fredag 4 mars 2022

Drömmar ... trädgårdsdrömmar ...

Hittills har vintern varit både mild och ganska så snöfattig men trots att vi nu befinner oss i årets första vårmånad kan den komma tillbaka med full, i alla fall halvfull, kraft.


"Ja, först som trädgårdsodlare kan man värdesätta sådana slitna talesätt som »skoningslös vinter», »envis nordan», »bitande frost» och andra sådana poetiska okvädningsord;" ur Ett år med min trädgård av Karel Capek

"Trädgårdsdrömmar är vackrast när

gråsparvarna hukar i vintersnön

och längtar efter solrosfrön."

ur Vårkänning av Hannu Sarenström

Här har trädgården precis börjat vakna på riktigt och målat marken i gult och vitt så någon tvekan om att våren är här finns inte. Vi har fortfarande minusgrader de flesta nätter men några enstaka blåsippor och vivor har trotsat kölden och börjat blomma lite försiktigt. Brukar försöka klippa bort blåsippornas gamla fula blad innan knopparna blivit för stora men där är jag ännu inte fast det är hög tid.


De senaste soliga dagarna har jag däremot klippt bort de sista epimediumbladen. Fortfarande friskt gröna nu i början av mars. Blomknopparna ligger i startgroparna och snart hade det varit mer än lätt att knipsa av även dem om jag väntat lite länge med den där klippningen.


Några vårblommor har också planterats. Lite tidigt men det är omöjligt att låta bli och underbart att kunna göra. Inte minst soliga och vindstilla dagar då kalla nätter med minusgrader lätt glömts bort. Tur det finns fiberduk.  

Krokus, pärlhyacinter och tulpaner lever farligt just nu. Det räcker med ett sporadiskt besök av finsmakare för att vårens blomning skall vara ett minne blott. Maken har gått runt och sprejat med Trico Garden för att hålla dessa gourméer borta. Det bästa medlet mot rådjur, tycker vi. En literflaska varar i 3-4 år här hos oss. 

"Obarmhärtigt dundrar våren in i trädgården, den kommer med en häpnadsväckande kraft. Så fort värmen landar vaknar de vinterfrusna, som genast börjar arbeta och snart står trädgården i full blom. Det går fort och man har inte tid för annat än att hänge sig åt hämningslös njutning." ur Vårkänning av Hannu Sarenström.

Trädgårdspyssel i början av mars är veckans tema i TrädgårdsFägring.

Fortsatt trevlig helg!

14 kommentarer:

  1. Mmm de där okvädningsorden är starka men känns ändå allt ovanligare... Däremot märker jag av den lätta frosten varje natt. All jord där inte solen kommer åt en längre stund är frusen i ytan. Men också här är sockblommorna klippta och jag hoppas få se några nya i blom :)

    Jag gör åt mycket mer Trico garden men här har rådjuren börjat beta rhododendron, feja hornen på mina magnolior osv. Är faktiskt lite rädd att de ska bli vana och sluta sky medlet.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina, den där riktigt bitande frosten har vi nog inte haft sedan våren 2013 men frosten i mars förra året tog nästan död på min backtimjan. I år ligger lövtäcket kvar över den och får göra det ytterligare någon vecka.
      /Birgitta

      Radera
  2. Våren er kommet med poetiske tanker, og det ser helt fantastisk smukt ud i din have!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulla! Våren själv är som ren poesi, efterlängtad.
      /Birgitta

      Radera
  3. Drømmer og planer er det eneste jeg får gjort om dagen. Her er det nesten 20 kalde grader om nettene og bra med snø ennå. Men det hjelper vel på om en måneds tid får jeg håpe. Det pleier å smelte til påske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Bra att ha ett snötäcke när det är så kallt. Här blir det ofta barfrost, inget som marktäckarna tycker om.
      /Birgitta

      Radera
  4. Hej Birgitta!
    Våren ser fin ut hos dig, jag får vänta ett tag till. Härligt med både snödroppar och krokus. Hoppas du får ha dem ifred för rådjuren.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maribel, vi har fortfarande frost på nätterna men nästa helg verkar det kunna bli plusgrader dygnet runt och det ser jag fram mot.
      /Birgitta

      Radera
  5. Så fint å se at våren har begynt hos deg! Det er så hyggelig å se snøklokker og krokus hos deg.
    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marit! Nu är en härlig tid och snart är våren hos dig också om den ännu inte kommit.
      /Birgitta

      Radera
  6. Så fint det blommar i din trädgård. Pch snödropparna är på G ser jag. Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja snödropparna blommar för fullt, en härlig tid.
      Allt gott!
      Birgitta

      Radera
  7. Smukke billeder og en tekst fyldt af glæde over det spirende forår. Ja nu skal vi nyde dagene og glæde os over blomsterfloret.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elna! Ja, med tanke på allt hemskt som händer i världen gäller det att ta vara på alla fina stunder och vara glada över att vi just nu bor på en fredlig plats och kan njuta av våren.
      /Birgitta

      Radera