fredag 16 april 2021

När lusten infaller sig,

trots att det är en kall och ganska så solfattig dag, 

går det bara inte att sluta med trädgårderandet. Det ena ger det andra och hux flux är trädgårdsrabatterna inte bara städade utan också gödslade, de nyinköpta plantorna som skall ersätta julrosorna som frös bort, har intagit sina platser i krukorna och blåsipporna på norrsidan häcken

har rensats från inkräktare så som nunneört, scilla och vårstjärna.


Kluster av frösådda små blåsippsplantor har delats och fått egna platser att växa på. Har under hela vintern samlat på mig äggskal som fått torka innan jag finfördelat dem i matberedaren. Detta 'pulver' har jag använt som både gödsel och jordförbättring  till blåsipporna. Om det egentligen spelar någon verklig roll för växterna vet jag inte men blåsippor växer ju gärna på kalkrik mark.Luktviolernas knoppar börjar visa färg så några av dem har jag grävt upp och krukat in. Namnen på dem vet jag inte längre men de är fina ändå och doften, den där viktiga doften, finns där trots att de alla numera är namnlösa. Plockade in en liten bukett för ett par dagar sedan och den fyllde nästan hela nedervåningen med sin violdoft.


Snödropparna, de flesta, har numera vissna blommor men Galanthus elwesii var monostichus 'Marjorie Brown' en senblommande form av G. elwesii som funnits med sedan 1958 men återupptäcktes av Ruby Baker 1987, blommar fortfarande och har så vackra blad. Hit kom den 2012. Förra våren blommade lökarna konstigt nog inte alls men i år finns många blommor. Den har ovanligt breda blågrå blad, blommorna är stora och vackert rundade.


Vem var
Marjorie Brown? Det var hon som i mars 1987 hade med den här snödroppen, som nu fått hennes namn, i ett blomsterarrangemang på en utställning i Chichester. Ursprungligen lär den komma från ett lökinköp som hennes brorson gjorde 1958 från en holländsk lökfirma.

Håret står på ända och kinderna nästan glöder. En kall, lite solig men ändå lustfylld och rolig vårdag som jag är så glad över!

Fortsatt fin vår, aprilvår, och trevlig helg!

10 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Det har varit en kall och blåsig vår, har rensat lite pö om pö i rabatterna. Igår var det riktigt varmt och skönt, så då blev det lite till. Gödslingen får bli idag, det ser ut att bli en riktigt fin dag. Ljuvliga blåsippor hos dig, här har de varit extra fina i år och blommat länge.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika! Idag när vi besökte blåsippstället med stort B på Tjörn upplevde vi alla fyra att den där blåsippsblomningen var extra omfattande och blåsipporna extra blå ;-))
   Allt gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Ja det har verkligen varit en kall och BLÅSIG vår här på ön! Underbara blåsippor och doften av viol slår allt :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titti!
   Ja det är något alldeles extra med den där violdoften. Nu är blåsten tyvärr tillbaka här på Västkusten så ingen härlig och varm vår ännu.
   Allt gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Det ser så pænt ud i bedene efter sådan en gang forårsrengøring. Så kan man bagefter gå en runde i haven og beundre blomsterne og nyde veludført arbejde.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elna!
   Visst blir det fint i rabatterna när vårstädningen är gjord och den dagliga lilla trädgårdsrundan mer njutbar.
   Allt gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Havearbejde kan laves i alt slags vejr, bare man er rigtig klædt på. Når det er sagt synes jeg nu alligevel det går bedst når solen skinner :-) Violer dufter bare så skønt.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lene!
   Med solsken och violdofter är det en fröjd att ha en trädgård att vara ute i :-)
   Allt gott!
   Birgitta

   Radera
 5. Kan känna hur nöjd du var när det var klart. Och jag känner igen hur det ena ger det andra och vips så har jag fått gjort massor. Hade en sån dag idag :) Håller på och funderar på var jag ska plantera några blåsippor jag skaffade i vintras. Men än så länge står dem i sina krukor och väntar.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina! Idag har vi njutit av blåsippor i massor på Sundsby. Tror inte jag någonsin upplevt en sådan blomning där som i vår. Marken var bitvis helt blåmålad. Här hemma trivs de plantor vi har riktigt bra på norrsidan häcken, i uppblandad lerjord och med skugga när solen blir för intensiv. Hoppas du lyckas hitta den där optimala växtplatsen och att dina sippor kommer att trivas där.
   Allt gott och fortsatt fin vår!
   Birgitta

   Radera