fredag 19 juli 2019

Geranium dalmaticum 'Album'


i alla fall köpte jag den under det namnet för 13 år sedan från Blomstergården i Uddevalla. Ibland har jag trott att den dött ut men konstigt nog har den dykt upp igen när våren tagit riktig fart.
Nävor med aromatiska blad, krypande växtsätt och som gärna har ljusrosa eller vita blommor har jag blivit mer och mer förtjust i. Extra plus om växten orkar ta plats, bre ut sig och bladen får vacker höstfärg.
Namnet näva är besläktat med näbb.  Geraniumarternas fågelnäbbslika frukter. T.ex skatnäbb, trannäbb eller storknäbb och nog är det lätt att förstå om man tittar närmare på fröställningarna.


Marktäckande favoriter här hos mig är Geranium x cantabrigiense 'Biokovo', Geranium x cantabrigiense 'St Ola' och Geranium dalmaticum 'Album'.
Nävan är  ’En torpblomma som när den flyttar in i slottsträdgården även visar sig vara en prinsessa.’(Margery Fish, tror jag)

Ha det gott!

2 kommentarer:

 1. Ohh så fin! Den måste jag kolla efter! Tack för tipset snälla du :) Sommaren rullar på och jag önskar dig en varm & skön vecka...
  Kram Titti

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta!
  Är mycket förtjust i Geranium, de trivs bra i min torra rabatt, där inget annat växer, och brer ut sig. Gillar dem för att det blir små sköna kuddar.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera