lördag 25 mars 2023

Nu är våren tillbaka

och snödropparna har klarat tillvaron under snön riktigt bra. Några av blåsipporna under häcken mot söder har börjat blomma och det har de tidigblommande vivorna, krokusar och julrosor också gjort och ger klickar av färg bland de grönvita dropparna.


Många av trädgårdens växter och inte minst julrosorna har uppskattat guldvattnet de fick förra säsongen och kommer att bjuda på riktigt många blommor när vi får lite mer värme och knopparna slår ut. Nu har jag återigen börjat vattna med guldvatten. Guldvatten = 1 del urin och ca 10 delar vatten. Vår trädgård är liten så under växtsäsongen hinner vi vattna över hela trädgården ca 4-5 gånger om vi bara är lite uthålliga.


Vårens första nyinköpta vårlökar har flyttat ut och de första sådderna som grott inomhus har hamnat i växthuset. Krukorna som övervintrat i källaren har kommit fram i ljuset. Några av dem har hamnat i växthuset och de andra, mer frosttåliga, står nu under köksfönstret där de får lite skydd från både kyla och regn. Blir det minusgrader får jag täcka dem.

Har hittills mest bara sått trädgårdsfägring i form av plockblommor men igår var det dags för de första grönsaksfröerna. Har av en god vän fått ytterligare brätten som använts till skogsplantor och det var i dem som fröerna hamnade.


I dag har sådderna fått flytta till växthuset och där får de gro i egen takt utan hjälp av inomhustemperaturen. Numera uppskattar jag att slippa ha för många, nästan inga, frösådder inomhus. Blir det minusgrader går värmefläkten igång i kallväxthuset.

Ner i jorden i några krukor och ut i växthuset, kom också de där dahliorna och anemonerna jag föll för när vi besökte Zetas för ett par veckor sedan. Att jag skulle kunna falla för anemoner trodde jag nog men att jag skulle köpa med ett par dahliaknölar fanns inte ens i fantasin. Även om man inte tror på den påverkan som reklamen har hamnar man ändå där bland anemoner, dahlior, zinnior och andra trendiga växter. Som novis är jag väldigt glad över odlingsråden jag fick med mig från Zetas.

Helgen som gick fick den trädgård vi har på landet, ja om man nu kan kalla den en trädgård, en ansiktslyftning. Hela familjen var samlad och alla drog efter bästa förmåga sitt strå till stacken. 

En riktigt rolig dag då rosorna blev klippta, gammalt prydnadsgräs bortklippt, jordrevan fick ganska mycket mothugg och massor av det sly som vuxit upp mellan trädgården, 


grannens stora tomt och havet kunde tas bort tack vare trevliga grannar, starka och uthålliga söner, sonhustrur och våra fina barnbarn som var flitiga med att dra fram det 'fällda' till elden.

Vårtecken är veckans tema i TrädgårdsFägring. Klicka på länken så hittar du fler inlägg på temat.

Allt gott och fortsatt trevlig helg!

12 kommentarer:

 1. Deilig å se ordentlige vårtegn!
  Dahlia er jo flotte, da! (Jeg har helt dilla)
  God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irene, visst är de vackra, för vackra har jag tyckt men jag har börjat ändra uppfattning.
   Allt gott!

   Radera
 2. Hej Birgitta!
  Det ser fantastiskt ut, här är det tvärtom nu, vi har fått snö och har haft snöfritt före det en längre tid. Det är riktigt fint i dina rabatter med både Julrosor och snödroppar. Bilden med alla hjälpande händer, påminner mig om hur vi brukade hjälpa till hos svärföräldrarna på våren, rensa vass från strandkanten och göra i ordning tomten, för en ny säsong. Men nu känns våren avlägsen. Jag hade precis fått njuta av vårblommor, men de klarar sig hoppas jag, och visar sig på nytt när snön försvunnit.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Underbart med hjälpande händer och väldigt roligt att göra något tillsammans. Snödropparna, ja alla vårblommorna, klarade tillvaron under snön väldigt bra här så det gör de säkert hos dig också.
   Allt gott!

   Radera
 3. You are ahead of me with your gardening. Nice to have a greenhouse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello! Yes its nice to have a greenhouse even if it is smal, I love it.

   Radera
 4. I mange år havde jeg heller ikke dahliaer i haven. Jeg syntes, blomsterne var for store og for dominerende. Men for nogle år siden fik jeg nogle knolde foræret, og jeg blev så glad for alle de flotte buketter, jeg kunne plukke ind i sensommeren. Så nu kan jeg slet ikke undvære dahliaer.
  Det er et hyggeligt billede fra jeres "arbejdsweekend" på landet. Arbejdet går så let, når store og små hjælpes ad.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elna!
   Precis som du har jag tyckt dahlior bara varit för mycket men nu har jag smått ändrat uppfattning. De jag fallit för får inte jättestora blommor. Nog är det både roligt och helt underbart att få hjälp av hela familjen.
   Trevlig helg!

   Radera
 5. Underbart med gemensamma aktiviteter! Så du förgror rödbetor och annat också... ..det ska jag fundera på. Det är nog bättre med tanke på alla sniglar här. Grattis till dahliorna - ibland förvånar vi oss själva :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina, förra året var första gången jag förgrodde rödbetor och blev glatt överraskad. Så fina rödbetor har jag nog aldrig haft tidigare. De jag direktsådde blev det nästan inget med, Varför vet jag inte. De fick vatten och lite gödsel, hönsgödsel, kanske kan den vara 'boven i dramat'
   Trevlig helg!

   Radera
 6. Grattis! så underbart! Superfina bilder! Imora är det fortfarande vinter, men fin sol iaf!

  SvaraRadera