fredag 12 april 2019

Våren har tagit lite time out..


Njuter nu av de där vårblommorna jag hann krukplantera innan nattkylan kom.


Plockade med mig en ganska så stor bukett med scilla, nunneört, lungört och botaniska tulpaner, även om skaften ibland blev lite korta, när jag i måndags besökte min snart 93-åriga mamma på ett äldreboende i Ale. 


Den buketten gjorde att vi förlorade oss i det där med trädgård och växter. Vi njöt av minnena från både gamla släktingar och vänner till mamma och pappa samtidigt som de där fådda växterna i vår lilla trädgård fick mig att komma ihåg allt roligt vi haft tillsammans, mamma och jag, under åren som gått. Trädgård är verkligen både gemenskap och stor glädje så länge man förmår och kan men ger också roliga minnen att se tillbaka på när inte längre lusten och orken finns, men så är det naturligtvis med alla intressen.
Mamma gjorde klart för mig att när hon förra våren sålde huset, det där huset hon och även mina syskon och jag bott i från 1954, lämnade hon även trädgården och har under året som gått inte direkt saknat den men nog kommer hon ihåg alla de där roliga åren med både grönsaksland och en blommande trädgård.


Jag, kanske borde jag skriva vi, men maken håller mest till i garaget med den gamla SAABen, har en liten villaträdgård med enbart prydnadsväxter och en lite större odlingsplats för grönsaker på landet. Är egentligen ingen storodlare av vare sig grönsaker eller potatis men älskar snödroppar, julrosor, luktärter och att kunna skörda egenodlade grönsaker sommartid. Att ha möjlighet att själv välja ut lunchen eller middagsmaten genom att ta en runda bland grönsakerna är något jag verkligen tycker om och detsamma gäller det där med att plocka buketter. Luktärter kan man ju absolut inte få för många av.

Just nu gror både luktärter, tagetes och olika kålsorter i krukorna innanför vardagsrumsfönstren, tagetes och tomater från Lenas och min trädgårdsresa till England för ett par år sedan, men de små plantorna som dykt upp har blivit både långa och taniga på grund av det dåliga ljuset. Hade trott jag skulle kunnat flytta ut dem till kallväxthuset men har inte vågat pga minusgraderna nattetid. I slutet av veckan som kommer skall det bli varmare och då skall de frösådder som fortfarande lever få flytta ut och jag skall så om en del kålväxter och kanske lite annat också.


Sättpotatisen eller 'läggorna' som en del säger, kom idag, lite sent kanske men vi hittade inga potatis här i närheten som vi ville odla på våra få kvadratmeter. I morgon skall jag jordslå inköpen i krukor och sätta ut dem i växthuset. Nu är det bara 18 dagar kvar innan potatisen skall i jorden så jag hoppas de gror och skjuter skott av bara tusan även om det fortfarande är kallt nattetid.


Kylan har gjort att jag lite glömt bort det där med trädgården och istället fokuserat på mitt andra intresse som är stickning, i alla fall har några av mina vänner fått mig att tro så. I tisdags besökte vi Strömstad och AngoraGarnet och hem kom vi med fina, oemotståndliga stickpaket. Nu är garnen nystade, sticklusten finns där men osäkerheten är ganska stor... klarar jag detta, kan jag sticka så att det blir så där himla fint?

PS! Scilla kan man plocka allt man ser av, detta underbara jäkla ogräs! Länkar till TrädgårdsFägring.

Ha det gott och trevlig helg!

