måndag 10 juni 2024

10 juni 2024

och en hel trädgårdsdag nästan utan regn. 
Några av krolliljornas knoppar har börjat slå ut medan andra står där knopplösa och lite gula i bladen. 


Knopparna som jag tycker borde funnits där har liksom bara torkat bort. Vad det beror på vet jag inte. Kan de stå för torrt, tätt, drabbats av någon svampsjukdom eller liknande eller är det bara så enkelt att det är näring som saknas? En del av dem står under träd och andra mellan buxbomsklot så konkurrensen om 'maten' är säkert hård men de senaste åren har jag varit flitig med guldvatten och hönsgödsel. Kan det bli för mycket av det goda?

En del av de buskar, rosor och små träd som vi har i trädgården for illa under senvintern. Några av dem har t o m dött.

Flera, så gott som alla, av rosorna har drabbats av barkfläcksjuka. Klätterrosen New Dawn som nästan är helt död är hårt tillbakaklippt och  kommer lite försiktigt med nya skott. Gallicarosorna vi har i trädgården är också smittade men har klarats sig bättre. För två år sedan var nästan den enkelblommande Austinrosen 'The Alexandra Rose' helt död den också men klipptes tillbaka hårt, nästan jämns med marken. I år kommer den med nya kraftiga skott och riktigt många blommor.

Gillenian eller trebladsspiran är en perenn som blommar med skira vita blommor på tunna röda stjälkar nu i juni.


Klätterstormhatten, Aconitum alboviolaceum,  är en dålig klättrare som behöver hjälp med att ta sig upp på klätterställningen.

En rikblommande klematis med stora blå blommor, frösådd för många år sedan från STAs frölista. Om jag nu minns rätt är fröer från klematis inte  frökonstanta men vad gör det när resultatet av en frösådd blommar så här vackert?

Som avslutning ett par bilder i kvällssol.Allt gott!

2 kommentarer:

 1. Så vackert hos dig !!
  Vintern har gått hårt åt rosorna i år - har också flera som jag klippt ner totalt och hoppas på återväxt. Man får träna på tålamod.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta!
  Vi har haft regniga dagar men det känns bara bra, det behövdes. Idag skiner solen igen. Jag har bara några enstaka krolliljor som står under ett träd, de har inte börjat blomma ännu. Rosorna hos mig eller speciellt Rhapsody in Blue blev illa medfaren under vintern. Men den lever så jag hoppas få se några blommor i år också. De andra blå klarade sig bättre. Vilka härliga bilder du bjuder på.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvaraRadera