fredag 30 november 2018

Adventstider


Tycker om när gammalt och nytt möts. Det kan t.ex vara som nu i adventstider när nya fräscha blomlökar, gärna hyacinter för jag är inte allergisk, hamnar i ålderstigna burkar eller skålar. Extra roligt om det är i något jag ärvt och som får mig att minnas en gammal släkting men det är inget måste. Det går lika bra med fått, köpt eller loppisfyndat. Huvudsaken är att jag njuter av det jag omger mig med. "Man måste ha fina saker omkring sig för att kunna tänka vackra tankar". Ett citat jag för många år sedan fastnade för när jag läste en intervju med en konstnär från trakten.

Nu har de där lökarna jag köpte för en dryg vecka sedan intagit sina platser. 
Några har hamnat i gamla munblåsta glasburkar på köksbordet tillsammans med rödmålade träljusstakar från 1900-talets början och andra i skålar av tenn, även de lite till åren komna, på rumsbordet.
Tenn har jag länge tyckt om trots att det mer eller mindre varit helt ute att omge sig med föremål av det materialet om inte sakerna varit från 16-1700-talet eller Firma Svenskt Tenn. Länge, länge, har man kunnat hitta fina Art Deco föremål, från 1920-30-talet i form av kandelabrar, skålar eller vaser, för en ringa penning.Detsamma gäller de två små vitklädda tärnorna från Bohusslöjd, oansenliga men väldigt söta, tycker jag. Numera besöker jag sällan butiker med nya saker men tittar både ofta och gärna in på loppisar. Önskar ibland att jag återigen skulle få möjlighet att besöka den sedan länge nedlagda Bohusslöjd på Avenyn i Göteborg. Visst räckte sällan plånboken till på den tiden butiken fanns och man tittade in där men vilken kvalitet på sortimentet och så mycket fint. Egentligen är ordet fint inte tillräckligt starkt för att beskriva allt det vackra, välgjorda eller den högtidliga känslan som infann sig när man steg in genom dörren.
Just den där känslan har jag under senare år bara upplevt en enda gång i en butik och det var för ett par år sedan när jag tillsammans med goda vänner besökte Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm. Vi köpte inget men fikade, tittade och njöt.Ibland, inte så ofta nu för tiden, händer det att jag hittar, återvinner, återanvänder, ger nytt liv åt saker som lite tar andan ur mig. Saker om sällan finns i vanliga butiker och det är nog därför jag tycker så mycket om både auktioner och loppisar.

Hyacinterna har börjat slå ut så nu är det dags att njuta av både blommor, doft och planteringskärl.
Länkar detta inlägg till TrädgårdsFägring och fler bidrag på temat adventstider hittar du här.

Ha en fin och njutbar 1:a advent!

10 kommentarer:

 1. Så mysig advent hos dig! Jag känner nästan att jag behöver plocka fram lite fler stakar, men det kommer efter hand. Jag gillar också att blanda gammalt och nytt och mycket natur ska det vara
  Kram
  /Anette
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Mycket grönt från skog och trädgård hör advent och julen till.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Åhh så mycket fint du visar och citatet gillar jag verkligen. Kraaam Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det citatet tror jag verkligen på och det gäller att tycka om sådant man lägger kraft och tid på att sköta om.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. det är härligt med saker som man har som är udda och annorlunda och vackra - och som dessutom gör ett modernt boende extra personligt. Det gillas.....
  KRAM & TREVLIG ADVENT/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mycket prylar blir lätt en belastning om man inte tycker om dem. Det gäller att bara ha saker man tycker mycket om 😊
   Ha det gott!
   Birgitt

   Radera
 4. Jag tittar och njuter, ja egentligen avundas, dina munblåsta burkar och de väldigt vackra tennsakerna. Båda delar går så fantastiskt bra ihop med det naturen bjuder på. Det vida fatet med tomtedekorationen var helt sagolikt fint :)

  Ha en fin vecka! Carina

  SvaraRadera
 5. Tack Carina!
  Tenn och glas är material som trots ålder passar till nästan allt.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Hej Birgitta!
  Så fint du dekorerat och allt matchar varann. Kul att hitta nytt sätt att använda föremål på. Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 7. Så vackra arrangemang. Man ser att det ligger kärlek bakom. Har också fyndat tenn så senare år. Då kan man ju också använda det med gott samvete.
  Ha det gott
  Helene

  SvaraRadera