söndag 20 januari 2019

Min favoritsommarblomma


är inte och har aldrig varit tagetes även om jag på senare år blivit riktigt förtjust i några av dem. 


Linnétagetes, kryddtagetes och några till som jag nu nästan känner som ett måste i några av trädgårdens krukor och tänker så i år igen i slutet av mars.

Mina riktiga krukfavoriter är annars träd, buskar och perenner. Växter som klarar sig ute året runt utan vare sig täckning eller särskild omvårdnad men de räknas ju inte till sommarblommorna.

Bland de växter som räknas är min stora favorit murbinkan, 


Erigeron karvaskianus och det har den varit sedan jag för första gången såg den på en trädgårdsresa i England för mer än 12 år sedan. Där klädde den gracila växten in både murar och stentrappor. Plantan jag då köpte men mig hem klarade inte vintern på friland och inte i kruka heller 


men några år senare fick jag en planta av en trädgårdsvän och den har jag 'nästan' fortfarande kvar. Plantorna frösår sig både i plattgångar och i grannkrukor och nya små plantor dyker ständigt upp frampå sommaren. Plantor jag gräver upp, krukar in och sparar inomhus i en mörk matkällare över vintern. På så sätt lever min fådda planta vidare fast det gått mer än 7 år sedan jag fick den.
Murbinkan blommar oavbrutet = kommer hela tiden med nya blommor hela sommaren. Underbara små kragblommor som börjar i rosa och övergår i vitt och plantan behöver aldrig ansas.
För snart 6 år sedan skrev jag så här på bloggen:
I höstas ställde jag in hela krukan i vedförrådet, mörkt och kallt. Vattnade väldigt sparsamt ett par gånger under vintern. När jag flyttade ut krukan till växthuset i slutet av mars började den nästan genast att skjuta nya skott.
Här har jag inte träffat på murbinkan på någon plantskola. Lite konstigt med tanke på den långa blomningstiden. Man behöver dessutom inte nypa bort en enda vissen blomma för växten är ’självrensande’ och inte behöver man rensa mellan plattorna heller för frösådderna dör under vinter.

På senare år har jag under våren hittat den på några plantskolor men särskilt vanlig är den tyvärr ännu inte, åtminstone inte här på västkusten. Hoppas nu mina plantor, både små och stora, överlever även den här vintern.
Favoritsommarblomma är veckans tema i TrädgårdsFägring och detta är mitt bidrag. Fler hittar du här 
Ha det gott!


3 kommentarer:

 1. Jeg er faktisk ret glad for Tagetes især dem, der er kommet frem de sidste år.
  Den lille sommerblomst, du viser er virkelig sød. Jeg er næsten sikker på, at det er den vi så da vi besøgte Barnsdale gardens sidste sommer. Når jeg søger på den, ser det ud som om den hedder Mexicansk Bakkestjerne på dansk, men heller ikke let at finde her.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
 2. Birgitta! Botaniska trädgården använder murbinkan i sina krukor har jag sett. Bl.a. i krukor framför växthuset.

  Jag fick av dig -för 7 år sedan? En kruka i somras var så imponerande hos mig med sin blomning att man fullständigt häpnade. Det bara vällde över alla kanter och den höll sig fin i månader. I min Krukträdgård har den satt sina frön i princip varenda kruka vilket jag är så tacksam över. Det blir nästan så att just den sammanbinder alla krukor som undervegetation.
  När det gäller tagetes har jag också "upptäckt" den. Speciellt tycker jag om att ha den i krukor - riktigt många. Massverkan är trevlig och diverse insekter och pollinerare uppskattar mina arr.

  Tänk så härligt Birgitta! Snart är vi där igen!

  Ha det super, duper!/Anja

  SvaraRadera
 3. En favorit som jag alltid glömmer att skaffa. Visst är det märkligt :) Precis som du har jag sett den i alla möjliga och omöjliga lägen i England men så glömmer jag namnet. Tack för påminnelsen.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera