Plockar frekvent alltefter som de mognar och sedan fryser jag in dem hela. Fina att ha som dekoration under vintern som kommer eller att lägga i en gryta i slutet av tillagningstiden.
Den här nästan svarta tomaten heter 'Indigo Pear Drops'. En riktigt snygging som när den mognar blir betydligt gulare.
Nästan alla tomatplantor som stått i grönsakslandet har precis som den sena potatisen drabbats av brunröta så därför har jag nu plockat av de flesta, även de gröna som fortfarande ser friska ut. De skall jag sylta in. Jättegoda till vinterns ox eller viltgrytor.
Tomatsallad - recept ur Den gröna
syltboken från 1968 utgiven av Törsleffs Husmors Service Ekerö
1 kg gröna
tomater som sköljes och pickas och läggs i en förkokningslag över natten.
Förkokningslag:
5 dl inläggningsättika och 5 dl kokt kallt
vatten.
Nästa dag
får tomaterna och hälften av lagen koka upp långsamt och koka sakta i 5
minuter.
Ta upp tomaterna
och låt dem rinna av.
Blanda
förkokningslagen med sockret. Sockerlag: 3 dl av förkokningslagen, 750 g
socker.
Låt
tomaterna koka sakta i sockerlagen i 5-10 minuter beroende på storlek. Ta upp
tomaterna och lägg dem i glasburkar.
Tillsätt
kryddorna till lagen, 1 knivsudd malda nejlikor, 1/2 tsk mald ingefära, 1 tsk
mald kanel och låt den koka i 15 min tills den är simmig. Häll den över
tomaterna och sätt på locken på burkarna medan lagen är varm så att vakuum
bildas.
Vet att dessa inlagda tomater är hållbara i flera/många år om burkarna är täta och de placeras mörkt och
svalt.
Det har ju varit en lång och varm tomatsäsong för ovanlighetens skull. Har tömt ur mina krukor nu också.
SvaraRadera//Helene
Wow vad tomater! Odlade inte så många i år och en del han dö i torkan innan vi kom på att vi glömt vattna :( Var ju en del då innan riksmötet. Men en hel del fina blev det :) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaDet ser nog mer ut än vad det verkligen blev, men man får försöka vara nöjd med det man får, eller hur ;-))
RaderaTrevlig helg till er båda!
Birgitta
Stod nyss i växthuset och suckade över alla gröna tomater - nu vet jag vad jag ska göra med dem! Receptet låter väldigt spännande!
SvaraRaderaAllt gott!/Laila
Lycka till! Har redan ätit upp en halv burk ;-)
RaderaTrevlig helg!
Birgitta
Mmmm! Ingenting er som selvodlete grønnsaker!
SvaraRaderaDen minsta tomatsorten jag odlar heter Mei Wei och de blir ungefär stora som stora amerikanska blåbär och med fantasisk smak. Syltade gröna tomater brukar vi också göra :)
SvaraRaderaHa en fin helg! Carina
Mei Wei kan nog även vår lilla tomat heta. Glömmer lätt namn om jag inte skriver upp dem och de är betydligt lättare att komma ihåg om de förknippas med en för mig känd person.
RaderaTrevlig helg!
Birgitta
Spännande med en nästan svart sort. Jag har i år valt tomater enbart efter hur söta de ska bli (är allergisk emot syra) och det fick bli Sungold och Sweet apertif. Båda har varit bra även om den senare haft bättre avkastning. Jag gör som du, och fryser in. Perfekt att ta fram i vinter.
SvaraRaderaKram, Karin
Visst blir tomaterna fina trots infrysningen!
RaderaTrevlig helg!
Birgitta
Intressant det där med att frysa tomater hela! Blir de inte vattniga? Har själv ett ar småtomatsorter. Vore kul att kunna frysa dem. Själv är jag ingen köttälskare så att innanför mina revben hamnat det aldrig varken ox-eller viltkött så att receptet - även om den verkar god - blir nog inte gjord. De gröna tomaterna hamnar i stället i en mörk papperspåse i grovkökets svala utrymme för eftermognad. Då har vi färska tomater fram till jul.
SvaraRadera/Ha't!
Anja
När de hamnar i grytan gör det inget om de bli både lösa och vattniga.
RaderaHa det gott och trevlig helg!
Birgitta
Jag som inte haft tur med tomater de senaste åren sådde ändå två sorter, Körsbärstomaten Ilji och Tiger tomat. Ilji blev en favorit. Gula små päronlika och goda...som godis.
SvaraRaderaSpännande med din svarta!
Ha det gott!
Den svarta gav betydligt mer på friland än i kruka, konstigt nog med tanke på både vindar och värme.
RaderaHa det gott och trevlig helg till dig också!
Birgitta