fredag 5 maj 2023

Sköna maj, varmt välkommen!

Kungsängsliljorna som frösår sig villigt har så smått börjat ta över efter snödroppar, vårstjärnor och scilla 

och blommar nu som finast tillsammans med julrosor, sockblommor och vivor.

Här har vinterkläderna hängts undan men nätterna är fortfarande kalla. Extravärmen i växthuset är borttagen men varje kväll täcker jag fortfarande plantorna med fiberduk och ser fram mot värmen som lovats dyka upp nästa vecka. Då skall en hel del av de små plantorna få flytta ut och jag gissningsvis bli till snigelvakt under några kvällar, precis som tidigare vårar.

Att jag vid den här tiden under ganska många år gått med planteringsspaden i högsta hugg och medvetet letat efter och grävt bort Sippskålen, svampen Dumontinia tuberosa eller heter den kanske Sclerotinia tuberosa, som dykt upp längs vitsippsstigen, den där smala längs gränsen till grannen i väster, verkar gett resultat. 
I vår blommar återigen många olika sippor och någon Sippskål har jag ännu inte sett till, men jag tittar efter den nästan varje dag och spaden har jag med mig. Det jag under åren grävt bort har hamnat i soptunnan och inte i komposten.

Kvällssolen, den underbara, får det att lysa extra mycket rött om de nyutslagna löven på Corylus colurna, den turkiska trädhasseln jag köpte på Lindhults plantskola för 14 är sedan 

och stjälkarna på svavelpionen. 

Den skiner också med sina sneda kvällsstrålar på blåsipporna under norrsidan häcken och lyfter fram de där sipporna som fortfarande blommar. Den här heter Hepatica acutiloba 'Louise Koehler'.

Länkar till TrädgårdsFägring och önskar

fortsatt fin och solig vår och trevlig helg!

8 kommentarer:

 1. Det är roligt när kungsängsliljorna flyttar runt och breder ut sig. De är ju så vackra. Snigeljakt blir det framöver även här. Tyvärr fick jag se svampen i en plantering här också och jag måste komma ihåg att ta en skyffel och gå dit för att skyffla bort det. :(

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina, har nästan alltid H. Palmgrens ord i tankarna när det gäller lökväxter men följer dem inte för vem kan motstå alla dessa underbara snödroppar? Hon, H. Palmgren, anser/ansåg i boken att när det gäller lökväxter är det bara kungsängsliljor som platsar i våra trädgårdar. De vissnar och försvinner snabbt och nog är det så. De bara torkar bort men attans vad de frösår sig, nästan som scillan.
   Allt gott!

   Radera
 2. Det er de mest vidunderlige billeder du har taget blandt forårsblomsterne i din have, og hvilket lys!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ulla! Nu när vintern äntligen är över är ljuset tillbaka, härligt!
   Allt Gott!

   Radera
 3. Det er bare å nyte våren og alle blomstene den bringer. Nye hver dag omtrent.

  SvaraRadera
 4. Hej Birgitta!
  Ser härligt ut i din trädgård. Kungsängsliljan har jag planterat flera gånger hos mig, men har antagligen inte hittat rätt plats. Den försvinner efter ett tag.
  Riktigt vackra bilder.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 5. Maj är så härlig med alla blommor som kommer. Man har ju längtat och längtat. Fina bilder. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 6. Så mycket fint🥰 Själv är jag Hosta,Hepatica,Anemone nemorosa m.m samlare😉i Dalsland

  SvaraRadera