kom ut i handeln 1934.

Hur skall jag nu bära mig åt för att få den här plantan att överleva och gärna fler än två vintrar?

5 kommentarer:

  1. Vacker! Jag ser ingen annan råd än att ni får bygga ett orangeri till rosen ;) Annars får du köpa en ny vart annat år av Göran :) Skämt åsido,det är väl typiskt att när man verkligen gillar någon växt så ska det vara så knepigt att få den att övervintra, lycka till i alla fall :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Åh så vacker! förstår att du försöker igen, inget att tänka på för mej om den är så kinkig men som sagt var mycket vacker.
    Mariana

    SvaraRadera
  3. Rosor bjuder på oerhört många olika uttryck. Den här, som du visar, förstår jag att du fallit för (jag "känner" dig ;-)!) och det gör jag med!
    Nu är jag ju ingen driven rosodlare, men antagligen får du leta efter en husvägg mot söder i brist på en tegelmur. Eller? Varför inte göra en ruin någonstans i trädgården på 2.5 meter högt med gammal tegel?
    Oavsett vad du kommer på eller får för goda råd så visst är den vacker,din kärlekens och skönhetens symbol :-)
    Ha det fint!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon tegelmur har jag inte plats med på vår lilla 'plätt' och inte någon ruin heller. Funderar starkt på att låta rosen övervintra tillsammans med fuchsior, agaphantus och hortensior i mörk, kall men frostfri källare.

      Radera
  4. Hoppas verkligen att kärleken är besvarad och att du lyckas hålla liv i denna magiska skönhet! Mata den med lite kaffesump kring rötterna, det brukar rosor gilla. Åkerfräkendusch på jorden runt omkring höst och tidig vår stärker epitelet med kisel, rekommenderas.
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera