onsdag 29 maj 2019

Vitsipporna, Anemone nemorosa


är sedan länge överblommade 


och nu verkar det som om sippskålsvampen, Dumotinia tuberosa, också gett upp för den här säsongen. Svampen parasiterar på vit och gulsippsrötter och 'äter' upp så gott som allt där den drar fram och lämnar stora kala fläckar efter sig.
Fick in den i trädgården när jag för tre år sedan använde täckbark längs vitsippsstigen och sedan dess går jag under våren längs den där stigen och gräver bort alla svampar jag ser. Det gäller att gräva djupt och relativt ofta under april och första halvan av maj, men trots att jag gjort det har den troget dykt upp våren därpå. Täckbark är verkligen inget jag tänker släppa in i trädgården igen.
Länkar till TrädgårdsFägring och där hittar du, om du är intresserad, fler trädgårdsbloggar.

Trots eländet önskar jag er en Trevlig helg!

5 kommentarer:

 1. Ojdå!!! Hoppas du får bukt med svampeländet och tack för varningen! Jag har använt en hel del täckbark, men då får det vara slut med det nu.
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Anette!
  Täckbark kan säkert vara bra ibland men enligt min erfarenhet inte ihop med vitsippor.
  Trevlig långhelg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Det är så bra att du skriver om den här svampen och att det skrivs om den på olika bloggar. Jag upptäckte den för ett par år sedan bland några av mina vitsippor från England och visste då inte vad det var förrän jag såg det i en blogg. Som tur är har jag bara hittat den på det enda stället. Nu är jag väldigt noga med att ta bort den så fort jag ser den. Den tycks vara omöjlig att utrota men går i varje fall att hålla tillbaka.

  Ha en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 4. Tråkigt när man får in sånt som förstör. Verkar svårt att få bort. Ha en trevlig helg kram Nina

  SvaraRadera
 5. Ett elände det där... Och nu börjar jag fundera på var jag grävde upp några för några veckor sen... Var det där jag använt barkmull.? Jag läste att det är bra att odla samma sort på ett par ställen - klokt men inte helt lätt om man inte har en jätteträdgård.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera