fredag 1 september 2023

JAS = juli, augusti och september och tid för trädgårdsfix.

I vår lilla trädgård är det mycket som nu behöver ansning, inte minst gräskanterna som fått växa fritt, helt utan klippning i säkert tre månader.  


Häckar skall klippas färdigt, ett träd som dött under torkan i juni skall bort och sågas bort skall nog också ett par andra träd. 

Rönnen på baksidan huset, en fin Sorbus aucuparia 'Fernleaf' som planterades för 17 år sedan har blivit för stor för den här trädgården och det har också Chamaecyparis lawsoniana 'Imbricata Pendula'.Inköpt hos Lindhult 2004. 

Rönnen kan jag nog tänka mig vara utan men cypressen som alltid rufsar runt i håret när jag går under den oavsett årstid och som under vintermånaderna bjuder på grönska när det mesta i växtväg här i trädgården är i vila, vill jag helst inte vara utan. 

Den var den liten, bara ca 40 cm hög när den flyttade in. Vi fick tips om att binda upp toppen på den för att få den att växa på höjden och band upp den gjorde vi = min man, så länge det gick att nå toppen genom att stå på en stege. De senaste åren har den fått klara höjdtillväxten själv men bredden har vi under sensomrarna de senaste åren klippt in. Nu har den blivit både för bred och för fult hög. 

Toppen ser smått besynnerlig ut eftersom alla senare grenar finns på den nordöstra sidan av stammen på grund av de sydvästliga vindarna som oftast blåser här på Västkusten. Jag vill ha trädet kvar i trädgården men minska på höjden. Går det att ta bort toppen = den smått kala övre stammen och minska omfånget? 

Det sistnämnda vet vi är möjligt men går det att kapa toppen utan att trädet dör? Alternativet här är att antingen kapa toppen eller ta bort hela trädet. 

Det samma gäller magnolian 'Rose Marie' x 'Goldcup'. 

Helt plötsligt efter 14 år har den blivit så stor att den inte längre platsar här i trädgården.

Under veckan gjorde vi det som egentligen aldrig skall göras. Sågade av topparna på både magnolian och slöjcypressen och klippte in grenarna. 


Kommer de här två träden att i framtiden se eländiga ut får vi ta bort dem helt, några andra alternativ finns inte. 


Den 19 åriga rönnen sågades bort helt. Det tog i hjärtat innan beslutet fattades men när den väl var borta var det inget jag ångrade. 


Kanske för att både klockbusken Enkianthus campanulatus och Taxus baccata 'Great Column' under åren hunnit växa upp och ge höjd åt rabatten.
 
Nu i början av september är det inte bara buskar, häckar och trädklippning som gäller, det är fortfarande buketternas och plockblommornas tid. Luktärternas plantor har börjat gulna, varför vet jag inte men tröstar mig med att det finns andra sommarblommor i grönsakslandet som bara blommar och blommar.


Har aldrig tidigare odlat så många olika ettåriga blommor som i år. Astrar, ringblommor, luktreseda, olika rosenskäror, jätteeterneller och zinnior så klart. Tycker precis lika mycket om de här färgstarka buketterna jag kan plocka in som jag tycker om det gröna lugnet som finns på en del platser i trädgården just nu. Ännu har vi några sommardagar kvar. Hoppas de kommer att bjuda på både solsken och värme. 
Länkar till TrädgårdsFägring och önskar fortsatt fin sommar.


5 kommentarer:

 1. Så vakkert og fin stemning i det første bildet! Du har så rett. JAS - og siste måneden for mye som trenger hard beskjæring eller å tas helt ned. Og skjære fine kanter der man ikke har gjort det tidligere i sommer. Men får jeg gjort det?
  Ha det godt!
  /Irene

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta!
  Ja det blir ett problem med för stora träd, vi får hoppas att de inte tar skada och fortsätter att trivas. Men en magnolia som vuxit sig så stor. Min lilla stjärnmagnolia har varit ungefär 80cm i många år, men i år har den vuxit lite grann. Har stora träd som jag planterade då de var pyttesmå, en ek från ett ekollon, de är för stora nu.
  Trädgårdssysslorna har inte blivit gjorda, men hoppas på lite bättre väder i september, så jag kan vara ute utan att bli genomblöt. Jag gillar också färgstarka sommarblommor, de har trivts bra i år.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 3. Det skär alltid i hjärtat på mig, när man tar ner träd. Men ibland måste man, och jag har också gjort det, förhoppningsvis ersätter man det med ett annat träd, som passar platsen bättre!
  Vilken fin trädgård du har!

  Ha det gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 4. At fælde et træ er en stor beslutning, men når det er gjort, tror jeg ikke man fortryder. Træerne skal passe i størrelse til haven, og det har I forholdt jer til.
  Det ser så hyggeligt ud i jeres have med de forskellige haverum.
  Din buket er meget smuk. På denne årstid kan buketter næsten ikke blive for store og for farvestrålende.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. You have a beautiful garden! We had to take a tree down a couple of years ago because of safety issues. I still miss it!

  SvaraRadera