fredag 12 mars 2021

Det här är mormorsväxter för mig

eller kanske mer mammasväxter, för det var hon som berättade om mormors blomfavoriter.


Mormor tyckte, som jag redan tidigare berättat, om reseda och ringblommor. 


Om jag minns rätt blommade också aklejor i hennes rabatter och petunior i de två röd och vit målade traktordäcken längs gången mot huset. Petunia är en blomma som jag själv ännu aldrig haft här i trädgården, men man skall ju aldrig säga aldrig även om jag nu har svårt att tänka mig att den kan bli en favorit.

Har hela mitt vuxna liv varit intresserad av odlande och trädgård, men någon mormorsträdgård får jag aldrig eftersom vi, min man och jag, har söner och förmånen att vara farfar och farmor till fyra underbara barnbarn. Därför får den trädgård vi har kallas för farfar och farmorsträdgården och i den växer det inga mormorsväxter alls utan enbart farmorsväxter och trots veckans tema 'det här är mormorsväxter för mig' i TrädgårdsFägring känner jag mig inte det minsta kränkt ;-)). 


Aklejor, irisar, 


krolliljor, 


pioner, reseda, ringblommor, 


rosor och stjärnflocka hör till mina mormorsväxter. 

Men dit hör också austinrosor,


daggrosen,


Linnétagetes i krukor


och skuggbräcka.


Visserligen har trädgården inte alls lika överdådig blomning som den jag förknippar med ordet mormorsträdgård, men en farmorsträdgård måste ju vara lite mer försiktig i sin framtoning, om nu det bara går ;-))

Trevlig helg!

6 kommentarer:

 1. Å Birgitta vilka fina färgkombinationer! Aprikos ros och bronsfänkål - mmm. Jag har frön till bronsfänkål men ingen aprikos ros ;)

  Och sen tänker jag - så skönt med en person som inte blir kränkt. Det känns som de flesta är sååå lättkränkta idag och att ett större mått av tolernas och förståelse skulle ta oss långt.

  Mina mormorsväxter är morfarsväxter och i hög grad också farmors växter. Det vill säga de kommer från deras trädgård. Jag kan inte minnas mormor rensandes eller planterandes. Jag minns henne mest från köket...

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 2. Mormorsblommor är för mig luktärter...
  Sååå härliga blommor och bilder du visar! Den där aprikosa rosen är ljuvlig :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 3. Her er dagen kold og regnfuld, så det var skønt at se alle de dejlige sommerbilleder. Jeg husker de fleste af blomsterne fra de haver, jeg besøgte som barn. Min mormor boede i klitterne helt ude ved Vesterhavet, så hun havde ingen have, men der var en storslået natur omkring hendes hus.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 4. Nydelige mormorblomster! Jeg har aldri hatt en mormor, men en farmor. Henne forbinder jeg med nyperoser og epleblomster :)

  SvaraRadera
 5. Din farmorsträdgård är ljuvlig och dina foton likaså. Vilka finstämda miljöer. Aklejorna liknar de jag har och som poppar upp här och där på olika platser.

  Ha en fortsatt fin helg. Ulrika

  SvaraRadera
 6. Hej Birgitta!
  Så vacker blomning. Ringblommor hade min svärmor, det var ett måste. Dottern har tagit vidare den traditionen. Pionerna är min farmor för mig, blomningen och doften påminner mig om henne. Härligt med växter som går vidare i generationer.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera