1654 hade Olof Rudbäck d.ä med sig lökar till Uppsala efter ett besök i Holland. De odlades i den botaniska trädgården och därifrån spred de sig till Kungsängen. Kronlilja har den kallats men mest känd är den under namnet kungsängslilja.
'Nog var väl
Vår Herre på ett särskilt gott humör, då han skapade denna blomma, rutig som en
bondmoras förkläde eller ett schackbräde. Den har även kallats damspelsblomma.
Det finns en helvit variant och den brukar växa bland de rutiga.' Återigen
kommer informationen från boken Blomstervandringar av Harriet Hjort.
En populär folklig myt hävdade enligt Wikipedia att liljorna på kungsängen står där efter ett slag mellan danskar och svenskar. För varje fallen dansk växte en röd lilja upp och för varje svensk en vit. Slaget skall ha slutat med en stor svensk seger, vilket skulle förklara varför de vita blommorna var så sällsynta. En annan folklig myt är att liljorna skulle bli vita under sitt fjärde blomningsår.
Ofta finns det inkrukade lökar till salu under våren. Dessa lever lätt vidare och förökar sig i rabatterna i vanlig trädgårdsjord.
Kungsängsliljan är en favvo, finns på en äng i Uppsala och i år firar man Linne´ 100 år
SvaraRaderaså man kan ju ha det i åtanke om man åker förbi.
Eva
Intressant om bakgrund och myt! Vi har ett stort gäng i gräset framför stora växthuset, skyddar dem ängsligt från Tim-tramp medan de spirar men som du skriver så försvinner de snällt efter blomningen.
SvaraRaderaGrattis till all uppmärksamhet på sistone! Enligt Anja är du väl värd den!
Allt gott!
Laila
De är otroligt fina med sitt rutmönster. Måste se om mina har börjat visa sig i rabatten än...
SvaraRaderaHa det fint!
Vilket trevligt inlägg om en av mina vårfavoriter. Känner mig riktigt sugen på att försöka få tag i 'Blomstervandringar'. Våra förfäder var snillrika när det gällde att utnyttja diverse fenomen, händelser och naturen för att förhärliga vår historia. Historen om slaget med vita och röda kungsängsliljor skulle kunna vara en typisk Rudbäckare. Faktum är att de vita blir allt färre hur många jag än planterar ut. De röda verkar betydligt tåligare.
SvaraRaderaHa det så gott
Anette
Sett kungsängsliljorna på sin rätta plats strax söder om Uppsala. Det var en fin upplevelse.
SvaraRaderaÄntligen verkar de få jag har etablerat sig.
/Anette
trivs och sprider sig på vårt berg.
SvaraRaderaUnderbart! : )
SvaraRaderaEn vacker växt, och så kul med historierna kring den.
SvaraRaderaEn förkärlek jag gärna delar. Nu har de blivit så många och etablerade att jag börjar vänta och längta efter variationer :) Någon börjar bli aningens ljusare, någon har ett par extra kronblad och blommar med en öppnare klocka...
SvaraRaderaHa det gott! Carina