lördag 13 mars 2021

I växthusets värme

både doftade och svävade snödropparna trots att solen den här gråmulna dagen knappt visade sig när min man och jag besökte en snödropps och blåsippssamlande vän i fredags eftermiddag. Han odlar både sina fina blåsippor och de flesta av favoritsnödropparna i terrakottakrukor i en sandbädd i sitt växthus.  Alla, både sippor och snödroppar får tillbringa vintern i sina lerkrukor i sanden under ett topplager av frigolit för att hålla så mycket vinter som möjligt borta från både lökar och rötter.

Galanthus 'Midas' hittades 2011 i en rugge bland snödroppar på Avon Bulbs. Det där med snödroppsnamn tycker jag är spännande. Inte minst att ha en snödroppe i sin trädgård som heter 'Midas' och det har jag nu efter besöket i det snödroppsdoftande växthuset.

Kung Midas fick själv en gång som tack för sin gästvänlighet lov att önska sig något av Dionysos och hans önskan var då att allt han rörde vid skulle bli till guld och som guld lyser nu märkena på snödroppen som fått hans namn.

Galanthus 'Diggory' hittades 1993 i en klunga av Galanthus plicatus. Har du väl en gång sett den här snödroppen i blom kommer du alltid att känna igen den.

Galanthus 'Spindelstone Surprice' en gul en, vacker, storvuxen och ibland med två blommor på en och samma stjälk.

Galanthus 'Primrose Warburg' också en med gula istället för gröna märken på kalkblad och fröhus.Den har fått sitt namn efter Primrose Warburg,  som någon gång under andra halvan av 1900-talet förälskade sig i snödroppar och samlade på sig många olika, en riktig galantofil.

Galanthus 'Augustus',  en veckad snödroppe, Galanthus plicatus med buckliga yttre kalkblad som fått sitt namn från. E.A. Bowles. Hans andranamn var Augustus.


Galanthus elwesii 'Godfrey Owen' har sex både yttre och inre kalkblad. Den hittades på  1990-talet av Margaret Owen och fick namn efter hennes make.


Till sist en bild på Galanthus plicatus 'Bumblebee'. En snödroppe vi var många som letade efter under förra vårens snödroppsresa till England. Osäker på om någon av oss fann den, men jag tror inte det.

Nu är snön borta och jag hoppas på sol och värme igen så att snödropparna får sväva lite innan de vissnar bort.

Fortsatt trevlig helg!

7 kommentarer:

 1. Så charmiga snödroppar, i synnerhet de två sista. Snödroppsresa till England låter som en härlig upplevelse.

  Ha det gott! Ulrika

  SvaraRadera
 2. Trevligt inlägg! Sån enorm variationrikedom och ändå vet man precis att det är en snödroppe man har framför sig på flera meters håll. 'Midas' ser ut som en insekt med vingarna neråt. Alla så söta men 'Diggory' och 'Spindelstone Surprice' kanske ändå lite finare.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Super fine billeder af de små skønheder. Man kan jo samle på alt...

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 4. Hej Birgitta!
  Så vackra de är. Föll speciellt för Godfrey Owen, ser ut som att den svävar i luften med små vingar.
  Ha en fin kväll /Marika

  SvaraRadera
 5. Det er helt utroligt så mange forskellige Vintergækker der findes. EA Bowles står højt på min ønskeseddel. Jeg fik Godfrey Owen sidste år, men den kommer ikke med blomst i år.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
 6. Oj oj oj så fina allihop var och en på sitt sätt. Jag kan bara ana känslan och doften när man kliver in i ett växthus med blommande snödroppar. Och jag gissar att allesamman blommade i bekväm ögonhöjd :)

  Tack för rapporten! Carina

  SvaraRadera
 7. Det er en fin samling forskellige vintergækker. Jeg har kun de helt almindelige og er glad for dem, men jeg kan godt forstå, det er sjovt at opbygge en samling og hvert år anskaffe nye til samlingen.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera