söndag 30 april 2023

Tiden går så fort och i morgon är det redan månaden maj.

Lite regn har vi fått men den senaste tiden har vi mest haft underbara vårdagar 


med husmålning
 

och trädgårdsfix. Nästan alltid är det en stor fröjd att ha en trädgård och ett litet växthus. 

I förrgår kväll lade jag lite fiberduk över plantorna och hoppades att det inte skulle bli minusgrader. 

De små rödbetsplantorna är så fina och det är de flesta grönsakerna och sommarblommorna också. Förra säsongen upplevde jag att de förgrodda rödbetorna både gav större och tidigare skörd än de direktsådda som knappt gav någon utdelning alls.

De tidiga vårblommorna har blommat över 

och det har nästan också blåsipporna gjort men mycket står på tur.


Extra glad är jag över alla knoppar jag ser i de små träden, Viburnum plicatum 'Summer Snowflake' ympade på stam, vid entrétrappan. 


Förra våren fanns bara ett par tre blommor i dem men snart kommer de vara överfulla med flata vita blomställningar tack vare förra sommarens gödselvattning. Trots att jag länge varit trädgårdsintresserad är det först de senaste åren jag verkligen förstått hur viktigt det är med gödsel och näring till allt som växer i våra trädgårdar. Återigen frodas pionerna och de där små trilliumplantorna som länge bara stått och stampat kommer helt plötsligt med många nya skott och blomknoppar.

Allt det där som känts som självklart har snabbt förändrats. Livet, det där självklara livet, har ändrats. Så blir det ju såklart när man åldras, men det är säkert många med mig som smått levt i tron att den livssituation man har bara skall fortsätta och vara för evigt för det här livet man har kan ju bara inte ta slut. Inte heller skall man få ont i benen eller mer ont i ryggen. Det är ju helt omöjligt för vem skall då ta hand om trädgården? ;-)

Den här våren har jag krupit runt och smått sett ut som en lergubbe när jag klippt bort fjolårsståndare och rensat ogräs. 

Är väldigt glad över all hjälp vi fått på landet av sönerna och deras familjer, i trädgårdsbyxorna med knäskydd som jag köpte för några år sedan och över att jag fortfarande både kan gå, krypa och ta mig upp för trappan.

Björkarna har slagit ut, gullvivorna blommar och om några dagar, väntar bara på lite mer värme, skall jag sätta mig under det blommande körsbärsträdet på landet 

med en stickning och bara njuta av tillvaron.


Länkar till TrädgårdsFägring,

och önskar Allt Gott och fortsatt trevlig Valborg och 1:a maj.

5 kommentarer:

 1. Tak for et smukt indlæg med dejlige forårsbilleder, samt dine betragtninger om livet i almindelighed og havelivet i særdeleshed. Det er dejligt, når familien vil give en hjælpende hånd, så haven kan blive forårsklar. Det må være et stort arbejde at male et træhus.
  Hvor skønt at kunne sætte sig under kirsebærtræet med det farveglade strikketøj og indsnuse alle forårets dufte og lytte til fuglene.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta!
  Ja med åren känns det både i rygg och ben att man jobbat i trädgården. Har lärt mig att det går alldeles utmärkt att sitta på knä och rensa i rabatterna. Glömmer bort mig ibland och hoppar upp och ner, och det känns efteråt. Jag är dålig på att ge gödsel till mina växter, måste bli bättre på det. Jag går ut varje kväll till växthuset och bäddar in mina små plantor, vill inte att de skall frysa. Vilken fin stickning du har, det blir skönt att sitta under körsbärsträdet med ett handarbete, och njuta av trädgården.
  Fortsatt fin helg !
  Marika

  SvaraRadera
 3. Lite orörligare och lite långsammare för varje år, visst är det så! Försöker varva olika sysslor, och inte för ensidigt hålla på med en och samma sak, för att spara på kroppen.
  Minns ditt tips om att gödselvattna pionerna förra året och det låter ju som om det varit framgångsrikt. Försökte anamma (komma ihåg) det och ge mina lite extra och tycker mig se att några vuxit mer än tidigare år. Nu gäller det bara att fortsätta.
  Härliga vårbilder och visst har vi mycket fint framför oss!

  Ha det gott! Ulrika

  (P.s håller tummarna för att jag lyckas publicera mitt inlägg. Det brukar försvinna på något mystiskt sätt…)

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara sockor du stickar! Och så skönt att redan nu få målat huset och vara 'fri' i sommar.
  Men att kroppen gör sig påmind visst är det så. Förra våren kröp jag runt eftersom jag hade problem med värk i ett ben. Men fick hjälp och en enda liten övning tog bort problemet. Jag är fascinerad av hur några buktande diskar i ländryggen kan ge värk. Men visst blir musklerna svagare...

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Det er bare å drømme seg bort og nyte alle nye blomster som dukker opp. Nå er snart all snøen borte hos meg også.

  SvaraRadera