onsdag 28 september 2016

Några av tomaterna

vi odlat i sommar är inte mycket större än de amerikanska blåbären. Vad de heter vet jag inte. Här går de under namnet Kerstins mini.









































Plockar frekvent alltefter som de mognar och sedan fryser jag in dem hela. Fina att ha som dekoration under vintern som kommer eller att lägga i en gryta i slutet av tillagningstiden. 







































Den här nästan svarta tomaten heter 'Indigo Pear Drops'. En riktigt snygging som när den mognar blir betydligt gulare.


Nästan alla tomatplantor som stått i grönsakslandet har precis som den sena potatisen drabbats av brunröta så därför har jag nu plockat av de flesta, även de gröna som fortfarande ser friska ut. De skall jag sylta in. Jättegoda till vinterns ox eller viltgrytor.





























Tomatsallad - recept ur Den gröna syltboken från 1968 utgiven av Törsleffs Husmors Service Ekerö

1 kg gröna tomater som sköljes och pickas och läggs i en förkokningslag över natten.
Förkokningslag: 5 dl inläggningsättika och 5 dl kokt kallt  vatten.
Nästa dag får tomaterna och hälften av lagen koka upp långsamt och koka sakta i 5 minuter.
Ta upp tomaterna och låt dem rinna av.
Blanda förkokningslagen med sockret. Sockerlag: 3 dl av förkokningslagen, 750 g socker.
Låt tomaterna koka sakta i sockerlagen i 5-10 minuter beroende på storlek. Ta upp tomaterna och lägg dem i glasburkar.

Tillsätt kryddorna till lagen, 1 knivsudd malda nejlikor, 1/2 tsk mald ingefära, 1 tsk mald kanel och låt den koka i 15 min tills den är simmig. Häll den över tomaterna och sätt på locken på burkarna medan lagen är varm så att vakuum bildas. 

Vet att dessa inlagda tomater är hållbara i flera/många år om burkarna är täta och de placeras mörkt och svalt.


14 kommentarer:

  1. Det har ju varit en lång och varm tomatsäsong för ovanlighetens skull. Har tömt ur mina krukor nu också.
    //Helene

    SvaraRadera
  2. Wow vad tomater! Odlade inte så många i år och en del han dö i torkan innan vi kom på att vi glömt vattna :( Var ju en del då innan riksmötet. Men en hel del fina blev det :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ser nog mer ut än vad det verkligen blev, men man får försöka vara nöjd med det man får, eller hur ;-))
      Trevlig helg till er båda!
      Birgitta

      Radera
  3. Stod nyss i växthuset och suckade över alla gröna tomater - nu vet jag vad jag ska göra med dem! Receptet låter väldigt spännande!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till! Har redan ätit upp en halv burk ;-)
      Trevlig helg!
      Birgitta

      Radera
  4. Mmmm! Ingenting er som selvodlete grønnsaker!

    SvaraRadera
  5. Den minsta tomatsorten jag odlar heter Mei Wei och de blir ungefär stora som stora amerikanska blåbär och med fantasisk smak. Syltade gröna tomater brukar vi också göra :)

    Ha en fin helg! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mei Wei kan nog även vår lilla tomat heta. Glömmer lätt namn om jag inte skriver upp dem och de är betydligt lättare att komma ihåg om de förknippas med en för mig känd person.
      Trevlig helg!
      Birgitta

      Radera
  6. Spännande med en nästan svart sort. Jag har i år valt tomater enbart efter hur söta de ska bli (är allergisk emot syra) och det fick bli Sungold och Sweet apertif. Båda har varit bra även om den senare haft bättre avkastning. Jag gör som du, och fryser in. Perfekt att ta fram i vinter.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir tomaterna fina trots infrysningen!
      Trevlig helg!
      Birgitta

      Radera
  7. Intressant det där med att frysa tomater hela! Blir de inte vattniga? Har själv ett ar småtomatsorter. Vore kul att kunna frysa dem. Själv är jag ingen köttälskare så att innanför mina revben hamnat det aldrig varken ox-eller viltkött så att receptet - även om den verkar god - blir nog inte gjord. De gröna tomaterna hamnar i stället i en mörk papperspåse i grovkökets svala utrymme för eftermognad. Då har vi färska tomater fram till jul.
    /Ha't!
    Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. När de hamnar i grytan gör det inget om de bli både lösa och vattniga.
      Ha det gott och trevlig helg!
      Birgitta

      Radera
  8. Jag som inte haft tur med tomater de senaste åren sådde ändå två sorter, Körsbärstomaten Ilji och Tiger tomat. Ilji blev en favorit. Gula små päronlika och goda...som godis.
    Spännande med din svarta!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den svarta gav betydligt mer på friland än i kruka, konstigt nog med tanke på både vindar och värme.
      Ha det gott och trevlig helg till dig också!
      Birgitta

      Radera