fredag 17 mars 2017

En solig marsdag, en härlig dag,

en helt underbar blåsig vårdag. Bofinken sjöng för oss under skogspromenaden och i flera timmar har jag, trots blåsten, njutit när jag legat på alla fyra och klippt bort visset och torrt i rabatterna på baksidan huset.


Julrosor hör till mina favoritväxter och i år kommer de flesta med mer knoppar än någonsin. 


Helleborus thibetanus hade länge stått på önskelistan när jag 2006 köpte en liten planta från Larz Danielsson. Tyvärr gav den ganska snabbt upp och försvann och jag undrade så klart vad jag gjort för fel. 

2009 fick jag möjlighet att köpa en lite större planta av Bertil L. och den planterades på samma plats som den tidigare och kom under flera år med blommor men växte inte till utan blev bara mindre och mindre. Att jag någon gång under sensommaren förra året grävde upp den nästan helt nedvissnade och döda klumpen och flyttade till annan plats hade jag hunnit glömma. Trodde att även den plantan var död.
Idag på förmiddagen när jag gick trädgårdsrundan fick jag till min stora glädje se några blad av Helleborus thibetanus på baksidan huset, i en rabatt med mycket torv, häst och kogödsel. 


Inga blomknoppar men det var betydligt mer liv i den nu än förra året vid den här tiden. Det behövs inte mycket för att glädja en inbiten trädgårdstok. 


Näsan lika stor glädje kände jag när tomat och chilifröerna, som Lena och jag köpte på vår snödroppsresa, grodde och snart är det dags att skola om dem.

Blåsipporna har börjat blomma och idag hade ett par ungerska blåsippor, Hepatica transsilvanica, slagit ut.Eftersom jag är slarvig med namnetiketter vet jag inte om de är frösådda eller 'räddade' plantor. Men glad blev jag ändå. Har gjort med blåsippor precis som med julrosor. Trivs de inte där de står försöker jag ge dem en ny växtplats innan de helt förtvinar.
Under åren har jag lärt mig att blåsippor stortrivs på norrsidan av den lövfällande häcken vi har mot gatan. Där får de ett tjockt lövtäcke under vintern, sol under våren och skugga på sommaren.


Hepatica japonica 'Omurasaki' är den köpt som 2012 i Danmark. Väldigt fin och tidig men hittar ingen liknande med det namnet på nätet. En frösådd kanske? Glad blir jag när jag ser att den klarat vintern. Vad den eventuellt heter har inte så stor betydelse.Snödropparna svävade en stund idag när solen visar sig och pelargonerna, de där jag lade i papperskassar i höstas, har överlevt och ser välmående ut nu där de står nerklippta och saftspända i sin nya jord och väntar på att få flytta ut till växthuset.

Detta är mitt bidrag till veckans Blommig Fredag. Temat är glädje och fler inlägg hittar du här.

'Karin Bernhard, som var Sveriges första matfotograf och som smakat alla upptänkliga läckerheter, brukade säga att trots allt kan inget mäta sig med ett kokt ägg. Snödropparna är trädgårdens motsvarighet till det kokta ägget.’ Ett citat jag tidigare använt mig av men som går att använda hur många gånger som helst under de tidiga vårmånaderna.

Fortsatt skön vår och trevlig helg!

24 kommentarer:

 1. Så flott at helleborusen fikk et nytt liv med ny plass! Her har det vært så mye regn de siste ukene at hagen nesten drukner, så det har ikke vært lett å gjøre hagearbeid. Får håpe vi snart får en god finværsperiode. Ha en fin lørdag! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mycket regn vid den här tiden är inte roligt. Hoppas solen snart kommer till fig också.
   /Birgitta

   Radera
 2. 'Omasaki', du milde vilken skönhet! Visst blir man nästan euforisk lycklig när något man trodde var dött kommer upp igen :) Eller när fröer visar sig ha grott, fick fina tomatfröer och kände mig som en lottovinnare när de grodde :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en del växter kan nästan ta andan ur en och ditt hör blåsipporna.
   /Birgitta

   Radera
 3. Krásné jarní fotografie !♥.Zdravím z Prahy!Michaela

  SvaraRadera
 4. Ja, du har då en hel hönsgård eftersom du har så många ägg - fast jag vet ju inte om de är kokta ;-)
  Annars är din bildkavalkad helt underbar och jag avundas uppriktigt din tibetanska julros. Tre gånger har jag provat....;-( Men, det skulle inte vara jag om jag bara gav upp. Nu ska jag jaga efter en rejäl planta...

