tisdag 14 mars 2023

Trädgården just nu

och tillsammans med mig i väntan på våren.

För lite mer än en vecka sedan kröp jag runt och klippte bort blåsipps och julrosblad för att ge plats åt knopparna som var på väg upp samtidigt som jag tog bort gammalt gult gräs och bruna vinterståndare för att lyfta fram snödropparna. Benen och ryggen krånglar så för att kunna göra det måste jag numera ner på knä eller halvligga på gräsmattan framför rabatten. Efter ett par timmar ser jag från topp till tå ut som en stor lerfigur, men vad gör det?

Strax innan marskylan dök upp här igen med många minusgrader och mycket snö blev jag inbjuden till en snödroppsvandring och fick se riktigt många för mig nya och spännande snödroppar i blom. 

Just nu önskar jag att fler galanthofiler bjöd in till snödroppsvandringar i början av mars men vem vet, kanske kan det bli så i framtiden?

I år har jag lyckats låta bli att ta bort lövtäcket på backtimjanen som växer på muren, eller stenhögen som jag numera kallar den. En kallmur i sprängsten som börjat säcka ihop. Den lever numera farligt för snart kanske den försvinner helt. Måste bara ge ett klartecken till maken.

Nästan varje tidig vår dyker numera den riktiga kylan upp först i slutet av februari eller under första delen av mars. Trots den vetskapen hade jag hoppats på att med hjälp av såpa och ättika i en sprejflaska och högtryckstvätten kunna städa växthuset för att tidigt flytta ut växterna som övervintrat i mörkret i den kalla matkällaren. Men det får vänta ytterligare ett tag.

Nu är vi hemma igen efter en tur till antikmässan i Älvsjö. Första gången jag besökt den mässan och mina förväntningar var stora, för stora förstod jag efter en stund, men så är det kanske när man inte har några tidigare erfarenheter. 

Med hem kom bara några tyger, en vas av Eva Jancke-Björk och ett par oemotståndliga påskkärringar

På hemvägen mötte vi våren, en snöig sådan, på Zetas och med i bagaget därifrån ett par dahliaknölar, något jag aldrig trott jag skulle falla för, men man skall aldrig säga aldrig, eller hur? 

Och med kom också några hyacinter i blekgult och aprikosorange som just nu står i en mörk och kall matkällare, men som snart skall få pryda ett par vårkrukor i trädgården, för nog är vintern borta här på Västkusten och plusgraderna tillbaka? Länkar till TrädgårdsFägring.

Allt Gott!

8 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Så söta snödroppar. Var ute och spanade idag men de syns inte till hos mig. Däremot såg jag små små blåsippsknoppar. Ovant att se Zetas i vinterskrud, men det har kommit en hel del snö i Stockholm. Vi klarade oss med en liten mängd som är helt borta nu. Idag var det kallt men sol och fint. Hoppas att du blir bra i ryggen så du slipper krypa omkring.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika, snart är våren hs dig också. Den som väntar på något gott... Får nog vara glad om jag kan fortsätta krypa runt längs rabatterna för ryggen blir jag aldrig bra i, tyvärr.
   Allt gott!

   Radera
 2. Man skal aldri si aldri! Bare positivt at men plutselig får sansen for noe som man trodde man ikke likte. Vakker snøklokke! De får jeg nok ikke se før om flere måneder. Ha det godt!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, visst är det så, aldrig säga aldrig. Det finns så mycket spännande och vackert att upptäcka.
   Allt gott!

   Radera
 3. Det låter härligt med hyacinter i kruka. Och visst var det skönt att regnet kom och töade bort snön igen.... Om ett par år kan jag nog hålla en vandring här och då återkommer jag. Men det kommer inte vara de senaste och dyraste - bara de jag fastnar för på bild. Det var väldigt trevligt att se så många olika och dessutom i trevligt sällskap. Jag har också gjort en beställning från odlaren som levererade droppar i vila.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina, nu har också jag kommit till skott och gjort en beställning från Michael Camphausens höstlista. Vill helst ha lökar i vila. Ser verkligen fram mot en snödroppsvandring hos dig.
   Allt gott!

   Radera
 4. Så flotte de påskekjerringene dine var. De er ikke så vanlige i Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tror inte dessa 'kärringar' är särskilt vanliga här heller. Blev bara blixtförälskad när jag såg dem.
   Allt gott!

   Radera