onsdag 4 april 2018

April om dagen i sol när blåsten skrattar i takdroppetTrots många minusgrader nattetid har jag i solskenet under eftermiddagarna den senaste veckan lyckats rensa bort en del upptinade fjolårslöv från krokusar, nunneört och snödroppar. 


Halvt nerbrutna löv som vi senare i vår när tjälen gått ur jorden skall gräva ner i grönsakslandet i stället för att som tidigare använda som utfyllnadsmaterial på landet. 


Gissar att ni förstår att jag tagit till mig en del av den information vi fick när vi lyssnade på föredragen om odling på mässan för drygt en vecka sedan.

Hemma i mammas och pappas hus fanns en bok av Sara Lidman som nu står i min bokhylla, en bok som heter Bära Mistel. Den hade jag tänkt läsa men språket från 1960 fick mig att, i alla fall tillfälligt, ge upp. Lyckades bara läsa 30-35 sidor men bland de sidorna hittade jag detta.
'April om dagen i sol när blåsten skrattar i takdroppet och björkarna sladdrar och hela naturen är glad och oordentlig och struntar i alla människor, då är det lätt att vara människa.
Samma april några timmar senare, alla takrännor tysta av is, västerhimlen dystert röd som en altarduk med svart brodyr av grenar.'


Galanthus 'Trymlet'

Precis så som Sara Lidman skriver har det känts ganska länge nu men idag verkar det som om våren hittat hit och i morgon skall vårkrukorna få flytta ut från växthuset.

6 kommentarer:

 1. 'Trymlet' helt underbar! Ingenting har slagit ut ännu här i vår kalla dal, tjock isig snö täcker de flesta rabatter och hela kökslandet. Men snart så...
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Laila!
   Hoppas snön hunnit smälta bort nu. Vist är 'Trymlet' fin. Extra roligt att den förökar sig ganska snabbt och är lättodlad.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Ja, Sara Lidmans texter får man läsa sakta ;-)! Vilket härligt språk! Förstår dock att man inte läser dylik text slentrianmässigt. Hon var en klurig person som speglar sig i hennes språk.
  Jag ska också börja städa i rabatterna - imorgon. Ser du nunneört redan?? Herreje! Kollade senast igår därför att jag köpte några nya förra året och ville se om det syntes något där det vara barmark - men, nix.

  Ha det! (Ska bli spännande att få läsa din artikel om luktvioler i TA)
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja!
   Har numera många olästa böcker i skåpet skrivna av den där kluriga personen. Bra att ha när orken finns där och jag inte har något annat att läsa.
   Här har det mer eller mindre exploderat i trädgården sedan jag fick din kommentar. Gissar att det är likadant hos er och att din krukträdgård är fix och vårfärdig.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Håller med de andra om att Trymlet var underbar. Vad berättade de på mässan om löven? Är det bättre att gräva ner de där än att täcka i rabatten?

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Här har jag under höstarna krattat in alla löv i rabatterna. Lövlagren blev ofta så tjocka att växterna inte orkade igenom när väl våren var här igen. Då krattades de bort och hamnade som utfyllnadsmaterial i en slänt vi håller på och fyller upp på landet. När jag nu vårstädat har jag lagt de bortkrattade löven för sig i en egen säck för att istället kunna använda dem som jordförbättring i grönsakslandet. Tror att de blir fin jordförbättring var de än hamnar bara lagret inte är för tjockt att ta sig igenom för perenner.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera