lördag 22 augusti 2015

Först den allra senaste månaden

har pelargonerna varit riktigt fina. 




























Att de tycker om sol, lite torka och värme går inte att ta miste på. Hela försommaren har de lidit av den tuffa behandling de fick i april när de flyttades ut i regn och kyla. Några av dem gav snabbt upp men många kämpade vidare. De vita flygarna, anledningen till att pelargonerna åkte ut redan i mitten av april, verkar ha försvunnit. Peppar, peppar, ta i trä...


Favoriterna är även i år ett par av dem som jag fick av Elisabeth när hon var här och hälsade på 2005.

Pelargonium australe 

och Paton's Unigue.











































Tidigt i morse när solen gick upp.


Båda har blad som doftar gott, väldigt gott, tycker jag.

Tidigare har jag övervintrat alla pelargoner under belysning men funderar på att testa om de överlever en vinter i mörker och kyla, plusgrader visserligen men ganska så svalt. Hur övervintrar ni era pelargoner? Tar tacksamt mot tips.

14 kommentarer:

  1. I 30 år har jag övervintrat pelargoner i ett litet förråd med ett medelstort fönster. Alla är inte placerade vid fönstret pga att jag har mellan 50 -70 st pelargoner. Dom står på hyllor runtom förådsrummet. Aldrig någon belysning , inte en droppe vatten innan jag plockar fram dom i början på febr. Alla överlever - en del har 3 cm grova stammar för att dom är till åren komna. Jag vet inte hur man får död på pelargoner. De pelargoner som står planterade i hinkar - tar jag upp skakar av jord och ' klämmer ' ner dom i mindre kruka - på hösten.Sen börjar jag om med omplantering i rena krukor med ny fin jord osv
    Så gör jag
    Mvh Maj-Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset Maj-Britt. Kanske kan jag våga ställa dem i mörkret i vedförrådet. Skall i alla fall testa med de flesta. De jag är extra rädd om får hamna i ett fönster i källaren.

      Radera
  2. Intressant fråga! Maj-Britts tips är defintivt tänkvärt. Jag ahr nämligen gjort som du Birgitta under alla år. Kanske vore det lite mindre jobbigt med Maj.Britts variant?
    Mina pelargoner har av någon outgrundlig anledning varit ovanligt fina redan i början av sommaren trots de kyliga och blåsiga dagarna maj-juni. Då menar jag alltså de som står ute i pelargontrappan.
    Vita flygare gillar inte utelivet i kylsalget väder. De ÄR BORTA NU, men kan överleva i själva krukjorden om du har otur.. Kanske borde du göra som jag har läst någonstans, någongång, att man skakar av all jord och hänger den upp-och ner i ett söre (ja, ung, hänger tvätt i en lina).
    Hoppas att du får jättemånga fina tips!

    Ha det gôtt!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anja!
      Det skulle vara skönt att kunna göra med pelargonerna som jag gör med agaphantus och fuchsia, ställa dem mörkt och glömma bort dem i 3-4 månader. Inte glömma helt kanske. Vid jultid brukar de få lite, lite vatten.

      Radera
  3. Härliga pelargoner och finast enligt min smak är Pelargonium australe med sina skyar av vita blommor. Krukorna tycker jag också mycket om. Ångrar att jag inte köpte en betongbyst jag såg igår, särskilt nu när jag ser ditt huvud.
    Jag är ingen pelargonexpert på nåt sätt men brukar förvara mina i garaget 10-15° vid fönster. Har extrabeslysning där eftersom jag också drar upp plantor under lyse från januari. Ger en aning vatten då och då.
    Anonym ovan vet inte hur man får död på pelargoner, men jag kan meddela att det är skitenkelt. De tål inte minusgrader. Hade ihjäl allihop för tre år sen när jag förvarade dem i ett ouppvärmt uthus och kände mig som en mördare.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du berättar hur du gör. Tänkte jag skulle slippa ifrån det där med belysning. Det skulle kännas riktigt skönt att bara ställa undan dem. Ta lite ledigt från en del av alla växter som skall passas. Just nu överväger jag att lägga flertalet i komposten men istället kan jag ju testa hur de klarar vintern i ett mörkt vedförråd med plusgrader.

      Radera
  4. Vilka fina pelargonier.
    Jag övervintrar de i förrådet några plusgrader . De får ytterst lite vatten en gång under vintern.
    Sedan när det är dax för omplantering i början av febr. så får de ny jord och blir ner klippta. Jag tar in krukorna till uterummet för att de skall få mera ljus och värme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du någon belysning i förrådet eller kanske fönster?

      Radera
  5. I förra huset förvarade jag mina pelargoner de första året under tappen ner i källaren i krukorna som de var eller skakade av de mesta av jorden på de största, märkte med namn och klämde ner flera i större krukor. Utan varken vattning eller lyse. Senare fick de ett eget rum med två små fönster men fortfarande inget vatten eller lyse. ca 8-10 grader. Då överlevde nästan alla! Efter flytten fick de samma behandling i ett rum utan fönster, fast ett varmare rum. De flesta dog, så nu tränger jag ihop dom i fönstren och chansar med de stora i källaren. Skulle helst vilja ha tillbaka det svala och mörka rummet där de verkade trivas bäst. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Skall i vinter testa hur pelargonerna, de storvuxna, klarar sig i ett mörkt och ganska svalt rum.

      Radera
  6. Hej - väldigt trevlig att läsa på din "glädjekälla" samt titta på de fina bilderna. Jag gör som många andra och övervintrar i ett förråd med endast ett fönster i nordöstläge och några graders värme. Jag vattnar nog en gång i månaden för att undvika uttorkning och därmed bladlusangrepp. Problemet med lite ljus är nog främst inte att plantorna riskerar att dö utan att de kommer igång väldigt sent. Det kan man såklart undvika genom att ta in krukorna huset och ställa dem ljust när våren är i antågande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många tack för ditt svar. Skall i vinter förvara de storvuxna pelargonerna mörkt och svalt men ta fram dem till ljuset redan i februari.
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  7. Även här är Australe en favorit. Jag älskar doften.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den doften är underbar. Tror du den pelargonen klarar 4 månader i mörker?
      Lycka till på Sofiero.
      Birgitta

      Radera