onsdag 22 februari 2023

Trädgårdens färger just nu.

Här är trädgården målad i grönt och vitt med inslag av gult och lite rosa. Många snödroppar har börjat blomma även om det finns en del som ännu inte tittat upp ur jorden, vad nu det kan bero på?


Galanthus 'Reverend Hailstone' är en hög och tidigblommande elwesii som redan blommat ett par veckor.


Trollhassel och vintergäck blommar i gult och 


Sarcococca hookeriana 'Purple Stem' och 


Skimmia x confusa 'Kew Green' har blommor eller knoppar som skiftar i grönt. En stilla, solig och varm dag känns doften av sötbuxbom, Sarcococca hookeriana, riktigt lång väg. När jag för 8 år sedan köpte plantan var jag osäker på om den skulle klara vintrarna här på Västkusten men det har den gjort.

De rosa tonerna i trädgården står julrosorna för. Det är inte många som slagit ut ännu, bara en enda, men knopparna som börjat sträcka på sig bjuder på färg de också.

Just nu går jag en snödroppsvandring nästan varje dag om det inte regnar allt för mycket eller att snön ligger som ett tjockt, vitt täcke. Något vitt täcke har vi knappt haft hittills den här vintern och nu hoppas jag vi slipper. Ser fram mot våren och fler blommor i rabatterna. Redan nu lyser det lite blått om de första blåsipporna och vivorna.


2017 köpte jag Galanthus nivalis 'Margery Fish'. Först i år dyker det upp en knopp. Kan det vara Margery som äntligen tittar upp? Hoppas men känner en viss tveksamhet. Skall bli spännande att se.

Här har jag börjat inventerat mina snödroppar och känner stor besvikelse över att en del av de där jag köpt in the green, både i Danmark och England, inte visat sig ovan jord året efter planteringen eller kommit med blommor som inte stämt med namnetiketten. Det har inte bara hänt en gång utan ganska många vid det här laget och även om de där blommorna som dyker upp när löken överlevt är fina så stämmer de oftast varken med namnetiketten eller priset på löken.

T.ex. den här som är köpt i Danmark för 5 år sedan som Galanthus 'Rodmarton Capella'. Enligt Rare Plants är den en woronowii men den som växer här är en nivalis.  Söta blommor men ändå, felmärkt.

Det gäller att välja seriösa odlare som inte bara vill tjäna pengar utan som också verkligen vill sprida namnsorterna vidare till oss som har svårt att motstå de där grönvita eller gulvita blommorna som tidigt målar marken i våra trädgårdar.

När man köper snödroppar in the green ser man ofta blomman och kan kontrollera om den stämmer och det är bra men då gäller det också att kontrollera rotsystemet i krukan, något jag under flera år missat att göra för jag har bara fokuserat på blomman. Slarvigt uppgrävda lökar som blivit av med de flesta av sina rötter har svårt att etablera sig i rabatten. Numera, efter många år, tror jag det är anledningen till att så många av de där snödropparna som jag köpt på plantmarknader inte överlevt.
Bästa tiden att plantera om eller sätta nya snödroppslökar upplever jag är i mitten augusti. Då är lökarna i vila och några rötter som kan grävas bort eller skadas finns inte. De börjar här hos oss dyka upp först i mitten av september.
Nog händer det att även höstplanterade lökar bara försvinner, ruttnar eller äts upp av någon larv, men har de inte fått torka ut är det, enligt min erfarenhet, betydligt större chans att lyckas med lökar i vila än med de där som grävts upp i full blom under tidig vår.
Ibland är de där krukplanterade lökarna som säljs in the green höstplanterade och då har de ofta ett välutvecklat rotsystem som har lättare att etablera sig än de där nyss uppgrävda.


Galanthus 'Fenstead End'


Galanthus 'Ding Dong'

Snödroppar har en lång blomningstid. De första sorterna började blomma för minst ett par, tre, veckor sedan och några har ännu knappt tittat upp ur jorden. Men tittat upp ur jorden, trots minusgrader nattetid, har sniglarna gjort, de spanska skogssniglarna, mördarsniglarna. Galanthus 'Fieldgate Prelude'

Några av snödroppar är nästan helt uppätna. Inte så konstigt då kanske att jag känner mig smått grinig när jag går den där snödroppsrundan? Men trots allt är det härligt att se marken målas i grönt och vitt, färger som just nu är favoriterna här i trädgården.

Temat i TrädgårdsFägring den här veckan är Trädgårdens färger.

Allt Gott!

5 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Snödroppar är så fina, och om man har det intresset som du, förstår jag att man blir besviken om dyrt inhandlade växter inte visar sig vara det man köpt, eller inte visar sig alls. Skimmian är riktigt fin, men den är för mildare växtzoner. Vi hade barmark länge, men nu har vi fått snö igen. Det kan gärna snöa nu och inte senare då man vill ha vår.
  Ha det gott ! Marika

  SvaraRadera
 2. Vintergækker er så søde, og jeg kan godt forstå, man kan synes, det er spændende at samle på forskellige sorter. Men hvis de kun blomstrer den første gang, bliver det en lidt dyr hobby. Mine vintergækker bliver også nogle gange spist, uden at jeg kender årsagen.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 3. Det är så trist med dyra växter där jag sen inser att jag är lurad.... Av alla sorter jag köpt av dig är det endast 1 sort som inte dykt upp. Mer än 95% har blivit fina droppar. Och det bevisar verkligen det du skriver - bästa tiden att plantera är sensommaren och då med lökar i vila.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Härligt att komma in här och få en vårinjektion :) Här har vi ett lätt snötäcke samt minusgrader på den lägre skalan. Väntas soligt väder idag och då kommer väl vårkänslorna igång.

  SvaraRadera
 5. Åh vad trist det där är...känner igen det där med snödropparna jag köpte ett större antal dubbla av en privatperson & satte under flera aplar i en & samma plantering. Första våren kom ingen alls upp ... likaså med inköpta julrosor från etablerad försäljare. För inte tal om alla felmärkta pioner & dahlior suck
  Men jag njuter av dina fina bilder då vi har fått ta del av snösmockan ;)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera