fredag 20 maj 2022

Nu i maj är förväntningarna både många och stora.

Här har jag den senaste tiden mest gått med rumpan i vädret och rensat ogräs och tagit bort lök och knölblast från vårens förstlingar. Därför blev jag riktigt överrumplad i kväll när jag fick se att snödroppsträdet börjat blomma.Blomsterkornellen har blommat ett tag men den står så nära ytterdörren att den inte kan missas. Dessa två, Halesia monticola 'Arnold Pink' 


och Cornus 'Eddies White Wonder' 

hör till mina verkliga favoriter i trädgården. Blomsterkornellen har funnits här i 18 år. Har stammat upp den för att få plats med annat under och klippt bort skott som i min smak strävat för högt. Nu är den ett mindre träd helt perfekt för en liten trädgård. Snödroppsträdet har vi haft i 10 år. Från början var det bara ett 'spö' som jag under åren stammat för att få en stam att kunna gå under. Två vårblommande små träd vars löv får vacker höstfärg. Träd som passar överallt i zon 1-3, inte minst i små trädgårdar.

Svavelpionen, Paeonia mlokosewitschii, ett minne från min första trädgårdsresa till England 2005 med Maria har i år sååå många knoppar tack vare gulvattnet den fått de senaste åren. Den är nästan som finast nu när drömmar och förväntningar på en överdådig blomning är som störst.

Grönsakslandet är så gott som färdigsått och fullplanterat. 

Tomaterna hamnade på plats i idag så det återstår bara gurkan och squashen som fortfarande står på tillväxt i växthuset.

Förra säsongen var första gången jag förkultiverade rödbetor och blev glatt överraskad över att det var så lätt att få de små plantorna att snabbt växa till sig efter utplanteringen och att de blev skördeklara så mycket tidigare än de direktsådda så nu i maj har jag planterat ut riktigt många. I år har jag bara sått ut fröer av dill, morötter, persiljerötter och vaxbönor, allt annat i blom och grönsaksväg har jag förkultiverat i växthuset. Av sådderna var det bara tomaterna som fick gro inomhus allt annat har från sådd till dags för utplantering stått i ett kallväxthus.

Plantor av astrar, blomsterkörvel, jätteeterneller, luktärter, reseda, ringblommor, rosenskära och zinnia har hamnat  både bland grönsakerna på landet och perennerna här i trädgården och drömmarna om färgsprakande buketter är riktigt stora just nu men sniglarna har återigen dykt upp och de kan snabbt få drömmar att gå upp i rök.

Länkar till TrädgårdsFägring och önskar fortsatt fin maj!


4 kommentarer:

 1. Ja igår kväll när jag gick in vid 19-tiden såg jag en hel del sniglar. Ska gå en sväng idag och plocka. Men över till det vackra istället. Träden är så fina och jag ser fram emot att mina korneller blir mer trädlika med tiden.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta!
  Det ser riktigt fint ut i ditt trädgårdsland. Sådde sallad ganska tidigt i mitt växthus, den är utplanterad nu och växer fint. Annat har jag bara sått direkt ute, men det blir ett stort försprång då man börjat inomhus. Snödroppsträdet är riktigt fint liksom Blomstercornellen. Jag har kvar mina perenner i växthuset men nu borde det gå att flytta ut dem.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Hyggelige overraskelser, det, da. Man må jo se opp også :)
  God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
 4. Det er bare å nyte tiden framover nå. Den ene blomsten etter den andre kommer fram.

  SvaraRadera