tisdag 3 maj 2016

'Många anser vitsippan som ett ogräs,

men den är i så fall ett vackert ogräs' skriver Matts Bergmark i boken Vallört och vitlök, Natur och Kultur 1962.
Han berättar också i boken att hela örten är 'skarp' och att den skall nyttjas med varsamhet. De sår som uppstår av vitsippans utvärtes bruk är svåra att läka och därför bör inte växten läggas direkt på huden. Att äta vitsippor på vårarna är en osed och bruket är högst farligt.
Och jag som, vad jag nu minns från barndomen, alltid nöp av den sista vitbleka biten på vitsippsstjälkarna och stoppade i munnen. Det blev ganska många små bitar på en hel bukett men jag kommer inte ihåg att jag någonsin mådde dåligt.
Denna kyliga vår har vitsipporna blommat länge och mest har jag njutit av dem i naturen. De i trädgården har jag bara snabbt sprungit förbi ända tills idag då jag fick se den här blomman, Anemone nemorosa 'Majbrud'.
Då fick jag helt plötsligt även upp ögonen för alla de andra längs stigen vid planket, den tidigare vitsippsstigen längs syrenhäcken. 
Planket har sedan stormen i januari 2015
fått stöttning för då höll det på att blåsa ner. 
Trodde att sippan, varianten av 'Majbrud' som jag fann idag, var en riktig raritet men när jag sökte på nätet förstod jag att så inte är fallet. Raritet eller inte - rolig är den att titta på.

'Till vitsippans gagn och förtjänster räknar
äldre botanisk litteratur
att den borttager solbränna såväl som fräknar
om man baddar sig medelst ett avkok därur.
Det påpekas dock såsom mycket viktigt
för solbrända flickor och fräkniga män
att sådan baddning bör ske försiktigt
ty vitsippans skärpa är farlig den.
Från och med nu skall dess blomningstid råda
tills svalan kommer om fjorton dar.
För övrigt är vitsippan vacker att skåda
även för den som har fräknarna kvar.'
av Alf Henrikson

När jag tittar bakåt i bloggen hittar jag flera inlägg om just vitsippor och detta blir ju då bara ett av dem.
http://gladjekallan.blogspot.se/2007/12/blommar-vid-tjllossningen-tjlblomster.htmlhttp://gladjekallan.blogspot.se/2007/12/blommar-vid-tjllossningen-tjlblomster.html

Värmen är på väg... glad och varm vår!


5 kommentarer:

 1. va?! Vitsippan försvinner ju så fint...

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar list av vitsippskuddar du har! Majbruden måste jag i ärlighetens namn säga känns mer kul och sanslös än just snygg, fascinerande vilka varianter det finns. Har gått en egen liten vitsippsrunda och glatt mig åt att även de nysatta från ifjol tycks komma med full kraft och de kommer att få sprida sig hej vilt. Underbart ogräs! Ogräs är väl egentligen bara en växt man planterat på fel ställe eller kanske planterat sig självt på oönskad plats.
  Önskar fin helg
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Åh vilken fantastiskt vacker vitsippsgång du har, den har jag nog aldrig lagt märke till. Här blommar också en mängd olika sippor, en del fådda o en del köpta men än så länge är de inte så stora o fina ruggar som dina :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig, aldrig sett denna skönhet förut! Oj, så fin! Och vilken fantastiskt vacker gång du har att njuta av!

  SvaraRadera
 5. Gillar din Sipp gång!!!
  Mariana

  SvaraRadera