fredag 3 juni 2022

Sommartulpanen, Tulipa sprengeri,

har precis börjat blomma och trots att lager av underkjolar saknas är den drottningen bland tulpaner. 

Älskar den stilrena enkelheten, inte minst när knoppen spricker upp och det klart röda börjar titta fram mellan det olivgröna och gulbruna höljet, de yttre kronbladen.


Enligt Anna Pavords bok Tulpanen kan den växa bland glest och inte för grovt gräs eller i busksnår och klarar relativt skuggiga växtplatser.

Den är lätt att fröså. Här har jag de senaste åren bara spridit ut fröerna direkt i rabatten. De där 4 lökarna jag köpte för 10 år sedan har nu blivit till 11 som blommar och massor med småplantor. Därför skall fröerna i höst hamna ute i naturen på landet. Räknar med att det tar minst 5 år från sådd till blomning. Det sägs att det aldrig är för sent att plantera äppelträd och det gäller såklart också sådd av tulpaner ;-)).

Tulipa sprengeri påträffades 1892 av en tysk botaniker som bodde i Amasya i Turkiet. Han skickade lökar till Karl Sprenger som hade en plantskola nära Neapel fram till första världskriget.

Länge trodde man att tulpanen var utrotad från sin naturliga växtplats men nu lär den återigen hittats någonstans i Turkiet.

Länkar till TrädgårdsFägring och önskar Trevlig helg!

5 kommentarer:

 1. Spännande! Tanken att fröså tulpaner har inte ens fallit mig in.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Tulipaner er nydelige blomster, bare så synd de blomstrer så kort tid.

  SvaraRadera
 3. En underbar tulpan som precis börjat blomma här också. Jag vet inte hur många gånger jag frösådde den och det kom i bästa fall upp ett strå som sen försvann... Sen gav jag upp. För några år sedan dök det upp ett ljusgrönt, glansigt bladpar i ett torvparti som jag var väldigt nära att dra bort men det blev inte gjort. Och nu är jag med tulpanen. Det måste vara någon uthälld sådd som gav detta.

  Ljuvliga är dem! Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Skrev en kommentar som inte verkar gått igenom så jag försöker igen.

  En riktig skönhet som jag (också) frösått och planterat ut i trädgården. Men jag lär få vänta på blomningen för de är bara två-tre år gamla och står lite magert. Men den som väntar på något gott.....

  Allt gott. Ulrika

  SvaraRadera
 5. I wonder if that is the same tulip I found at the university here this spring on one of my hikes in the nature preserve?

  SvaraRadera