lördag 7 maj 2016

Trädgården just nu

är temat i denna veckas Blommig Fredag. Mitt bidrag kommer lite sent, det är ju redan lördag idag..På bara några dagar är den lilla gräsmatta vi har helt grön. Klippte den för första gången idag.
Krukorna som står ute året runt har fått ny jord och lite gödsel. Några av dem har fått nya växter och några har under första halvan av långhelgen även fått nya hem. Nog känns det betydligt roligare att skänka bort växter till någon nära och kär eller till någon som vill ha dem än att slänga dem på komposten trots att de slokat lite lätt i helgens starka solsken.Auriklerna blommar så fint där de står i sina små terrakottakrukor, luktviolerna har snart blommat över men de doftlösa fjärilsviolerna är på gång med sina små knoppar.
Det där med doft har med åren nästan blivit den vikigaste faktorn när jag köper nya växer till trädgården. 
En trädgård utan doft är som kärlek utan kyssar och kärlek utan kyssar är väl ingen kärlek, säg? (Gösta Jonsson)
I dag fick de sista pelargonerna flytta ut. Nu står de omplanterade i ny jord och lite större krukor under en fiberduk. Där får de stå ett par dagar för att acklimatisera sig innan de hamnar på borden vid uteplatsen.
När jag i slutet av april tillsammans med goda vänner besökte Göteborgs Botan fick några plantor följa med hem trots att de inte blommade för där i plantbutiken fanns Gyllenlack eller Lackviol som den ibland kallas och hittar man sådana plantor skall man bara köpa dem, det har Annika sagt.

I början av veckan när jag besökte en lokal plantskola köpte jag även med mig ett par plantor i full blom. Nu står de där i krukan vid garaget och varje gång jag går förbi påminns jag av doften... ser du - 'Här står vi!'
Fina är de och doftar gott gör de. Dessutom passar de fint både till den faluröda väggen och till de rostiga prylarna som omger krukan.
När jag idag under eftermiddagen klippte gräsmattan kom ett doftstråk mot mig. Då stannade jag upp och undrade? - Varifrån kommer den här lukten?
Den kom från Skimmian, Skimmia x confusa 'Kew Green', som jag köpte på Trewithen under vår resa till Cornwall 2008. Den har under riktigt stränga vintrar mer eller mindre fryst bort men i vår, efter den milda och lite segdragna vintern har den riktigt många blomklasar. Det är inte bara doften jag tycker mycket om utan även den där nästan limegröna färgen. Den är så fin mot de purpurfärgade julrosorna, den rosablommande tibasten och de lilarosa kungsängsliljorna.
Just nu, är fredagens tema i Blommig Fredag och just nu är väldigt kort, just nu är bara nu....
Tiden går så rasande fort och många av växterna blommar över bara man vänder ryggen till!


3 kommentarer:

 1. Så är du ju, det går fort nu och "värre" blir det om värmen fortsätter.
  Gyllenlack köper jag varje vår och har också lyckats övervintra en planta som blommar nu. Skimmia står på min önskelista, har hört från flera håll att den klarar vintern alternativt kommer igen, vilket jag inte visste. Din cremefärgade är extra fin.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 2. Det gäller att vara med, så man inte missar något. Man upptäcker något nytt, varje dag.Din gyllenlack har en härlig färg.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 3. Så vakkert med aurikler i krukke...
  Ja, nå gjelder det å følge med for ikke å gå glipp av noe!

  SvaraRadera