lördag 2 november 2019

Höstfix - vemodigt men ändå skönt .


Hur roligt det där med trädgård och växter än är ser jag nu fram mot en paus från grönsaksland där vitlöken är planterad och purjolöken fortfarande står stor och fin, sommarhus, 


trädgården här hemma och det härliga men ibland ganska så hektiska utelivet. 
Den här känslan av lite leda brukar jag ha kvar tills i alla fall efter trettonhelgen, men då har tidigare alltid trädgårdslusten vaknat igen tillsammans med snödropparna som börjar sticka upp och det hoppas jag den gör även nästa år.


Har krattat ihop en hel del löv 


och täckt både backtimjanen på muren och 


fjällsippan som under året brett ut sig riktigt mycket. Barfrost och vårsol tycker ingen av dem om. Något jag lärde mig 2013 då all timjan frös bort och nästan fjällsippan också. Men den dök så småningom upp igen lite försiktigt.

Brukar också kratta löv över blåsipporna på norrsidan häcken. Dit har jag ännu inte kommit men alla löv har ju inte fallit.
Löv från garageuppfart och gångar samlar jag upp och tar till landet för att täcka naken jord i köksträdgården. De hindrar ogräsfrön från att gro och ger mull och struktur åt jorden.

Växthuset är tömt men inte tomt. Istället för pelargoner har tomma krukor, möbler och trädgårdsprylar jag vill skydda mot väta fått flytta in.
Terrakottakrukorna jag har funkia i brukar jag bara sätta i regnskydd under planteringsbordet och peppar, peppar ännu har inga krukor frusit sönder.

"Jag påstår endast, att i en viss djupare mening är hösten den årstid, då bladen i själva verket spricker ut. Bladen vissnar, därför att vintern nalkas, men de vissnar också därför, att våren redan är på väg, därför att det redan bildas nya knoppar, små som knallhattar, ur vilka våren spränger sig fram." Karel Capek
Länkar till TrädgårdsFägring.

Trevlig Helg!

5 kommentarer:

 1. Du beskriver på pricken hur jag brukar känna. Och i år har jag redan börjat snegla på broderiet som ju brukar vara min decembersysselsättning. Härligt att du tar till vara löven det gör jag gärna också. Det är väl snart det jag har kvar som jag verkligen vill få gjort.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta!
  Visst är det skönt med en paus, men snart är vi igång igen, med sådderna.
  Köpte påskliljor igår, så de måste planteras, men sen får det vara klart.
  Vackra stämningsfulla bilder.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 3. Tänk om man kunde vara så positiv som Karel Capek och se våren i hösten! Tyvärr gör inte jag det, utan ser bara den annalkande vintern som jag aldrig har gillat. Även om det känns bättre här på landet där det iaf inte blir så slaskigt som i storstan.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 4. Så det var derfor timian'en plutselig forsvant? Den skal få et lag løv i morgen den dag!
  Ha det godt!

  SvaraRadera
 5. Jag gillar hösten även om den även får mig att känna ett stänk av vemod.Om man tänker positivt på den så är det härligt med mer tid till annat och även det här att under lövhögarna man slängt ut över rabatterna så är det redan nu lite vårkänsla då en del växter ligger i startgropen att på nytt få komma upp.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera