söndag 12 december 2021

Kanske har vi redan haft vår vinter?

Här på Västkusten har vi oftast en grön vinter, i alla fall numera nästan fram till andra halvan av januari, men nog har det hänt att snön dykt upp tidigare så som i år och förvandlar både omgivningen utanför tomtgränsen, skogen runt omkring och vår lilla trädgård till något nästan magiskt. 

Här älskar jag den gröna vintern men när snön väl lagt sig är jag förtjust i den också. I november-december har vi i år för ovanlighetens skull haft snö riktigt länge, kanske mer än ett par veckor, men nu är den på väg bort.


Temperaturen ligger runt nollan så julrosor och rosmarin har fått flytta ut från källaren och snön har på grund av värmen börjar falla från både bruna vinterståndare, allt rostigt pynt och det där gröna vi, min man och jag, numera har i trädgården.


Vet att jag tidigare berättat om hur jag i slutet av 1970-talet och långt in på 1990-talet avskydde barrväxter, rododendron, ja allt som kunde kallas vintergrönt. Inget sådant, bortsett från ett par rododendronplantor som vi fick av mina svärföräldrar i slutet av 70-talet, hamnade då i trädgården. Vem är modig nog att säga nej till presenter från sina svärföräldrar?


Åren har gått och med dem har jag så klart fått en erfarenhet jag inte tidigare hade. Vad är en trädgård utan ett 'liv' på vintern? Numera är jag väldigt glad i vinterståndarna som jag slutat klippa bort under hösten. De enda jag tar bort är funkiabladen som när de vissnat lägger sig som en tjock filt över krokus och snödroppslökar och så klipper jag bort blad från irisar av sibiricatypen. De är lätta att klippa bort när de fortfarande är gröna men attans så sega när våren väl är här igen. Ett tips jag för länge sedan fick från irislotta och det praktiserar jag numera varje höst.
 

Det där vi nu har av vintergrönt i trädgården i form av buxbom, idegran och lite annat är jag mer än glad i och jag önskar jag kunde vidarebefordra den känslan till andra som precis som jag känt eller känner tveksamhet inför barrväxter och annat som är grönt året om. Har numera även lärt mig att en del av det där barriga som breder ut sig för mycket kan hållas kort och bli till fint julpynt både i trädgården och inomhus. 

Den här vintern har vi bestämt oss för att låta trädgårdssoffan för första gången stå kvar ute utan skydd av presenning och det bara för att den då är vackrare att se på, inte minst om det ligger snö på den. Kanske håller den ändå vår tid ut?

Veckans tema i TrädgårdsFägring är Vinterträdgården.

Allt gott!

4 kommentarer:

  1. Hej Birgitta!
    Ett vitt fluffigt vintertäcke i trädgården, ger ett härligt lugn. Din trädgård är vacker också nu på vintern. Vi hade lite snö, men det har förvandlats till glashala vägar och trottoarer.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
  2. Det er godt, du er nået dertil, at en have også har et liv om vinteren. Vi må love for alle de smukke stedsegrønne planter, der giver farve, læ, skjul til fuglene og dekorationsmateriale til krukker og vaser. Det er dejlige billeder, der understreger, hvor smukt de stedsegrønne tager sig ud i haven.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  3. Hej Birgitta,

    Vilka vackra vinterbilder från er trädgård! Helt enig med dig beträffande det vintergröna, som under de senare åren fått ta alltmer plats i min trädgård. Nu önskar jag att jag hade startat med dem för länge sedan.

    Allt gott! Ulrika

    SvaraRadera
  4. Perioden med nej-till-barr är över här också och numera bejakas allt vintergrönt, särskilt gärna de som också blommar tidigt. Det blir ju sån otrolig skillnad när det finns spännande saker att titta på även nu.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera