onsdag 28 mars 2018

Halva fredagen och hela lördagen veckan som gick,


tillbringade vi på trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar. Lika roligt som alltid men det tar på krafterna att gå runt och benen behöver vila ibland så därför har vi i år lyssnat på många fler föredrag än någonsin tidigare.  


Att det är populärt och roligt att odla eget när det gäller grönsaker, bär och frukter gick inte att ta miste på för på de föredragen var det massor med åhörare så någon benvila blev det inte vid den scenen. 


Många, många vill veta vad det är de stoppar i sig och känner glädje över att kunna skörda eget och den delen av trädgårdslivet uppskattar jag också återigen mer och mer av. Jag är verkligen inget proffs när det gäller ätbart utan väljer lättodlade grönsaker, gärna sådana som är dyra att köpa i affären så som dill, persilja, brytbönor, vaxbönor och sockerärter men också lättodlade grönsaker som lök (sättlök), purjolök, svartkål, grönkål, kålrabbi, persiljerot och sallad av olika slag. Det behövs inte sås särskilt många salladsfröer för att man skall vara självförsörjande hela sommaren.  Brukar dra upp en del grönsaksplantor och ettåriga blommor själv men startar inte frösådderna förrän i månadsskiftet mars-april. Under tiden fröerna skall gro står de inne men sedan åker de ut i de lilla växthuset. Ibland behövs där extravärme, särskilt på nätterna, men oftast har det räckt med dubbla lager fiberduk. I år har vi fortfarande många minusgrader på nätterna så några fröer har jag ännu inte sått, men snart är det dags. Även sättpotatisen, de två sorterna vi köpte på mässan, skall snart hamna i krukor och få jord över sig.


Vårt grönsaksland är också platsen där jag kan odla plockblommor 


så som luktärter, ringblommor, reseda, rosenskära och vallmo och de fröerna skall sås så fort påsken är över.

Ni som tittat in på min blogg vet att jag är förtjust även i lite udda trädgårdsväxter, gärna vintergröna sådana som täcker in marken fint. Inga växter jag förväntade mig hitta på mässan men som medlem i STA besökte jag Sällskapet Trädgårdsamatörernas monter och där fanns många spännande växter till salu. Jag som egentligen skall minimera och gräva bort föll för sex stycken. 


Fem Epimedium som jag inte träffat på tidigare och en liljekonvalj med gula blad. Just Epimedium, sockblommor, tycker jag mycket om. De har nästan alltid en spännande blomning och ett bladverk som oftast är grönt ända fram till mars då bladen blir bruna och torkar. 
Dessa sorter hade jag med hem.
Epimedium 'Kodai Murasazi'
Epimedium latisepalum
Epimedium macrosepalum
Epimedium stellatum 'Long Leaf Form'
Epimedium 'Togen'
Nu står krukorna i växthuset och även om jag njuter av vädret vi har just nu längtar fingrarna ut för att både gräva och vårstäda. Det verkar som om händerna enligt YR får ägna sig åt frösådder för att först efter påsk ge sig hän åt vårkrukorna och rabatterna i trädgården.I år var nog ranunkler av olika slag den stora favoritväxten på mässan och visst är de fina och oemotståndliga.

Glad  Påsk!

7 kommentarer:

 1. Ranunkler er virkelig uimodståelige, og det vil slet ikke gøre noget, hvis vi kommer til at se mere til dem.
  Også god påske til dig!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de och jag tycker som du.
   Glad påsk!
   Birgitta

   Radera
 2. Hejsan Birhitta!
  Ett fylligt inlägg! Visst är det något särskilt med egenodlade grönsaker! Det är egentligen otroligt hur mycket man kan odla av det ätbara på rätt små ytor. Plocksallat trivs utmärkt i en balkonglåda...t.ex.
  När det gäller Epimedium tycker jag precis som du. Gillar allt från blad till blomning. Riktigt läckra ex. du tog med dig hem. Såg idag, där snön hade släppt lite hur mina börjar redan vegetera med ljusgröna, fräscha blad.
  Snart får vi bråda och efterlängtade tider.
  Önskar Er Båda en riktigt härlig Påsk!
  /Anja
  ps
  Nej, det blir inget skrivet. Ingen har hört av sig på något sätt så att jag "köper" inte det där med "eld och lågor". Att inte ge någon respons alls tycker jag är arrogant.
  ds

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Var också på mässan, men i år blev det inga föredrag, tiden gick väldigt fort.
  Ranunkler fick följa med hem och en hel del annat. Nu väntar jag på att få starta därute, men än så länge är det kallt och hårt i backen.
  Ha en fin Påsk!
  Marika

  SvaraRadera
 4. Jag blir sugen när jag ser första grönsaksbilden. Sugen att laga och äta men också sugen att fota :)

  Låter som en innehållsrik helg på mässan och jag blir avundsjuk på dina sockblommor :)

  En riktigt skön och Glad Påsk önskar jag tillbaka! Carina

  SvaraRadera
 5. Vilka spännande Epimedium du hittade. Jag åkte inte in förrän på söndag eftermiddag och då fanns inget kvar av det. Men jag skulle bara hjälpa till att plocka ner montern och hade inga större planer på att handla. Jag måste ta hand om det jag har först, brukar alltid ta på mig för mycket . Glad Påsk Carita

  SvaraRadera
 6. Kul med några reflektioner från mässan. Jag hade biljetter, men fick vara hemma. Känner att jag lätt skulle kunna bli samlare av sockblommor. Underbar vaäxt.
  Glad påsk
  /Anette

  SvaraRadera