tisdag 10 maj 2016

'Nu på vårsidan

lockas trädgårdsmännen oemotståndligt - som det heter - till sina trädgårdar. Knappt har de lagt ner skeden, förrän de är i sina trädgårdsland och lyfter baken mot himmelens underbara blå.'
Precis så som Karel Capek skriver i boken Ett år med min trädgård har det varit med mig. Jag har gått där med näsan i marken och rumpan i vädret alldeles för länge och inte känt till att det finns så många vackra träd. För att se dem måste man ju, i alla fall ibland, rikta blicken uppåt.
Den där magnolian som fick nytt växtstöd för någon vecka sedan, Magnolia 'Rose Marie' x 'Goldcup' slog ut för fullt idag. Av de två knopparna blev det bara en blomma, men det är inte illa det. 
Knoppens färg gav en hint av att blomman skulle bli ganska så mörkt rosa och det blev den. Gillar inte bara den mörkrosa färgen (jag som inte tycker om rosa) utan också formen på blomman, formen kanske mer än färgen. Hoppas jag får vara med och uppleva ett stort träd fullt av blommor.


Boktips för den som vill veta mer om just magnolior:  2004 kom det ut en fin bok av John Lennart Söderberg och Anne-Marie Åsheden som heter Magnolia. Finns den inte att köpa kan den finnas på biblioteket. I den kan du inte bara läsa om odling, plantering och olika sorter utan även om magnoliamänniskor. Människan bakom min mörkrosa magnoliablomma tror jag heter Tommy Ahnby. Han bor tillsammans med sin fru Vivi i gränstrakterna mellan Bohuslän och Dalsland och kan mycket om det mesta men extramycket om magnolior. Genom sin målande beskrivning av magnoliablommorna fick han mig att för några år sedan köpa tre stycken som jag inte visste att jag ville ha. En har dött, en står på landet och en, den som fick ta över Forsythias plats, blommar för fullt just nu.
Forsythian saknar jag bara i februari. Då är det en härlig buske att klippa grenar av och ta in för drivning.


Glöm inte att titta upp och plantera både träd och buskar. Det behöver inte vara magnolior :-)).


3 kommentarer:

 1. Det var en vacker Magnolia, vi har en tendens att alltid köpa minst en Magnolia när vi besöker Tommy, denna sort kanske kan bli ett av köpen :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Även jag går med näsan i backen för det mesta! Bråda tider! För varmt har det varit dessutom. Nu väntar jag på regn!
  Vilken fantastiskt fin magnolia! Vi ska skaffa ett gäng om några veckor när jag är klar med anläggningen av de nya rabatterna kring orangeriet. Ska kolla upp denna!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Så sant, man får inte glömma att titta upp ibland . Annars missar man så mycket. Jag försöker plantera ett träd varje år men eftersom jag inte har så stor tomt så börjar det bli dåligt med plats så nu siktar jag mest i mig på insektsvänlig blommor. Allt för att de ska komma och trivas så pass bra i trädgården att de hjälper mig med ohyra med mera :)

  SvaraRadera