tisdag 5 mars 2024

Lite vårkänslor och Galanthus nivalis (Poculiformis Group) 'Angelique'.

Visserligen hade vi plusgrader i dag men nordanvinden var kall. Några av blåsipporna har trotsat både kyla och vind och försiktigt börjat blomma. Många av snödropparna står kvar med sina vita men ändå hårt knutna knoppar trots att snön är bort.


Tillbringade, trots vädret, dagen på landet, mest inomhus med en brasa i spisen och en stickning i händerna men innan jag hamnade där såg jag ändå alla snödropparna i gräsmattan.

Tydligt utmärkta med 'pinnar' av maken för att jag inte skulle trampa på dem. Både de frösådda och ibland lökplanterade och vintergäcken som börjat få gula knoppar. Nunneört, snödroppar och vintergäck är tacksamma att så, men fröna skall helst vara färska. Här har jag de senaste åren bara rensat bort, samlat in, lökblasten med frökapslarna innan de släppt fröerna och sedan har maken kastat ut den smått torra blasten på gräsmattan på landet. Snart, om vi får vara med ytterligare några år, kanske vi kan få uppleva en tidigblommande våräng full med nunneört, 

helst den tidiga och vitblommande Corydalis malkensis, snödroppar och vintergäck.

Jag tycker om att känna till bakgrunden på de namnen som  snödropparna här i trädgården har. 


'Angelique' är en fransk snödroppe som fått sitt namn efter dottern till M. Le Bellegard som hittade den bland en klunga Galanthus nivalis i sin trädgård 1995.


En snödroppe som var bland de första jag föll för. Redan 2009 köpte jag en lök 'in the green' från Avon Bulbs. En lök som tyvärr aldrig återkom. Nu har jag gjort ett nytt försök och återigen köpt en lök 'in the green' fast jag föredrar lökar som är i vila. Som jag redan berättat kommer löken denna gången från
Coolplants och står krukplanterad i växthuset. Just nu blommar den som allra finast, inte minst om solen tittar fram.

Det tog ett tag innan jag trodde mig förstå vad som menas med poculiformis, om jag nu ännu riktigt gjort det,  men "denna form av variation är inte särskilt ovanlig och eftersom det är omöjligt att hålla reda på alla poculifom-kloner av G. nivalis placerade vi dem alla i en Poculiformis-grupp i vår bok Snowdrops . Gruppen definieras genom att ha långsträckta inre segment (kalkblad) som liknar de yttre segmenten (kalkbladen) till formen, inte av renhet, av vithet, eftersom gröna märken fortfarande kan förekomma i sådana blommor."

Ur boken Snowdrops A Monograph of Cultivated Galanthus av Matt Bishop, Aaron Davis och John Grimshaw

Blev ni något klokare?

Till sist en bild, ett foto med tänkvärt budskap, som jag tog på Fårfesten i Kil för snart en vecka sedan.

Fortsatt fin vårvinter!

1 kommentar:

  1. Hej Birgitta!
    Härligt att se dina snödroppar i trädgården. Jag hittade några med små knoppar.
    Ja vi önskar och hoppas men det verkar inte förändra något.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvaraRadera