söndag 21 februari 2021

Ett reseminne,

en souvenir, från en snödroppsresa till Storbritannien för några år sedan är den här boken från 1937.

Har inte kommit så långt i den. Engelskan är rena sömnmedlet. Kanske för att jag oftast läser när jag gått och lagt mig. Gertrude Jekyll berättar i början av boken om gamla renässansträdgårdar och Villa d'Este är en av dem. 

Hon trodde (skrev i boken) att renässansträdgårdarna troligen varit som finast när de var mellan femtio och hundra år gamla, möjligen också lite senare när de precis var på gränsen att bli förväxta trots skötsel. Hur stora drömmar eller visioner man än har, om man som vi bara har en liten villaträdgård, går det inte att föreställa sig hur här kommer att se ut om så där 500-600 år. Inte som Villa d'Este i alla fall ;-))

Under kapitlet Colour in the Garden listar hon växter som färgar trädgården från tidig vår och framåt. Naturligtvis fastnade jag för några, flera av hennes förslag hör ju till mina favoriter.

Snödroppar så klart. Kom ihåg skriver Gertrude Jekyll, att snödroppar tycker om att planteras djupt.


Vintergäck, Eranthis hyemalis, vars blommor lyser som små solar tidigt på våren, ja nästan innan vintern försvunnit på riktigt.Christmas Roses och Lent Helleborus,  Helleborus niger och 
Helleborus x hybridus.

Tibasten, Daphne mezereum, både den rosa och vitblommande, bjuder på tidig blomning och mycket doft.


Violer, Sweet violets, Viola odorata, blommar tidigt, oftast redan i mars och doftar underbart.


Gertrude Jekylls favorit var redan från tidig ålder primroses, jordvivor, Primula vulgaris.


Ytterligare ett minne jag hade med hem från den resan var boken E.A. Bowles & his Garden at Myddelton House 1865-1954 av Mea Allen.

E.A.Bowles, en man som lever vidare i många växtnamn, inte minst snödroppen som jag idag börjat titta efter nu när snön nästan försvunnit. Galanthus plicatus 'E.A. Bowles' planterade jag för andra gången här i trädgården i våras och nu hoppas jag på att inte behöva göra det ytterligare en gång, men det kanske är tredje gången gillt  som gäller.

'Tänk när den här var populär' är veckans tema i TrädgårdsFägring. Växterna är fortfarande populära vårväxter och renässansträdgårdarna är det många, många som besöker men böckerna har säkert haft sin storhetstid och vem vet fortfarande vilka Gertrude Jekyll och E.A. Bowles var, misstänker jag, men jag kan ha fel.

Fortsatt fin vecka!

3 kommentarer:

 1. Mmm riktiga rejäla böcker från kända namn men kanske är det ändå som så att unga influencers på tex Instagram har alla idéer från magasin och varann. Men det finns så mycket gedigen kunskap hos de där numera gamla tungviktarna inom trädgård, anläggning och odling. Jag skulle kunna tänka mig en 'Bowles-plantering' här.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. Så hyggeligt at læse om de gamle have-guruer fra den engelske havekultur. Vi skylder dem meget, og jeg bliver også så glad når jeg får fat i de gamle bøger.
  Netop de tidlige forårs-bebudere betyder så meget for os, og det havde de gamle mestre naturligvis blik for. Løg kan vist næsten ikke lægges for dybt. Jeg husker en vintergæk der var havnet på bunden af komposten, den kom op gennem en halv meter jord!
  Ville ønske at jeg kunne se min have om 50 år, men det sker nok ikke:) Miss Jekyll har jo ret i man planter for fremtiden, og sådan er det med alle os havefolk.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 3. Jeg tilslutter mig de 2 foregående kommentarer. Gedigne havebøger fra mennesker, der af erfaring ved hvad de skriver om, er guld værd.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera