måndag 26 april 2021

April går mot sitt slut.

Julrosor,

nunneört, 


botaniska tulpaner 


och vivor av olika slag fyller rabatterna med överdådig blomning så nog är det vår alltid även om det är en kall sådan.

De flesta av årets frösådder har skolats om och står nu i växthuset och väntar på värmen som skall få dem att växa till lite mer innan de hamnar på sin plats i grönsakslandet. Numera sår jag inga perenner och nästan inget alls inomhus utan alla frösådderna förutom tomater och luktärter hamnar i kallväxthuset där de får gro i egen takt. Luktärter och tomater får gro inne i värmen innan de hamnar i växthuset. Blir det minusgrader ute sätter vi (min man)igång värmefläkten.

Luktärterna har flyttat ut och står nu på avhärdning längs gången till växthuset. Knubbiga plantor som börjat grena sig och som jag vill gräva ner på de tänkta växtplatserna så fort det slutar blåsa och minusgraderna nattetid är ett minne blott. 

Tomatplantorna däremot ser fortfarande både små och taniga ut men kommer bara den där riktiga vårvärmen så växer de sig snabbt stora. De kommer också att hamna i grönsakslandet så fort där är varmt nog för dem. I år har jag sått tomater som skall trivas på friland, vara resistenta mot bladmögel och ser nu fram mot en sommar när tomatplantorna även klarar sig fint utomhus i grönsakslandet någon vecka utan bevattning. Ett litet växthus och att dagligen slippa passa tomatkrukor med vatten är två av anledningarna till att jag valt just 'frilandstomater'.

De jag sått är tomaterna 'Marmande', 'Alaskan Fancy', 'Dina', 'Sibirjak', Black Prince', 'Cheerio' och 'Quadeo'.

Numera förgror jag många blomfröer, ettåringar, men också grönsaker så som olika sorters kål, bönor, sockerärter, rödbetor, mangold, purjolök och sallad. Ännu har jag inte sått vare sig gurka eller squash men snart är det nog dags.

En magnolia, en stjärnmagnolia, har trots kylan slagit ut sina blommor, många av dem har färgats bruna av de där nästan minusgraderna vi haft och fortfarande har varje natt men trots kylan

kan jag plocka små doftande buketter av luktvioler, Viola odorata.

Fortsatt fin vår!

3 kommentarer:

 1. Her venter vi også på forårets varme, men det ser ikke ud til, at det kommer lige med det samme. Der er godt gang i spirerne i dit drivhus, det ser godt ud :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
 2. Der helt styr på dine køkkenurter - og godt ser det ud! Her vil vi også prøve frilands-tomater i år, og håber på en varm god sommer, men lige nu er det stadig nattefrost. Det er et langt forår!
  Smukke billeder fra haven og en dejlig viol-buket!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 3. Hej Birgitta!
  Ser ut att växa fint i ditt växthus. Mina tomater står inomhus på hyllor i köket. Är lika trött på det varje vår, så det får bli en värmefläkt till växthuset nästa år. Det fungerar bra med perennerna, de står i ett mindre växthus inne i det stora. Det var varmare igår så jag fick lite mer rensat i rabatterna. Dina luktärter har kommit långt, kanske jag sådde för sent, syns inget ännu. Så söt bukett och vackra bilder från trädgården.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera