söndag 19 juni 2022

Krolliljor och ett par rosor.

Redan andra halvan av juni, sommartulpanerna har tackat för sig, tappat sina kronblad och smått börjat vissna.  

Nu står istället krolliljorna, Lilium martagon, i startgroparna. Kopparna har svällt upp och visat färg. Ibland under åren som gått har jag trott att de där bleka knopparna skulle bli till vita blommor men inte. De har bara lurat mig och blivit lika ljusrosa, grisrosa, som de med mörkare knoppar. Sven Greens beskrivning låter betydligt vackrare än min: rosenröd med lila anstrykning.

Krolliljan kom till oss från Turkiet i slutet av 1500-talet. Ordet martagon  kommer från ett turkiskt ord för turban men betyder också, enligt Karin Berglund och boken Längans Blommor, gul lök.

Här i Sverige har den odlats i kloster och på slott från 1600-talet för att så småningom sprida sig till allmogen. Den gula löken har under åren används som både föda och medicin. Enligt Stephen Lacey i boken En Trädgård blir till är det den mest lättodlade av liljelökar och den trivs i både alkalisk och sur jord.

Har för många år sedan, säkert 10, sått krolliljefröer från Trädgårdsamatörernas frölista och i år kommer flera av de där sådderna med knoppar. Skall bli spännande att se hur blommorna ser ut.

Rosa chinensis 'Mutabilis' en av mina verkliga favoriter när det gäller rosor har jag försökt med ett flertal gånger men bara lyckats hålla liv i plantorna ett par år. 

Nu blommar 'Plaisantiere' en frökorsning mellan 'Trier' och 'Mutabilis'. Blommorna är mindre än på 'Mutabilis' men de vackra färgskiftningarna finns där och den klarar vintern utomhus här på Västkusten.




Varit förälskade i mandarinrosen Rosa moyesii länge, länge och när vi besökte Hannu på Kinnekulle för 7 år sedan såg jag för första gången de vackra nyponen. Även den har enkla blommor men de skall vara riktigt röda och inte rosa, tycker jag och detta mitt tredje försök är jag riktigt nöjd med.

Länkar till TrädgårdsFägring och önskar Glad Midsommar!

 

10 kommentarer:

  1. Det är en särskild magi över krolliljor, men det där med lättodlad vet jag inte. Tre stycken har självmant flyttat ut i rabatten från ett syrenbuskage i år. Hoppas de kommer att trivas. De får gärna sprida sig hur mycket de vill.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anette, ja det där med lättodlat eller inte är en smått knivig fråga!
      Allt gott och fin midsommar!
      Birgitta

      Radera
  2. Ätliga trädgården är det som gäller även om det går att komma fram via Rost och rädisor också.
    /Anette

    SvaraRadera
  3. Det är en så otroligt vacker lilja den vita har jag som jag har fått av goda vänner och en som är rosa som jag har hittat här i byn i ett dike som jag fick lov att ta en knöl i.Det var en fin historia bakom den här blomman som du berättar om.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är något visst med krolliljan, det tycker jag också. Här ha ännu bara ett par börjat slå ut sina knoppar men fler står i startgroparna.
      Allt gott och trevlig midsommar!
      Birgitta

      Radera
  4. Hej Birgitta!
    Krolliljorna är fina, har några stycken i vitt och kanske är de rosa grisrosa. Din ros är mycket vacker. Glad Midsommar till dig med /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marika! Äntligen en rosa moyesii som inte bjöd på rosa blommor. Just nu kan jag ännu njuta av de där nästan röda blommorna.
      Allt gott och fin midsommar!

      Radera
  5. Rosen är fantastisk och den står på önskelistan men först måste jag hitta en bra plats.

    Jag sådde också krolliljefrön av vita selektioner många gånger. Och så småningom kom det faktiskt upp EN vit. Nu såg jag att jag har på fler ställen. Bla en stor grupp i torvpartiet säg till om du vill ha en lök i höst.

    Hälsningar, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina! Hade turen och glädjen över att få lökar skickade till mig från norra Sverige för några år sedan. Lökar som i år kommer att blomma med vita blommor, mina favoriter bland både lökväxter och perenner.
      Allt gott och fin midsommar till dig och dina nära och kära!
      Birgitta

      Radera
  6. Når en hører bier og humler summer i blomstene, da er det sommer...

    SvaraRadera