lördag 3 april 2021

En vårdag på landet och julrostider.

Det hettar i kinderna och småvärker i ryggen efter fem timmars trädgårdsfix i en solig och ganska varm trädgård på landet. Hemma regerade den kalla vinden helt över utelivet men där på landet kunde vi gå i bara tröjan för dit hittade inte vinden idag. Men väl de spanska skogssniglarna. Har nog klippt huvudet av mer än femtio.

Rosorna, i alla fall flera av dem hade nyskott stora som när björkarna visar musöron, klipptes och rabatter ansades från gamla fjolårsstjälkar och ogräs. På landet har vi ganska många pioner. På några av dem såg det ut som att rötterna höjt sig över jorden med flera centimeter. Räcker det med att fylla på jord uppifrån eller måste de grävas upp för att planteras djupare?  Eller är det så enkelt att jag bara kan låta dem vara precis som de är? Hoppas någon pionkunnig kan berätta för mig hur jag skall göra.

Under ganska många år har den gulnande lökblasten från trädgården här hemma varje vår hamnat på gräset på landet innan den tillslut förpassats till komposten. 


Idag såg jag för första gången blommande nunneört Corydalis malkensis, men också kungsängsliljor Fritillaria meleagris och fröplantor av Tulipa sylvestris i det vi kallar för gräsmatta. Vintergäck, en och annan krokus och riktigt många frösådda snödroppar har tidigare blommat där i vår. Här går vi nu och drömmer om en blommande lökäng och vem vet, kanske kan vi få uppleva det?

Just nu, blommar julrosorna som allra finast. Här klipper jag bort deras gamla blad ganska tidigt. Både för att de är fula och för att ge ljus åt snödropparna.Nu blir det bara lite julrosbilder. De får både bli en avslutning på säsongens TrädgårdsFägring och en början på trädgårdsåret 2021.Sista temat i TrädgårdsFägring den här våren är 'Nu närmar det sig' och nog är det så. Våren är visserligen fortfarande kall men innan vi vet ordet av är försommaren här igen. 
Den färgade ullen från förra årets fårfest i Kil hittade jag till slut och nu pryder den det lilla syrenträdet vi har i en kruka vid trappen.

Fortsatt Glad Påsk!


10 kommentarer:

 1. Härliga vårbilder och det råder full rulle i trädgården nu! Här är en till som känner av ryggen :)
  Jag är lite dålig på just pioner, men kanske räcker det att hälla på ny jord? De ska ju inte stå för djupt om de ska blomma vad jag förstår...
  Önskar dig en fortsatt skön PÅSK!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titti!
   Visst råder det full rulle i både trädgård och växthus just nu. En härlig tid överfull av förväntan. I dag fick pionerna lite ny jord på sig och jag börjar se fram mot en överdådig blomning, näst år kanske? ;-))
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Dejligt, at kunne gå udenfor uden jakke så føles det lidt mere som forår. Her hos os har blæsten været slem, så jakken blev på.
  Jeg har ikke set snegle endnu, men er dog sikker på at de er der.
  Jeg er bestemt ikke ekspert i Pæoner, men jeg ville bare lægge lidt jord på rødderne, Pæoner er ikke glade for at blive gravet op.
  Fine Påskeklokker.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lene!
   Här hemma har det blåst men på landet har inte vinden kommit åt. Idag fick pionerna ny jord och lite kogödsel över sig. Hoppas de kommer att blomma överdådigt nästa år.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Hej Birgitta!
  Så fina vårbilder, och vackra Julrosor. Vi har haft några sköna dagar men det har också varit kallt och blåsigt. Det har ändå gått att fixa i trädgården, och det känns i ryggen med en gång. Jag har en väldigt gammal pion som jag är rädd om. Har samma problem med den att större delen av rötterna har lagt sig uppe på jorden. Har bara fyllt på med jord och det verkar ha gått bra.
  Ha en god fortsättning på Påsken.
  /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika!
   Har nu gjort som du, fyllt på med jord och lite kogödsel.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Å, så fint med det lilla trädet och ullen för att inte tala om dina välfyllda lökrabatter. Visst känns det både här och där när kroppen liksom ska väckas ur vinterdvalan med ovana rörelser, men ändås så skönt att vara utomhus lite varje dag.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anette! Visst är det underbart att återigen få lite jord under naglarna oavsett om det gör ont lite här och där, inte minst i dessa coronatider. När är det dags att plantera potatislöken?
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 5. Vilken vacker lökäng ni är på väg att få. Bilden med julrosor omgiven av blommande lökar är så fin. Pionerna - ja det borde väl gå bra att fylla på jord om det fungerar för helheten i rabatten. Att gräva upp pionerna och sätta ner dem igen är ett rejält jobb. Mina står med rötterna i ytan sen ett par år och de får stå kvar så tills det är klart att flytta dem. Men under tiden upplever jag att de blommar lite sämre.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina! Idag har jag fyllt på med både planteringsjord och kogödsel. Det blir kanske ingen överdådig pionblomning i år, men nästa kanske. Pionerna på landet har jag för att jag vill kunna plocka buketter och då är det en fördel om de trivs och kommer med många knoppar ;-)
   Allt gott!
   Birgitta

   Radera