lördag 23 april 2022

Länge, länge ...

hände nästan ingenting med de där knölarna och lökarna jag på grund av drömmar planterade i trädgården, men de senaste åren har nunneört, scilla och vårstjärna tagit för sig mer än jag egentligen vill. Nu känns de där drömmarna mer som mardrömmar eftersom alla tre sprider sig ohämmat.

Tillsammans med blåsippor och julrosor blommar de som aldrig förr och jag njuter samtidigt som jag rycker bort både lökväxter och nunneört från några av rabatterna. 

Vill inte att vare sig blåsippor eller julrosor skall försvinna in i ett hav av blåblommande scilla eller nunneört i alla tänkbara färger.

När väl solen och vårvärmen dykt upp räcker det med att gå utanför dörren för att hitta något som drar uppmärksamheten till sig och det ena ger det andra. 

Att bara gå till växthuset för att ev vattna frösådderna får tankarna att snurra och innan jag ibland hinner dit har fokus hamnat på något nytt. 

I trädgården är det mer än lätt att bli distraherad och glömma bort tiden och då försvinner snabbt den där att göra listan som egentligen är mer tankar än en lista. Eftersatta växter som länge fått klara sig helt själva som t.ex några trädgårdsirisar har äntligen planterats om även om tidpunkten inte var optimal. Kanske lyckades jag ändå att rädda någon liten rhizom?

Agapanthus, fuchsia, den enda vi har kvar och ett par krukor med P. australe har fått flytta ut från det lilla växthuset för att ge plats åt frösådda grönsaker, 

luktärter, sommarblommor och några potatisar som står i krukor för att rota sig och förhoppningsvis skjuta skott. Och nej, möblerna kommer inte att målas om, tycker de är fina precis som de är :))

Har i vår struntat i såjord och använt planteringsjord till frösådderna. Yrkesodlarjorden har fungerat bra men den billiga planteringsjorden jag använde för ett par veckor sedan har varit rena katastrofen. Sådderna grodde men plantorna gav sedan upp livet ganska så snabbt. Nu har jag sått om kål, ringblommor, sallad och tagetes.

Denna gång med yrkesodlarjord i botten på krukorna men med såjord överst där fröna hamnade så väntans tider är inte förbi.

I förrgår hamnade morots och rödbetsfröer samt sättlöken i jorden. Jordtermometern visade 11°, solen sken och körsbärsträdets blommor hade börjat slå ut.

Länkar till TrädgårdsFägring och v=S4F4SbGtqL4&list=RDMM&start_radio=1&rv=d3Z8VCCtnIo https://www.youtube.com/watch?v=-02uHyU-rjs https://www.youtube.com/watch?v=JfKZ7YsheoQ https://www.youtube.com/watch?v=j8VdehTuZfw 

Många ljudliga länkar men Vår tid är som alltid just nu!

10 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Så vackert med blåsipporna och julrosorna. Jag har inte lyckats lika bra med mina sådder i år. Dels frös den första zinniasådden, men sedan har de inte riktigt grott lika bra som det brukar. Vet inte om det är jorden, hade såjord första gången och sedan tog jag plantjord. Kan inte vara fel på fröna då det ändå gror. Tror ändå att jag får tillräckligt med plantor.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika, tror vi skall börja bli mer misstänksamma mot påsjorden vi köper. Tur att du fått upp de plantor du vill ha.
   Allt gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Tack för igenkänningen!! :) Jag går ut med en plan i tanken men jösses så lätt den försvinner till förmån för något annat. Ska också försöka få ner fröer och sättlök de kommande dagarna.

  Så fantastiska dina blåsippor är och jag förstår att du håller rent runt dem.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina! Ja blåsipporna har blommar som aldrig förr och några av dem gör det fortfarande.
   Allt Gott!
   Birgitta

   Radera
 3. När jag läser det du skriver är det som om vi var i samma trädgård (även om din verkar ha fler år på nacken). Här har de "bästa" spridarna (Scilla och nunneört) börjat dyka upp både där de ska och på många andra ställen men än så länge är det charmigt och välkommet.
  Listan eller de tänkta planerna för dagen fylls både på och ändrar kurs så fort jag kliver ut genom dörren. Men mycket blir gjort oavsett!
  Härliga bilder från en händelserik trädgård!

  Ha det gott. Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulrika, passa dig ;-). Innan du vet ordet av har det gått 5-6 år och de har med sidolökar och fröer tagit över nästan hela trädgården. Sedan har man inte mycket att säga till om, i alla fall inte när det gäller trädgården.
   Allt Gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Du udnytter sandelig pladsen i dit drivhus godt. Hvor må det være hyggeligt at gå derude og passe alle planterne. Hvad er det for planter med meget store blade, du har midt i det første billede fra drivhuset?
  Det med planer, der kan ændre sig, kender jeg alt for godt ;)

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elna! De mer storvuxna plantorna är sockerärter och vaxbönor som jag hoppas kunna plantera ut om drygt en vecka.
   Allt Gott!
   Birgitta

   Radera
 5. Enjoyed you conversation on your garden plants. True when one goes out in the garden, one thing leads to another and it seems I never get to complete my "work" list for that day. It keeps growing. Gardening never ends, never.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks for your comment. Gardening is a way of living your life.
   /Birgitta

   Radera