Inte minst bland växterna här hemma i trädgården.
Det är så härligt att se när de letar sig upp bland rabatternas täta grönska, sträcker på sig och sedan visar upp sin allra vackraste sida. Det börjar ofta med lökväxter så som kungsängsliljor och fortsätter med aklejor, allium och olika slags liljor.
De senaste veckorna har det varit krolliljetid här i trädgården men snart har de flesta blommat över. Inte minst 'Arabian Night', 'Claud Shride' och 'Gaybird'.
För ca tio år sedan köpte jag lökar av Lilium 'Norrland'. Den första löken blommade överdådigt men sedan gick den i vila och bara försvann. De andra två lökarna, de från Larz och George som jag planterade 2013-14 har först i år dykt upp med knoppar som nu slagit ut sina mörkt röda, nästan svartröda blommor. De skall jag passa extra noga med gödselvatten och hoppas på att få kraftigare blomställningar tills nästa år.
De senaste liljorna jag planterat i trädgården är Lilium
candidum och Lilium 'Casa Blanca' men vilket år minns jag inte, inte heller har
jag lärt mig se skillnad på dem men när de blommar fyller de vår lilla trädgård
med parfymliknande, helt underbar väldoft.
I sommar är jag lite undrande över varifrån en del av de vitblommande krolliljorna kommer. Så många lökar med vita blommor som i år har vi aldrig haft. Den undran gäller även ett par av de krolliljor som har väldigt mörkt röda blommor.
I början av mitt trädgårdsintresse och som nybliven trädgårdsamatör 2004, sådde jag krolliljor från frölistan. På den tiden och fram till 2008 var jag noga med att skriva upp vad det var jag sådde så jag vet att jag 2004 sådde Lilium martagon f. album, Lilium martagon 'Rubrum' och Lilium martagon x L. hansonii, namnen är kanske inte helt korrekta men, men. 2007 och 2008 sådde jag Lilium martagon v. cattaniane och slutligen 2008 Lilum martagon svart.
Vad som sen hände med frösådderna är jag osäker på. Har säkert planterat ut dem så tidigt som möjligt för att slippa ha krukor att passa, men var de har hamnat vet jag inte och inte heller vet jag om de små lökarna jag planterade ut klarade att överleva men det kan ju vara några av dem som blommar i år.
Här har jag många krolliljor planterade mellan buxbomsklot, lökar jag en gång fick från min mamma. Trots gödselvattning tycker jag blomningen avtar. Gissar att buxbomskloten tar för sig lite väl mycket av den där näringen.
Här behöver nu de från mamma, 'Arabian Night' och 'Claud Shride' att delas för att få mer utrymme och kanske nya växtplatser.
Enligt Sven Gréen och boken Från snödroppe till
tidlösa är rätt tid för delning och omplantering av äldre liljelökar när årets
blomning är över och bladen börjat gulna.
"Den bästa tidpunkten kan helt allmänt sägas vara fjorton dagar efter att det sista kalkbladet fallit på den senast utslagna blomman. Då har nya basalrötter ännu inte börjat utvecklas."
Om ett par veckor är det dags om nu bara lusten infinner sig eller kanske vill jag då hellre bara bada och liljelökarna får hålla tillgodo med gödselvattning?
Åter till de där uppstickarna. En del av dem, nästan de flesta, behöver
hållas kort, så jag drar eller klipper bort fröställningarna innan fröerna
mognat och kapslarna spruckit upp.
Länkar till TrädgårdsFägring och önskar fortsatt fin sommar!
Hej Birgitta!
SvaraRaderaDe är så fina, dina liljor. Har bara en rosa Martagonlilja, den vita har försvunnit. Har jag tur kanske den tittar fram senare. Det blir nog inte många liljor som blommar i år, det är någon som har ätit upp knopparna. Sweet surrender verkar vara populär. Har jag tur får jag se någon enstaka blomma. Liljebaggarna och något annat har ätit upp bladen på de andra, så jag kan nog glömma liljorna i år.
Ha det gott /Marika
Ja Marika, liljebaggarna är ett elände. Enda trösten är att de lätt syns.
RaderaAllt gott!