fredag 23 november 2018

Det jag tycker mycket om och tycker är väldigt fint.


I tisdags köpte vi, min man och jag, amaryllisar och hyacinter och i onsdags började jag putsa fönster, hänga upp stjärnor och ställa fram adventsljusstakar i fönstren men efter ett telefonsamtal till en gammal bekant kom jag helt av mig när jag insåg att vi blivit dagvilla. Första advent är ju inte nu på söndag utan först om en dryg vecka.


Adventsblommorna kommer att få tillbringa dagarna ute och nätterna innanför dörren i hallen tills i mitten på nästa vecka innan de hamnar där jag tänkt. Även ene, gran och tallris får vila, i alla fall över helgen, innan de blir till kransar, dekorationer eller vinterskydd i de stora utekrukorna.

I går besökte jag Kobergs Julmarknad tillsammans med tre av mina klasskamrater från ettan. Roligt hade vi och många glada skratt blev det. Hade inte tänkt handla något utan bara titta men ibland faller man ändå. Ja, faller och faller, redan på trädgårdsmässan i Älvsjö i våras såg jag dessa metalljushållare med 'allt i ett', för både kronljus, värmeljus och gilléljus. 


Hållare som passar många både burkar och flaskor. Idag har jag på prov fyllt en av burkarna med kottar och ett par riktigt gamla tomtehuvuden men i morgon blir det kanske godis eller enris som hamnar där.


Det som gjorde att jag inte kunde låta bli att köpa ett par av ljushållarna var just flexibiliteten, möjligheterna med att återanvända den där glasburken som det en gång varit inlagda rödbetor i och att bara kunna ändra sig och fylla den med något annat, något årstidsanpassat eller något man bara för tillfället får lust att lägga i.
Detta trots att mina tankar numera mest går i minimerandets tecken både när det gäller trädgården och inomhus men tycker ändå att det fortfarande är roligt att besöka både plantskolor och loppisar för att leta njutbara saker. Just nu när hösten, ja nästan vintern är här, är det inte plantskolor jag besöker utan loppisar även om jag inget vare sig behöver eller skall ha.


Trots det blir glädjen stor när jag hittar några ganska så oansenliga träfigurer, fast det numera är nästan bara de där oansenliga träfigurerna och lite jultextilier jag tittar efter när jag besöker loppisarna så det är kanske inte så konstigt. 
Idag låg tidningen Retro i brevlådan, skulle jag bara välja en enda antiktidning så skulle det bli den och nu hoppas jag den skall forska vidare på det där med träfigurer från hemslöjden. Vem har designat, målat och tillverkat dessa olika handmålade och i mitt tycke helt underbara figurer? Bara glimten i herdens ögon, figuren längst till höger, får mig att undra över vem som ligger bakom måleriet.
Är det vintern som kommit eller
Inspiration för dekoration är båda veckans tema
i TrädgårdsFägring och detta blir mitt bidrag.

Trevlig Helg!

10 kommentarer:

 1. Vilken härlig känsla tänker jag att upptäcka att man faktiskt är mer än i fas :) Kobergs julmarknad ligger nära mig men jag har aldrig besökt den. Blev sugen på ljushållarna. För som du skriver de möjliggör återbruk... Har du ett namn på dem så kanske jag kan hitta dem på annat håll.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina!
   Gjorde ett besök till Henån idag och slöjdutställningen på biblioteket där och blev lite besviken. Hoppas du hann besöka Koberg för den kvaliteten som där fanns på både föremål och mat hittar man inte på särskilt många platser.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Hej Birgitta!
  Idag handlade jag de första hyacinterna, och lite andra blommor. Fönstren är tvättade i avvaktan på ljusstakarna. De sista veckorna fram till Jul brukar gå väldigt snabbt. Dina ljushållare har jag inte sett, men de är riktigt fiffiga.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika!
   Ljushållarna tycker jag mycket om. Gillar möjligheterna. Nu fram till jul går tiden extra fort tror jag.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Hei!
  Liker godt det første bildet. Nesten synlig og nesten skjult. Det er advent.
  God natt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hyacinterna fick stå i en låda för att kunna ha dem ute dygnet runt.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Jättefina små figurer. Jag var också på loppis igår och tänkte hitta gamla kakformen men jag tror hela samhället hade samma tanke. Jag fyndade i alla fall ett litet eldställ som kan få hysa några vackra grenar. Ha en fin vecka /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med loppisar är ju som du skriver, hela samhället har samma tanke, men ibland har man tur ändå och då blir man väldigt glad.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 5. De figurerna hade jag nappat på en gång om jag sett dem på loppis. Hoppas du lyckas hitta vem som gjort dem. Hållarna har jag inte sett här, men de verkar ju mycket användbara.
  Bättre att vara ute för tidigt än tvärtom!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbara små figurer!Tror aldrig att jag kommer att få veta vem som målat dem. Oansenliga små träfigurer finns nog ingen samlad information om även om de är väldigt, väldigt fina.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera