söndag 14 maj 2023

Varifrån kommer alla blekgula tulpaner?

De senaste dagarna har det snöat från körsbärsträdet, 


gulvivor och skogsviol blommar och liljekonvaljens knoppar börjar lysa i vitt. Trädgården törstar efter vatten och skall få sig en 'dusch' under veckan som kommer men det är ändå underbart att vi äntligen har sol och värme.


Luktärtor och andra sommarblomsplantor har nu hamnat på plats i grönsakslandet tillsammans med förgrodda grönsaker så som rödbetor, kål av olika slag, vaxbönor, störbönor, sockerärtor, purjolök, sättlök och olika slags sallad. Men jag har också sått bondbönor, dill, kålrabbi, morötter, palsternackor (färska frön den här gången) och persiljerötter.
De senaste åren har jag förgrott många grönsaker och fått en både rikligare och tidigare skörd. Har sått under andra delen av mars och ställt sådderna i kallväxthuset. Det är bara luktärtor och tomater som fått gro i värmen inomhus innan de också hamnat i växthuset.
Hoppas nu bara att inte sniglarna, de spanska skogssniglarna, dyker upp i den mängd de gjort de senaste två åren. Gör de det kommer det inte att finnas en enda liten zinniaplanta kvar när jag kommer dit på tisdag kväll. Håll tummarna för mig, det kanske kan hjälpa?


På landet blommar just nu vildtulpanen Tulipa sylvestris, en knallgul skir skönhet 


och i trädgården här hemma blommar många blekgula tulpaner tillsammans med en del andra i olika lilarosa färger. Var alla blekt gula tulpaner kommer från vet jag inte 


och inte heller förstår jag varför alla dessa orangeröda dyker upp varje vår trots att de bara blir till en härligt stor bukett på köksbordet.


Aklejorna har stora knoppar, nävor och sockblommor har börjat blomma. Dahlior, pelargoner och annat frostkänsligt har fått flytta ut och i dagarna skall växthuset städas. Snart är sommaren här.  

Önskar Allt gott och länkar till TrädgårdsFägring!

5 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Jag har endast förodlat sallad och det lönar sig verkligen. Det mesta blir sått direkt på plats. Tomaterna, paprika och gurkan är inne, medan växthuset är fullt av dahlior och alla blomsådder. Det är svårt att veta när faran är över, men de senaste dagarna har varit riktigt varma. Tulpanerna har precis börjat slå ut, färgen matchar inte alltid det man beställt.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 2. Hvor ser der fint og ordentligt ud i din køkkenhave! Håber virkelig sneglene kan holde sig væk. Det store kirsebærtræ er helt vidunderligt!
  Tulipanerne er flotte, og de gule skovtulipaner er så søde med deres nikkende hoveder. Måske skifter tulipaner farve ligesom f.eks. primula efter nogle år, eller også er de pakket ind i forkerte poser? Det er ret mystisk.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 3. Tulipaner er nydelige blomster. De skulle vart hele sommeren.

  SvaraRadera
 4. Det är så underbart med alla tulpaner nu, men jag har en stor grupp med gula med svagt färgade orange blomkanter som jag egentligen inte gillar. Mina favoriter är inte lika många...
  Men vildtulpanerna i år är otroliga - det finns hela fält av dom så man på håll först tror att det är maskrosor...
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
 5. Ska testa att förgro rödbetor och andra nästa år. Det är svårt här med sniglarna och jag tror småplantor klarar sig bättre. Visst är det spännande att vissa tulpaner är odödliga? Å andra sidan så kommer även fyllda tulpaner tillbaka här år efter år eftersom jag gödslar generöst efter blomningen.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera