fredag 8 november 2019

Ett jäkla ogräs....


Irisbladen är bortklippta på de skägglösa irisarna och det bara för att det går så mycket lättare att klippa nu än till våren, 


blåsipporna har fått sitt lövtäcke, löven på gångar och garageuppfart har hamnat i svarta sopsäckar för vidare transport till grönsakslandet och skogsastern har vackra fröställningar


som kanske borde varit borttagna på grund av alla fröer de sprider kring sig. 
Under tiden jag gick där och krattade löv från trädgårdsgångarna såg jag mycket annat som också borde bort. Inte minst ett kortvuxet gräs som fortfarande står grönt och fint i fogarna mellan stenplattorna. 


Ett ogräs som numera nästan dyker upp överallt i trädgården. Ena dagen, ser jag bara ett par tunna gröna strån och dagen efter har de där stråna vuxit till ordentligt och blommar för fullt trots att det snart är vinter.
Detta jäkla gräs, ett verkligt ogräs, vet jag inte hur jag skall bli av med och inte heller vet jag riktigt varifrån det kommer. För 4-5 år sedan dök det bara upp och sedan dess har det envist hållit sig kvar. Inte blev det enbart lövkrattning utan också en hel del ogräsrensning. När jag kröp där och drog upp de små gräsplantorna kom jag att tänka på Miss Willmott. Det sägs att hon hade eryngiumfrön med sig i fickan när hon gjorde trädgårdsbesök och Eurybia divaricata, är numera även känd som "Miss Willmott's Ghost". Kan vi här i Bohuslän ha en egen Miss Willmott som istället för martorn fattat tycke för gräs? 

Möjligtvis kan gräset vara Poa annua, Vitgröe, ett ettårigt gräs som frösår sig rikligt och vars frön övervintrar, alltså ingen Miss Willmott som varit på besök.Det är inte bara gräset som frösår sig rikligt här i trädgården utan också Staphylea trifoliata, Pimpernöt. Nog är det tur att inte alla 'fröballongerna' blir till nya plantor.

Länkar till TrädgårdsFägring!
Trevlig Helg!

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Jag har täckt en del bänkar och annat med löv men inte blåsipporna och inte lagt i grönsakslandet. Har också hört det där med Miss Willmott men senare läst att det är en myt. Fast myten låter roligare... Det där gräset har jag alltid haft. Har trott att det är en art i en vanlig gräsmatteblandning som är extra växtkraftig och spridningsglad.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. Jag tror som Carina att det är en grässort som finns i dom "moderna" gräsfröblandningarna. Där finns en massa sorter som man egentligen inte vill ha, men som gror fort och därför är populära!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 3. Hej Fru Glädjekällan!
  Nej, ingen Miss Willmott hos mig heller utan den generösa naturen som vill ställa till det. Efter torkan kom regnet och med det en jädrans massa ogräs, bl.a. det du skriver om.
  Menar du att skogsastern förökar sig hos dig med frön? Hos mig har jag inte sett några frösådder, men de trivs och blir varken fler eller färre.
  Jag borde också rensa - nu släpper de lätt -men av olika anledningar blir det inte av just nu .
  Ha det supergott!
  /Anja

  SvaraRadera
 4. Hej Birgitta!
  Löven blir utspridda här som ett täcke över mina lökplanteringar, men klipper inte av några växter nu. Det får vänta till våren, då känns det så skönt att rensa rent. Den första snön har lagt sig som ett tunt täcke över trädgården.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 5. Jeg kender godt de besværlige grønne græsstrå, der kommer overalt i bede og mellem fliser. Og jeg har også på fornemmelsen, at de kan spire den ene dag og have modne frø den næste😟. Jeg tror græsset er en af de arter, der gror i græsplænen, så den kommer jeg nok ikke lige til livs.
  God weekend!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Jeg skal også gerne nå at klippe mine Iris ned synes som dig, at det er meget lettere nu end i foråret.
  Der er mange fine frøstande og også mange som smider frø, men heldigvis er det ikke alle der er svære at luge væk. Træls når der er noget som dit græs, der bare bliver ved og ved med at komme, men hvis man bliver ved med at luge, må det da lykkes.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshav

  SvaraRadera
 7. Det finns alltid mer att göra, om bara lusten finns! nu är det i alla fall lätt att dra upp det ovälkomna mellan trånga fogar och andra knepiga ställen. Här dyker det också upp gräs enda fram till jul. Jag trodde det var "vanligt" gräsmattegräs som frösådde sig.
  Fint med snäckor i trädgården!
  Kram
  /Anette
  Jag som varken är nån direkt motionär eller har hund som ska motioneras tycker ändå det är skönt att trädgården drar ut mig i friska luften om så bara för att dra ett par ogräs eller klippa ner det som rasat ihop. Här faller dessutom eklöven hela vintern.

  SvaraRadera