torsdag 12 april 2018

April är här sedan länge vid det här laget


och vår släpkärra har från i fredags och tills idag stått fullastad med hästskit på garageuppfarten. Maken bar ut ganska så mycket av gödseln till trädgården under gårdagseftermiddagen men resten har idag hamnat i grönsakslandet på 'landet'.
 

I förrgår tömdes växthuset på prylar för att kunna städas och igår på eftermiddagen fick de sista av dem flyttat tillbaka men de flesta hamnade kvar ute i trädgården, som tur var. Växthuset är bara ca 5 m² och där skall helst också finnas lite plats för både några pelargoner och lite ätbart.Vad skall man välja när det gäller krukor och dekorationer till trädgården? Det praktiska eller det vackra? Får jag frågan vet jag såklart svaret. Det vackra naturligtvis, det blir aldrig till besvär och det njuter man alltid av men det praktiska, ja det praktiska, vad gör man med det? Praktiskt utan skönhetsvärde finns det ingen plats för, tycker jag, men det har vi trädgårdsnördar naturligtvis olika åsikter om.
Finns det någon som inte tycker om terrakottakrukor utan väljer praktisk plast istället? Ja det är jag helt övertygad om att det finns. Vad som är vackert är ju individuellt.När jag igår kväll tittade in på Arvet vi förvaltar på Gränsfors hemsida blev jag lite överraskad. Finns inte oglaserade terrakottakrukor att köpa därifrån längre?
De mest hårdbrända och köldtåliga terrakottakrukor jag känner till kommer från Gränsfors. Mina har visserligen några år på nacken och troligtvis är de inköpta på någon secondhandbutik, men modellen, den finast jag vet när det gäller krukor, den trodde jag var tidlös. De Gränsforskrukor jag har står ute året runt. De i kruk-ställningen vid entrén tänder jag värmeljus i under vintern när det inte blåser och de i aurikelhyllan som jag bara vände upp och ner på efter att auriklerna i höstas flyttat till grönsakslandet är lika fina efter en kall vinter, ja med tanke på patinan nästan ännu finare .Önskar det fanns information att hitta om gamla krukmakerier så som t.ex, B.Ekberg Kvidinge, Högsby, F.Quist, O.Ekberg,Gränsfors och Höganäs. Idag sken solen, den där efterlängtade och blåsipporna under häcken mot gatan blommade och besöktes av både bin och humlor. Vilken härlig och njutbar tid vi har framför oss!
Trevlig helg!

12 kommentarer:

 1. Terrakotta krukor blir bara finare för varje år som går, brukar köpa på mig då jag ser dem på loppis. Gillar din krukställning, så fin. Nu skall jag vända på mina krukor och se från vilket krukmakeri de kommer. Härligt med blåsippor, mina har små knoppar än så länge.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas nu du hittat många lerkrukor med fina stämplar undertill i din samling och att blåsippsknopparna börjat visa färg.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Tack för alla givande inlägg . Du besitter en hel del växtkunskap - annan kunskap med såklart 🌺
  Vill passa på att fråga . Vilka växter får hästgödsel hos er ?
  Jag använder kogödsel varje år , iår har jag tillgång till hästgödsel . Kan jag ha häst g på pioner ? pionnörd som jag är
  Blommande vårhälsningar Maj-Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maj-Britt!
   Här är det framför allt träd, buskar och en och annan ros som fått hästgödsel i vår. Pioner tror jag inte vill ha den typen av gödsel om den inte är väldigt, väldigt bränd, men jag kan inte särskilt mycket om pioner.
   Bästa hälsningar!
   Birgitta

   Radera
 3. Underbara krukor, det finns själ i lerkrukor. De jag har vårdas också ömt.
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så Anette, att gamla lerkrukor har en själ ;-))
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Hej Birgitta!
  Ditt lilla växthus är så otroligt fint inrett. Du lyckas så bra med att utnyttja det vackra - praktiskt!
  Lerkrukorna kan man kompromissa med - om man är praktiskt lagd som jag :-)! Man lägger en ful plastkruka inuti...då får man den fulas praktiska egenskaper utan att den syns...som du vet .
  Din blåsippshäck måste vara helt bedårande just nu. Jag köpte av dig några fröer förra året och strödde dem i närheten av mina befintliga. Ser nu att det kommer upp små plantor. Antingen är de från mina egna eller av dina eller både och. Kul.
  Du, som den fullfjädrade esteten och "kulturtanten" har mycket att tillföra oss vanliga dödliga. Du är min allra första riktiga trädgårdsförebild när det gäller att skapa oförglömliga, vackra miljöer - både ute och inne. Vad vore livet utan förbilder och utan lerkrukor...?
  Ha det super!
  ...zzz...Anja

  SvaraRadera
 5. Anja, jo jag gör allt, när det går, som du, sätter en plastkruka i lerkrukan. Roligt att blåsippsfröerna grott. Här ser jag också massor med små nya plantor som ännu bara har sina hjärtblad. Tack för din fina kommentar!
  ZZZ
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Lerkrukan tillhör väl odlingens själ, men de slukar onekligen mycket vatten i förhållande till plast. Själv gör jag som Anja och döljer gärna plastkrukorna i en lerkruka såvida det inte handlar om växter som gillar att torka upp mellan vattningarna.
  Tänk om nog tog på sig att skriva om de gamla krukmakekrierna... vore så kul.
  Din samling vattenkannor går inte heller av för hackor!
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Jag är inte så där vansinnigt förtjust i terracottakrukor, men den där med smal kant upptill var väldans snygg. Visst har vi olika tycke och smak och jag är väl inte sådär jätteförtjust i plastkrukor - utom dom som man ingte direkt ser att det är plast! Fast egentligen är det ju vansinnigt, varför ska man ha krukor som ser ut som nåt som det inte är!? Det är precis likadant som med golv. Varför laminatgolv som ser ut som trä?? Kan inte laminatet få en annan til så man verkligen ser att det inte är trä. Jag gillar t.ex. dom nya moderna gummigolven - eller ännu hellre; Ett gjutet slipat golv - det är grejor det!
  KRAM OCH TREVLIG HELG/Susie

  SvaraRadera
 8. Jag är helt på din sida - klart att det ska vara snyggt!!! Sedan finns det olika tycke och smak, men man ska gå efter sin egen smak och inte bry sig så mycket om andras. Nu är mina keramikkrukor glaserade och inte synlig terracotta, men plast har jag enbart till frösådder och småplantor som ska vidare.
  Din krukställning är väldigt fin, liksom julrosen uppe till höger.
  Hoppas du får en skön söndag!
  Idag har jag också haft den där släpa-ut-ur-växthuset och sedan-in-igen, men oj så mycket fräschare allt blir när det är rent.

  SvaraRadera
 9. Nog är lerkrukorna mycket snyggare än plastkrukorna! Köper om jag hittar på äldre på loppis, men tyvärr brukar det vara fler som vill ha dom. Ska kolla om jag har några stämplar på nån av mina.
  ...men erkänner att det även finns plast här;) Fast pelargonerna planteras alltid i lerkrukor.
  Vill tacka dig för alla fina inlägg och all information du delar med dig av. Särskilt olika tillverkare av krukor och ytterkrukor:))
  Ha det gott i vårsolen!

  SvaraRadera