  Önskar en toppenhelg både till dig och till Sune.
  ...zzz...Anja
  ps
  Skulle så gärna kommit och lyssnat (och köpt plantor?) imorgon, men vi får långväga gäster. Jag fattar bara inte hur ofta de rätt sällsynta gästerna sammanfaller med något, som jag rätt sällan skulle vilja delta i...hajar du hur jag menar?
  ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hittar en stor och fin planta av den tibitanska julrosen.
   /Birgitta

   Radera
 5. Jistanses vilken snygging den där Hepatica japonica 'Omurasaki'! Klart man inte vill vara utan kokta ägg men det är väldigt trevligt att komplettera med ansjovis ibland.
  Snygg räddning du gjorde med thibetanus, bara att hålla tummarna nu att allt fortsätter på rätt spår. Det är väl ändå en stor del av trädgårdslyckan att hitta rätt plats för rätt växt. Här har jag sen växthusbygget lärt mig att trädgården vilar på rent grus, ett grustag med en jordskorpa på helt enkelt. Vilket förklarar mycket som jag förundrats över. Det kommer att ändå mina växtval i framtiden och jag kommer att lägga ännu mer möda på jordförbättring.
  Härliga bilder!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till med både jordförbättring och växtval!
   Växthuset är iallafall underbart.
   /Birgitta

   Radera
 6. Så otroligt fint, med både snödroppar och blåsippor. Blåsipporna är tidiga hos dig, så fina, men den vita är fantastisk.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåsipporna är ganska tidiga. Kanske pga att de står relativt skyddat.
   /Birgitta

   Radera
 7. Underbart citat fast jag byter det kokta ägget mot min lilla äggröra :) Familjen undrar om jag aldrig tröttnar - nej, det vore som att tröttna på snödroppar. Underbara bilder och särskilt den vita blåsippan... Jag är också inne på andra plantan av H thibetanus och jag hoppade nästan högt när jag såg ett stolt skott på platsen :)


  Ha en skön helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nu förstått att det inte bara är jag som tycker den tibitanska julrosen är kinkig. Lycka till med din. Åt äggröra idag jag också 😊
   /Birgitta

   Radera
 8. Nog förstår vi din lycka över både julros och kokt ägg :-)
  Så fina bilder du visar!

  SvaraRadera
 9. riktigt så mycket inte på vårt berg, de tidiga krokusarna redan färdigblommade.

  SvaraRadera
 10. Oj så mycket du har fått upp hos dig, helt underbart. Nu längtar jag bara att få gå ut här också. Jag tog en runda och ser att mycket är på väg upp, fast inte så långt kommet som hos dig. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 11. Härlig och vårig bildkavalkad! Här faller ett snöblandat regn så detta var precis vad jag behövde se denna lördag...så fint!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 12. Deilige vårbilder du byr på :-)) Går det greit med de japanske blåveisene ute hos deg? Mine har fått tak over seg i år, men jeg ønsker å flytte dem i hagen til sommeren. Ha en deilig søndag!

  SvaraRadera
 13. Vilka otroligt fina bilder på vårblommor. Och blåsippor är ju bland det vackraste som finns! Jag har en liten förkrymt planta som är 4 år och hittills har den bara fått 2 blommor. Jag ska invänta resultatet i år och blir det inte bättre så ska jag lyda ditt råd och flytta den :)

  Ha det gott!

  //Veronica

  SvaraRadera
 14. Du har så mycket fint i din trädgård!!!
  Mariana

  SvaraRadera
 15. Vilken härlig vår boost man får av att titta in och njuta av dina fina bilder. TACK!

  SvaraRadera
 16. Som jag njuter av dina bilder idag! Den sista med snödropparna var verkligen underbar. Jag har inga blåsippor själv men min granne har så jag kikar över staketet var och annan dag för att kolla om den börjat blomma men det dröjer nog någon vecka till. trevlig tisdag! /Charlotte

  SvaraRadera
 17. Oj så mycket blomster du hade redan för en vecka sedan! Här börjar det arta sig. Undrar över snödroppar idag och Anja rekommenderar dig som expert. Hoppas du hinner titta.
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera