måndag 28 januari 2019

Vackra kombinationer för inspiration och Oväntade kombinationer är veckans tema i TrädgårdsFägring .


Själv har jag hittills haft en ganska så 'städad' trädgård även om den är tättplanterad och gissningsvis därför fått en del kommentarer och undringar när jag visat mitt gillande för det där rufsiga, men ordnat ostrukturerade och i mitt tycke helt underbara som även just nu blivit den som det verkar stora trenden när det gäller trädgård och trädgårdsdesign.Trend eller inte, älskar när växter interagerar och väver in i varandra. 


Inte minst om de i mitt tycke passar form och färgmässigt väldigt bra ihop. 
Önskar också att jag hela livet haft både det seendet och den känslan för trädgård som jag fick uppleva när jag besökte Great Dixter i våras 


för ängarna och planteringarna där tog andan ur både Eva och mig.


Ibland, även om det är väldigt sällan, lyckas man med en samplantering. Alla inblandade växter blommar ena året precis vid rätt tidpunkt och passar så fint tillsammans för att året efter inte alls blomma när just JAG tänkt. Många av de där oväntat fina kombinationerna i trädgården har jag bara fått uppleva en enda gång.


Numera anser jag att det där med att ta andan ur mig är det viktigaste både när det gäller trädgård och livet i övrigt oavsett om det gäller kombinationer för inspiration eller oväntade kombinationer och det kan ett blommande maskrosfält eller en vägren med skyar av hundkäx göra lika väl som en trädgård full av rariteter. 
Men precis som med allt annat tänker vi olika och vad som tar andan ur oss är ju väldigt individuellt.

Fler bidra på temat hittar du här.
Ha det gott i snömassorna!

8 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Så vackra sommarängar. Rabatten med allium och akleja är helt i min smak liksom den bronsfärgade lönnen med sin matchande omgivning. Härligt.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 2. Tänk att jag tyckte mest om de två sista bilderna - magiskt vackra. Naturen själv är nog den bästa trädgårdsmakaren ändå.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 3. Hei Birgitta! Mange flotte samplantinger :-)) Jeg synes i grunnen at alle planter kler hverandre ;-)) Men kanskje noen bedre enn andre ;-D Fin uke til deg!

  SvaraRadera
 4. Så fina reflektioner du gör! Och när jag läser om den vilda trenden parat med din kommentar och färg och form så tänker jag att det konstruerade vilda kan vara jättetråkigt om man missat de 2 delarna :) Ler igenkännande åt det där med de perfekta kombinationerna men där säsong och väder gäckar mig år efter år... ..för att sen kanske göra mig glad igen. Och visst är ett maskros- eller rapsfält helt intagande. Och som vanligt är dina bilder intagande och med en härlig känsla i.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Magiska inspirerande bilder! Tack så mycket!
  Ha det gott !

  SvaraRadera
 6. Under åren har man ju sett en otroligt massa vackra planteringar och vilda partier. Både här i Sverige och utomlands. Men när jag tänker tillbaka så är nog det lilla fältet fullt med blommande lin vi råkade köra förbi här på norra Gotland det absolut vackraste jag sett. Så enkelt och otroligt fint.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 7. Din bild nummer två är en sådan som tar andan ur mig! Och nu vet jag att jag bara måste ta mig till Great Dixter.
  kram!

  SvaraRadera
 8. Verkligen många bilder som tar andan ur mig också! Svårt det där med kombos. Det vill säga att skapa nåt som är vackert ihop en månad eller så är ju inte så svårt, men att skapa nåt som är andäktigt vackert hela säsongen eller till och med året runt är en konst. Jag nöjer mig gärna med ögonblick av andäktigt vackert, att ljuset faller rätt, men jobbar ständigt på att tillfällena ska bli fler.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera