fredag 20 mars 2020

I mina drömmars trädgård


finns numera mycket som ger form och struktur, sådant jag en gång när jag blev trädgårdsintresserad inte ens visste fanns. En drömmarnas trädgård skall man kunna 'stiga in i' och då är ju häckar av olika slag ett måste. Höga, gärna vintergröna häckar som ger bakgrund, ramar in och stänger ute grannskapet. Inte handlar det om att eliminera eventuell nyfikenhet utan enbart om att själv få en möjlighet att stiga in i den där drömda trädgården.


I mina drömmarnas trädgård har inga rosor 


vare sig svartfläcksjuka eller rosrost och 


inga klematisbladsteklar, liljebaggar eller mördarsniglar finns heller. 
Redan under februari i år hade sniglarna ätit upp många av snödropparnas kalkblad, blåsippornas kronblad och knoppar här i verklighetens trädgården.   Inte heller finns där i drömmarnas trädgård någon eller något som gör stora hål i t.ex hostabladen 


och i den trädgårdens stenfogar växer naturligtvis bara vackra önskvärda fröplantor. Sådana som lyckats välja ut sin alldeles egna, helt perfekta plats att växa på och absolut inte en massa småplantor från fröställningar som jag av någon konstig anledning missat att klippa bort. 
Drömträdgården skiftar i utseende och innehåll beroende på vilka trädgårdar jag besökt ochden inspiration jag då fått. Väl hemma igen vill jag förändra, gärna minimera och ibland skapa nytt, men orken tryter ofta numera.När, tänker jag ibland, skall jag sluta drömma och börja vara nöjd med det jag har omkring mig?  Måste det till något nytt för att den där härligt euforiska trädgårdskänslan skall infinna sig? Nej inte, det räcker just nu egentligen bara med att ta en titt på alla underbara blåsippor under häcken mot söder 

eller julrosorna som blommar för fullt, men var går den där gränsen, den mellan trädgårdsdröm och verklighet? Får man någonsin stiga in i alla sina drömmars trädgård? Nej, i alla fall inte jag, men jag njuter ändå när jag som i dag kan vara ute och trädgårdera i den trädgård jag har trots alla de där drömmarna som ändå finns och säkert alltid kommer att finnas så länge jag kan kalla trädgården vi har för min. 
För 40 år sedan, när vi byggde vårt hus, fanns inga pengar till att köpa hjälp med planering av den här platta åkermarkstomten vi har. Med den erfarenhet jag har idag skulle jag frågat banken om att få låna lite till för att kunna köpa den där hjälpen och framför allt kunskapen om hur man planerar sin trädgård. Vad som var och fortfarande är det viktigaste att tänka på när det gäller trädgårdsplanering hade vi då ingen aning om och den kunskapen då hade jag idag haft stor glädje av. Men så är det ju med all kunskap, den är alltid till glädje när man väl har den.

Mellan dröm och verklighet är veckans temat i TrädgårdsFägring och detta är mitt bidrag på temat.

Trevlig helg och ha det så gott det bara går!

8 kommentarer:

 1. Vilka underbara bilder. Man får göra det bästa man kan i sin trädgård och drömma lite är ju inte fel. Kram Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pia, att drömma lite är verkligen inte fel.
   Fortsatt trevlig helg!

   Radera
 2. Nöjd och frågan - varför kan du aldrig vara nöjd? Ibland tänker jag att om vi bara vore nöjda så sker ingen utveckling. Jag tror ju starkt på tanken att drömmar är bra för oss, resan är bra även om vi inte uppnår den perfekta drömmen. Och sist men inte minst upplever jag ofta i dina inlägg en känsla av att vara nöjd ;)

  I år har jag spridit snigelmedel tidigt för jag har hela ruggar snödroppar som sniglarna kalasat bort kronbladen på. Blåsipporna - jadå...

  Gillar det härliga lugna färgtemat i bilderna och de många fina formerna. En perfekt kombination med en härlig text :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 3. Carina, tror egentligen som du, drömmar behövs alltid och utan dem stannar livet och utvecklingen upp. Men lite kunskap och hjälp på vägen är aldrig fel.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Det är en tillgång att kunna drömma, fantisera om, nästa år ska jag ... Underbara bilder på julrosorna. Tänk vilken kunskap du besitter, som trädgården och åren givit dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, man drömmer nog så länge man lever.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 5. Så härligt beskrivet Birgitta! Att unna sig att vara nöjd behöver inte betyda att man slutar att drömma. Det går att vara nöjd samtidigt som man vill ändra lite här och lite där. Det ingår även i min dröm att slippa vissa inkräktare som bara "vill" förstöra. Eller kanske kan man sammanfatta det hela med att konstatera att spansk skogssnigel, liljebaggar och och klematissteklar och vi trädgårdsmänniskor har olika drömmar om samma växter/trädgård? ;-) T.ex. är liljebaggens drömscenario massor av liljor... De gillar ju samma växter som vi fast på olika sätt...;-)

  Ha det superduper i dina trädgårdar - du har ju två :-)!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anja! Man har säkert drömmar om något så länge man lever, både om sådant man önskar och sådant man önskar bort ;-)
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera