måndag 29 mars 2021

Vad är trädgård om inte lust och längtan?

Redan i slutet av januari stod de där snödropparna i rabatterna och glänste i grönt och vitt. 

Då gav de i vintermörkret hopp om både ljus, vår och värme. Sedan kom vintern på riktigt med snö och många minusgrader. 

Njutbar den också, men när väl snön försvann stod snödropparna återigen där beredda på att snabbt inta rabatterna med sina grönvita spjut.



Här har vi haft en kall, riktigt kall och blåsig vår. Snödropparna har blommat länge, ja blommar fortfarande för fullt men nu tillsammans med krokus som hittills nästan bara visat upp sig som hårt rullade cigarrer, julrosor, snöklockor och överdådigt blommande tibast och trollhassel.

Årets första snödroppsbukett plockade jag idag efter regnet och nu fyller den hela bottenvåningen med sin doft. 


En enda dag den här våren har jag ute i trädgården känt ett svagt, svagt stråk av den doften. Det behövs värme för att locka fram den och värmen har verkligen lyst med sin frånvaro.


Snödroppar, luktvioler och en och annan perenn lånar jag gärna in från trädgården för att i kruka kunna njuta av på trädgårdsborden. När blomningen är över lämnas de tillbaka till trädgården.

Vet ingen som med ord kan ge uttryck för det där med lust, längtan och trädgårdsglädje så som Karin Berglund. Här kommer ett stycke ur boken Lust och Fägring från 1994, sid 154.

'Exakt vad det är som är så förhäxande med snödroppar är svårt att förklara. Karl-Axel blir tyst när man ber honom berätta. »Det har helt och hållet med känslan att göra«, säger han till slut.

»En snödroppe är så raffinerad, så enkel och skön. Jag vill aldrig ha några mängder av någonting, men det jag väljer skall vara utsökt och stå på en bra plats så att växten trivs.«

Lyft upp snödroppens hängande huvud och titta på blomman länge och nära. Den är fulländat vacker med sina tre yttre kalkblad, den gröna hjärtformade fläcken på den inre kalken och ömtåliga, gröna strimmor ner mot det innersta ståndargula. Om det är varmt utsöndrar den en svag grön doft. Snödroppen är en blomma för närsynta. Den som ger sig tid blir betagen.'

Betagen är jag och jag njuter just nu av både blommorna och doften. Spegeln jag hittade på en loppis för några dagar sedan är fin men alldeles för liten för att kunna spegla hela snödroppsbuketten underifrån, tyvärr. 

Länkar till TrädgårdsFägring. Där hittar du fler inlägg om vårtecken.

Fortsatt fin vårvecka!

10 kommentarer:

  1. Hej Birgitta!
    Vilket fint inlägg, det går inte att ta miste om att du gillar snödroppar.
    Ha en Glad Påsk!
    Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marika för din kommentar! Visst är det underbart med snödroppar.
      Glad Påsk!
      Birgitta

      Radera
  2. Underbar bok " Lust och Fägring" - måste nog leta fram den ur bokhyllan och läsa Karin Berglunds poetiska texter om trädgård.
    Du har en fantastiskt vacker vårträdgård ! Jag måste börja plantera mer snödroppar och andra vårlökar även om krokusarna och scillorna ökar av sig för varje år vill jag också ha såna där vackra bestånd av snödroppar.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Isa!
      Här försöker jag rensa bort så mycket som möjligt av scillorna, trots deras underbara blå blomfärg. Önskar nu att jag planterat dem i gräsmattorna istället för rabatterna.
      Glad Påsk!
      Birgitta

      Radera
  3. Var det mannen som bodde i Lerum och som också hade en hel del hostor? Har för mig det - boken står även här i bokhyllan.

    Fina små vårtecken du visar och visst har det stora fördelar ur blomningsperspektiv att våren är sval. Men det vore skönare att vara ute med lite mer värme. Idéen med spegel under var lysande.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina!
      Nog var det han, mannen från Lerum, han med hostorna men också han med känslan. Den som det inte behövs många växter av för att uppleva ;-).
      Glad Påsk!
      Birgitta

      Radera
  4. Vilka vackra, vårliga bilder och visst är trädgård lust och längtan! Har aldrig lyxat till det och plockat in snödroppar, maken nyser av de flesta blommor, men kanske skulle ta in en bukett i växthuset... Lockande tanke.


    Allt gott. Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrika!
      En snödroppsbukett i växthuset är aldrig fel!
      Glad Påsk!
      Birgitta

      Radera
  5. Dine vintergækker er så smukke, navnlig buketten i den sorte kande. Jeg ved ikke, om jeg kender tibasten - er i tvivl om det danske/latinske navn.
    God påske!

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elna!
      Tibasten heter Daphne mezereum album på latin men vad den heter på danska vet jag inte.
      Fortsatt fin påskhelg!
      Birgitta

      Radera