17 kommentarer:

 1. Så koselig med en bukett fra hagen å gi til sin mamma. Her også er det nattefrost, så jeg tør ikke plante ut ennå, selv om det begynner å bli trangt i vinduspostene. Nå er det meldt nydelig vær hele påsken, så kanskje nattefrosten snart er over. Ha en fin lørdag. Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dag fick några av sådderna flytta till kallväxthuset för vi har solsken och ganska så varm. Har täckt med flera lager odlingsväv. Hoppas att även du fått det lite varmare!
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Det er da noget besværligt med dine nye planter i vindueskarmen. Nu bliver de alt for lange mens kulden sætter os tilbage, men det er vist meget almindeligt at det går netop sådan.
  Dejligt at sådan en fin forårsbuket kan vække minder for din mor og give jer begge lejlighed til at tale om fortiden. Det var en rigtig god idé!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulla!
   Jo plantorna har blivit mer än långa. Skolade om några idag som nu fått flytta ut till kallväxthuset. I morgon skall jag så om olika slags kål.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Hej Birgitta!
  Låter härligt med buketten till din mamma, som väcker glada minnen. Visst är det så med växter, har kvar en pion som jag fick av farmor, den är döpt efter henne, då jag inte har det rätta namnet. Våren är på paus hos oss, men tror det blivit en aning varmare.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika!
   Idag har vi haft en härlig dag i trädgården. Både några pelargoner och en del frösådder har fått flytta ut till kallväxthuset. Har täckt dem noga med fiberduk för att skydda mot både kyla och sol.
   Visst är det roligt att ha växter i trädgården som gör att man minns människor som inte längre finns ibland oss.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Hvor må det have været hyggeligt, da du og din gamle mor sad og mindedes haven derhjemme. Den slags stjernestunder er værd at samle på.
  Hvor er det en fin kurv.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elna!
   Visst är korgen fin även om den är sliten och lite trasig. Nu skall den få tillbringa sina sista år som kruka åt vårblommorna.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 5. Fint å kunne ha slike gode samtaler og stunder sammen. Det er kanskje noe av det jeg savner mest, etter at mine foreldre døde:-)
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eirin!
   Nog gäller det att försöka att ta tillvara dagarna, tiden går så förfärligt fort.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 6. Så glad din mamma måste ha blivit över den vackra och vårliga buketten- så härligt att minnas trädgården tillsammans .
  Visst ställde kylan till det med frösådderna , har samma problem som du med de små raringarna som ränner iväg. Hoppas också att kunna få ut allt till helgen när kylan stillat sig.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isa!
   Ja mamma är glad i blommor och det vet vi syskon om vid det här laget så hon har alltid fina buketter att njuta av.
   Här har några av de där långa fröplantorna fått flytta till kallväxthuset idag och i morgon skall jag så om bl.a kål och sätta ut sådderna i växthuset. Skall täcka noga. Hoppas det går vägen.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 7. Så godt, at du kunne plukke en fin buket til din mor, blomster giver så megen glæde.
  Der er også koldt her i Danmark, men vejrudsigten lover varmere vejr her til påske.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lene!
   Idag har det varit en fin och ganska varm trädgårdsdag. Kanske är det påskvärmen som redan är är? Häligt!
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 8. Igår kom värmen hit ÄNTLIGEN, vi hade hela 12 grader och framförallt - ingen vind!
  Så nu kan man njuta av att vara i trädgården igen!!
  Så skönt att du och dina mamma kan minnas tillsammans och att din mamma tydligen inte känner nån sorg över att ha fått lämna sitt hus och sin trädgård. Själv oroar jag mig faktiskt för det, när - och om - det skulle behövas.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Susie!
   Vi närmar ju oss nu den där åldern då många säljer sina hus och flyttar till en lägenhet istället så inte är det konstigt att du börjar oroa dig för hur det skall bli. Orken och ibland även lusten tryter ju. Dina tankarna finns här också även om jag försöker ta fasta på vad min pappa alltid sa: - Jag vill inte flytta härifrån, utan de kommer att få bära ut mig med fötterna först.
   Ha det gott och Glad Påsk!
   Birgitta

   Radera
 9. Kanske kommer vi till en punkt där vi är så att säga 'mätta' på odlande. Visserligen har jag mammas grönsaksland nu men det känns som hon tycker det är skönt med två pallkragar istället.

  Jag skulle vilja prata Fairisle med dig. Är det en annorlunda teknik för att binda garnen runt varandra när man byter färger? Just nu verkar allt få etiketten 'fairisle' så fort det är mönsterstickning med mer än 1 färg...

  Ha en härlig Påsk i solskenet! Carina

  SvaraRadera