lördag 8 juni 2019

Aklejor, allium och bladverk


En regnig förmiddag, middag, blev till en fin kväll. Nu har jag, efter åtskilliga timmar i trädgården, slutat att gå med rumpan i vädret och skall strax sätta mig ner med stickningen, men har haft lite svårt för att gå in. Solen tittade fram och bara jag lyfte blicken fångade den in något jag idag inte tidigare lagt märke till.Trädgården bjuder visserligen alltid på nya upplevelser, oavsett väder och årstid men att upptäcka det underlättas ju av solsken och värme. Om sedan gult och rosa är en vacker kombination är en helt annan fråga?


Hosta 'Jaz'


Hosta 'June'


Hosta fortunei 'Aurea'

Tidigare i veckan hade nästan alla hostorna hela och fina blad. De hade inte besökts av vare sig sniglar eller snäckor men nu i kväll när jag tittade närmare på mina favoriter hade flera av dem haft besök av glupska, ovälkomna varelser.


Hosta 'Cinnamon Stick' 


Hosta 'Phantom'

Jag är mest förtjust i hostor med enfärgade blad, grågröna eller mörkgröna, men de får gärna ha långa rödprickiga stjälkar och det har både Hosta 'Cinnamon Stick' och Hosta 'Phantom'. Den sistnämnda odlar jag i kruka så den har alltid fina blad men 'Cinnamon Stick' är 'jordplanterad', kanske skall jag skriva markplanterad, på två ställen i trädgården och har i år, precis som de där andra elva åren vi haft den, återigen blivit äten på och det verkar inte spela någon roll var i trädgården den är planerad.


En hosta lika omtyckt av sniglar och snäckor som av mig, men så är den ju också väldigt fin ;-). Nästa säsong skall kanske även en bit av den hamna i kruka.
Länkar till TrädgårdsFägring och önskar er Fortsatt trevlig Pingsthelg!

6 kommentarer:

 1. Så vackra kombinationer Birgitta! Både den med 'June' och 'Jaz'. H. fortunei 'Aurea' såg jag hos Lotta B i veckan och den var så läcker. Alltså när det gäller färgkombinationer tänker jag att man själv ska trivas PUNKT En hosta jag tror du skulle gilla och som ser lovande ut när den kommer upp nu är 'Number Nine'. Den är blådaggig med röda stjälkar :) Går att dela om ett par år ;)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. Sniglarna är inte roliga. Här har till och med pantersniglarna börjat bli besvärliga. De små gillar nämligen färskt.
  Fantastiskt vackra växtkombinationer och vackert fotat.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Ja det är svårt att gå in när det är fina dagar och kvällar. Gav upp flera hostor och har dem i kruka istället. Övervintrar dem i en av komposterna. Har behållit de mest snigelsäkra i rabatterna. Särskilt June (med syskon) och First Frost klarar sig utmärkt.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 4. I could not refrain from commenting. Very well written!

  SvaraRadera
 5. Hostor till dom bladväxter jag gillar, jag brukar t.o.m. ta bort blommorna ibland på en del av dom. Här har vi inga problem med varken sniglar eller snäckor, men ibland så är det så illa att en del växter grävs bort av misstag - eller av nödvändighet. Idag kom Rolle och talade om att i vårt "skräpdike" mellan kohagen och parken, där finns det två stora ruggar med jättevackra hostor. Om det slutat blåsa (det är hemskt idag) så ska jag gå ut och ta en en och sätta den i en stor kruka. Tror att den kommer att göra sig bland mina andra bladväxter på altanen.....
  Men du, alla växter är vackra ihop - även om just gult och rosa kanske inte är nån större favorit.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 6. Hosta är fina...den där Jaz ska jag kolla efter! Rosa och gult? Jamen egentligen är ALLT som blommar vackert, eller hur?!
  Sommarkram från Titti

  SvaraRadera