är veckans tema i TrädgårdsFägring.
Gissar att det finns nästan lika många tankar om detta som det finns trädgårdsägare och att dessa tankar förändras allteftersom både vi och trädgården åldras. Själv har jag med åren blivit mer tillåtande även om jag inte direkt känner någon glädje över allt fröogräs som numera, konstigt nog, bara dyker upp lite varstans, men gullvivorna och
aklejorna från de fröställningar jag missat klippa bort, stenkyndeln, rosenplistern och de låga små gräsliljorna som alla gärna frösår sig mellan stenplattorna, tycker jag nu mjukar upp och ger liv åt den hårda stenen.
Stenkyndeln frösår sig rikligt men dess aromatiska doft gör att jag låter den göra det. Det räcker att sommartid bara komma när plantorna med benen, när jag går längs gången till växthuset, för att bli smått rusig och lite glad. Den berusar inte bara mig utan också många olika slags insekter, bl.a fjärilar.
När vi blev med trädgård i början av 1980-talet avskydde vi allt vad vintergröna växter hette, bortsett från några fådda rododendron, men numera efter ganska så många år har vi ändrat uppfattning och är väldigt glada i en del av det där som är grönt även vintertid oavsett om det är perenner, buskar eller träd.
Som nybliven trädgårdsägare är det så lätt att bara se de växter som finns att köpa säsongsvis i de stora plantskolorna som t.ex Blomsterlandet eller Plantagen och missar att det finns växter som målar marken med blommor och gröna färger nästan året runt. I alla fall här på Västkusten där vi oftast har snöfattiga vintrar.
Vår trädgård är liten men vi har ändå några fågelholkar och varje år får vi hjälp av småfåglar med bladlössen på både fruktträd och rosor.
På trädgårdsbordet utanför köksfönstret står ett stenfat, egentligen en stenmortel, som jag använder som fågel och insektsbad. Brukar sommartid fylla på vatten när jag vattnar krukorna i trädgården och en riktigt varm dag går det inte många minuter efter att jag gjort det innan jag ser badande och drickande fåglar där.
Min man är flitig med att vintertid mata fåglarna. Jag oroar mig mer över växterna under fågelmataren. Därför matar vi mest med skalade solrosfröer. Trots det har koltrastarna den här vintern t.o.m hackat sönder snödroppslökar som börjat titta upp. Nu står den fågelmataren tom men vi har en utanför köksfönstret och under den växer bara tålig hasselört så där får fåglarna gärna hålla till.
Har under åren som gått fallit för alltför många nyheter som bara klarat en vinter eller två här hos oss och smått ratat de där gamla, beprövade och tåliga trädgårdsväxterna. Nog är det spännande med nyheter och roligt att hitta nya favoriter men minst lika roligt när de växter jag redan planterat i trädgården tittar upp med gröna små skott i rabatten eller krukorna när vintern är över och våren är här igen.
En trädgård som ger liv året runt byggs absolut inte av trender, även om de är spännande och allt eftersom åren gått har jag mer och mer uppskattat att växter får står lite tätt och väva in i varandra, i en inte alltför välstädad trädgård.
En trädgård består inte bara av växter, olika smådjur, fåglar och insekter
utan också av både belysning
och 'prylar', trädgårdspynt, som är vackra året runt
och detsamma gäller de trädgårdskrukorna vi omger oss med.
Detta är bara mina tankar om vad som är vackert och vad som ger din trädgård liv, vet ju bara du.
Allt gott!
I like some green in the garden - all year long. Always have. Have planted a number of evergreen trees and bushes. Nice to have that in the winter months so not everything is only white!
SvaraRaderaWe don't have much snow here on the westcoast, so whithout the evergreens the garden looks dull in its brown and grey colours.
RaderaDu har en livfull och vacker trädgård med smakrika detaljer. Tack för titten!
SvaraRaderahälsar Luna
Tack Luna, detsamma till dig!
RaderaEr trädgård är ett föredöme och väldigt intressant. Håller fullständigt med om att trädgården blir tråkig om man bara följer de stora kedjornas utbud och tidningarnas olika trender... Den senaste fågelmataren hängdes upp över en gräsmatta, känns som en bra idé när jag läser ditt inlägg.
SvaraRaderaHa det gott! Carina
För några år sedan hade vi fågelmataren i häcken på södersidan blåsipporna. Innan jag upptäckte mängden av solrosfröskal hade de fått ett ca 5 cm tjockt täcke över sig. Det gick bra men sedan dess vill jag helst ha fröerna utan skal.
RaderaSå utrolig mye nydelig du har som skaper liv og glede i hagen din.
SvaraRaderaTack Lillian, våra trädgårdar bjuder på mycket glädje.
RaderaHej Birgitta!
SvaraRaderaDu har en vacker trädgård. Smakfullt inredd, ser ut som ett ställe där man trivs.
Ha det gott /Marika
Marika! Tror nog att alla vi trädgårdsnördar njuter och trivs i våra trädgårdar och nog är det spännande att den ena inte är den andra lik.
RaderaAgree with your comment today. I too like a not so well kept garden. I call it the natural look!
SvaraRaderaDet var et godt og spændende indlæg med gode betragtninger kædet sammen med flotte billeder. Jeg giver dig ret i, at vi har meget fornøjelse af de vintergrønne planter. Jeg tror, de fleste nybagte haveejere har mest fokus på de blomstrende planter, men efter nogle år, begynder de at få øjnene op de grønne planter, de fine bladformer og nuancerne i bladenes grønne og grålige farver.
SvaraRaderaHilsen Elna
Elna! Precis så gjorde jag, föll för allt som blommade när jag besökte plantskolor och kom hem med växter jag inte visste var jag skulle plantera. Kanske är det ett steg vi måste uppleva för att komma vidare?
SvaraRaderaAllt gott!
Vackra bilder på en underbar trädgård!
SvaraRaderaKRAM-Susie
Tack Susie! Med kamerans hjälp kan det mesta se vackert ut.
RaderaAllt gott!