lördag 25 mars 2017

Mars 2017 och månadens bild.

Månadens bild, veckans tema i Blommig Fredag, blir flera från mig även den här månaden. Den första är från idag 


och sedan kommer en från januari. 


Här hos oss ser det nästan likadant ut från december till mars men sedan sätter det fart.
Jo, jag är väldigt förtjust i snödroppar och de blommar som allra finast just nu men även i blåsippor 


och blåsipporna stortrivs på norrsidan av vår lövfällande häck. 


De har inte kommit lika långt med blomningen som snödropparna. Många har ännu inte slagit ut men de är på gång och på gång är också alla små fröplantor. Veckan som kommer skall enligt YR bjuda på solsken och värme och då skall jag passa på att plantera isär de små blåsippsplantorna. De flesta av dem är redan två år.


Jag har blivit latare med åren och slutat att så perenner i krukor för att slippa passning med vatten under sommaren. Istället petar jag ner frökapslarna direkt i jorden nära moderplantan. Men jag måste erkänna att det är inte särskilt mycket jag numera sår. Blåsippor, aklejor, julrosor (de jag tycker är särskilt fina) och porslinsanemon. Ingen av dessa fyra kan man få för många av, tycker jag ;-)
Det har varit både roligt och spännande att under lång tid följa och läsa om alla trädgårdsintressen och trädgårdar i Blommig Fredag. Vet att jag är väldigt dålig på att kommentera men egensinnig som jag är läser jag, får tips och njuter av alla fina bilder.
Vi trädgårdsnördar har olika förutsättningar på många sätt men alla verkar vi njuta av att rensa ogräs och få jord under naglarna, se växterna utvecklas och blomma. Fler bidrag på temat månadens bild hittar du här.


Trevlig helg!

11 kommentarer:

 1. Drömmer om att ha små vita tuvor av snödroppar, hoppas att jag äntligen är på gång. Efter att ha planterat lökar i många år, utan att lyckas, fick jag färska snödroppar, och nu ser det ut som att jag äntligen fått dem i min trädgård. Härliga bilder.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Blåveis er de vakreste!
  Moro at du stoler på YR. (jeg jobber på det norske meteorologiske instituttet som leverer vær og varsler)
  God helg!

  SvaraRadera
 3. Din/er trädgård är en ren o skär njutning när som helst på året men våren- då är den absolut oemotståndligt ljuvlig :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Dina blåsippsfrösådder är geniala tänker jag. Ska pröva och göra samma sak. Varför jobba mer än man behöver :)

  Det är en härlig skillnad mellan januari och mars. Hittade den första blommande tulpanen idag.

  HA en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 5. Vilken fröjd att se alla dina snödroppar som små klungor där i rabatten! jag ska absolut gräva upp och dela mina ruggar så att de sprider sig bättre. Vad du inspirerar!
  http://vardagsnjutning.blogspot.se/2017/03/med-dottern-pa-stockholms-tradgardsmassa.html

  SvaraRadera
 6. Sån vårblomning drömmer jag också om! Njuter av dina fina flätade staket också. Vad är det för plåtremsor du använder? Ser ut som en överliggare också...
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Jag är tämligen säker på att det just du av oss alla som får uppleva den allra största skillnaden mellan januari och mars, med din snödropps- och blåsippsamling. För att inte tala om den där vita tibasten (?) längst bak. Vit tibast gissar jag bara, jag har aldrig ens sett den annat än på bild.
  När det gäller bloggvännerna och inspiration, hade du en direkt inverkan på mig med din snödroppsdyrkan. Jag kanske inte blir en samlare, men du fick mig att inse att snödroppar står för förändring och hopp i en årstid som jag upplever som själva döden. Sedan hade jag turen att få ärva ett stort gäng och nu är jag så lycklig!

  SvaraRadera
 8. I den första bilden känner jag igen mig! Det är precis så det ser ut hos dig så här dags. Alla "miljoner" olika sorter som en icke galanthusnörd inte ser någon skillnad på medan du jublar och visar skillnaderna ;-) Härligt! Undrar hur många sorter du kom hem med från England?
  Meconopsis har jag nu sått i så många olika arter och sorter att jag kan väl snart börja kalla mig för meconopsisnörd. Nackdelen är att de flesta är monocarpa så att epitetet på undertecknad står sig bara ett år i taget...,-)!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 9. Så herlig hage du har. Alltid så fint å titte innom deg :)

  SvaraRadera
 10. Hej Birgitta!
  Jag försökte maila dig i morse, men mailet kom tillbaka pga felaktig adress. Därefter försökte jag lämna kommentar på bloggen från min mobil, men den är så liten, jag såg knappt vad jag gjorde, jag fattas.e aldrig om den fastnade eller inte. Så nu gör jag ett tredje försök för att tacka och berätta hur paff jag blev i morse när vi hämtade dagens GP och ett paket låg i brevlådan. Vilken underbar överraskning! Och ett litet mysterium.
  Men jag kan inte komma på någon annan Birgitta än du som skickar planta till mig. Är det som jag tror, en tibast? Tusen, tusen tack! Den klarade sig jättefint, munitiöst inslagen som den var. Med två knoppar! Jag är mållös.
  Jag får be om lite skötselråd, jag lyckades ta död på en lila tibast för några år sedan och det var inte vårvintern 2013.
  Den har kommit i jord i alla fall.
  Kram,
  Marta


  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det verkar som om den överlevt resan. Det är en frösådd vitblommande tibast. Den stod i rabatten när jag vårstädade i början på veckan och då dök du upp i mina tankar. Tror inte den behöver någon särskild omvårdnad om den klarat transporten. Hoppas nu den verkligen kommer med vita blommor.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera