fredag 16 september 2022

Mitten av september och det doftar jord och kompost.

De bruna torra löven efter sommarens torka ligger fortfarande knastertorra trots de senaste regnen. Ibland samlade i högar av vinden och ibland utspridda på gräset och bland växterna i trädgården. Oavsett var de finns skapar de en oreda jag tränar på att uppskatta.


Att hösten är här på riktigt går inte att förneka även om jag gärna skulle vilja ha ytterligare lite sommar. 

Trots den där sommarönskan är jag ändå förtjust i de mörka kvällarna som vi nu har, lukten av mättad jord, de höstblommande knölarna och lökarna som finns i trädgården, 

 blommorna och bladen på perenner, buskar och träd som börjat få sin höstfärg och inte minst blommor och grönsaker som fortfarande kan skördas i grönsakslandet.När den där trädgårdslängtan slår till tidigt på våren finns inga tankar på någon höst. Skulle jag nu få ge ett enda råd till nyblivna trädgårderare skulle det vara att njuta av våren men också blicka förbi både den sena vårens och sommarens lökväxter och perenner för att ge sensommarväxter och höstblommande buskar och träd mer utrymme i trädgården.

Länkar till TrädgårdsFägring och önskar

Fortsatt trevlig helg och kanske ytterligare sommar!


5 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Jag gillar hösten med alla vackra färger, trädgården får ett lugn. Ännu har inte träden gulnat och löven ramlat ner, men det har vi framför oss. Det var så varmt i somras så det är riktigt skönt med svalare temperaturer. Dina zinnia är så vackra, och har sin färg kvar. Mina ser nästan ut som eterneller, skall plocka in en sista bukett och ta frön från de andra.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Det var et udmærket råd til nybagte haveejere. Din buket af farvestrålende zinnia og kurven med ligeså farvestrålende frugter er det allerbedste bevis på, hvad man kan få ud af en god planlægning.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 3. Høsten er en herlig tid, men i år synes jeg at den kom i tidligste laget. Jeg har tatt inn mye fra drivhuset i sommer, men nå er det snart bare tomatene som er igjen for høsting.

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara höstbilder! Ja det är en fin tid nu, skördetid...härlig bukett och en korg fylld med godsaker, vad mer behöver man i livet??
  Höstkram från Titti

  SvaraRadera
 5. Önskar att jag kunde uppskatta hösten mer. Vilka härliga bilder och en gladfärgs bukett. Kraaam Pia

  SvaraRadera