tisdag 2 juni 2015

Ulla, Lisa och Signe, tre formgivare.

För fyra, kanske fem, år sedan hade jag den i mitt tycke stora lyckan att på ett lotteri på en STA-träff i Uddevalla vinna boken Leva med Trädgård av Ulla Molin.Innan dess hade jag vid ett flertal tillfällen lånat den på biblioteket så plommonlunden,
fågelbadet, krukorna och den vackra stenläggningen var jag redan bekant med när jag i lördags äntligen fick möjlighet att se allt detta med egna ögon. Det blev ett slags igenkännande fast jag aldrig tidigare besökt trädgården i verkligheten.


Att sudda ut gränserna mellan ute och inne var enligt William Morris och Arts and Crafts-rörelsen viktigt och det var det även enligt Ulla Molin.


Stenläggningen, tegelkubben, av Karin Björquist för Gustavsberg, den jag bara sett i böcker och tidningar kunde jag fotografera 


och det kunde jag med de keramiska lådorna också.

Det är Lisa Bauer som gjort alla illustrationerna i Ullas bok Leva med trädgård och tillsammans har de givit ut en idébok om krukor, korgar, brickor, blomsterbord, fönsterbänkar och växtrum. Deras samarbete varade under många, många, år så det finns säkert fler böcker som jag inte känner till.


Lisa Bauers glasskålar för Kosta Boda, designade av Sigurd Persson, fastnade vi för redan i början på 1970-talet men då var de ekonomiskt olösliga för ett par som levde på studielån.
Enligt Wikipedia var Lisa en kunnig iakttagare och en intresserad botanist. Att hon kände till både blommornas växtsätt och dess uttryck syns i hennes linjetunna, mjuka och böljade blommor som växte fram över glasytan. 

Signe, den tredje kvinnan i rubriken är Signe Persson Melin. Hennes eternitkrukor som jag också bara sett på bild fick jag se.


Liten och anspråkslös stod den där fylld med myskmadra. Mer om Signe hittar du här.

Tre kvinnor som kunde och kan skapa. 

Till sist en kommentar från en av krukbildstexterna i boken Leva med trädgård. 'I stället för allt elände om ser dagens ljus.'

6 kommentarer:

 1. Visst var det en fantastiskt trevlig resa! Ulla Molins trädgård blev en positiv överraskning för mig :) Din glasskål är otroligt vacker måste jag säga :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Tusen takk for at du deler bilder fra en så vakker hage!

  SvaraRadera
 3. En upplevelse förstår jag. Vilka anträngningar man än gör och hur god smak man än har kan det inte ersätta en välskött trädgård som hunnit få ett antal år på nacken.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. tre gånger har jag besökt denna fantastiska trädgård, hemkommen planterade jag en egen plommonlund på norrsidan!

  SvaraRadera