söndag 3 juli 2016

Oftast lyckas vi stänga ute odjuren, men inte alltid

och definitivt inte om 'någon' glömmer stänga dörren till odlingsburen efter vattningen. Då är man om man är rådjur inbjuden till ett riktigt gottebord och har man tur kan inbjudan vara i flera dygn. Nästan så att jordgubbarna hinner mogna mellan rundorna man gör och skulle så inte vara fallet smakar även bladen ganska så gott. För att inte tala om salladen, mangolden, sockerärtorna och rödbetorna. Ja där finns så många delikatesser att lök, vitlök, purjolök och kålrabbi kan sparas till nästa gång, i fall det blir någon.







































Utan bur, nästa alltid stängd, hade vi inte haft några grönsaker alls, inte heller vare sig plockblommor som astrar, luktärter och zinneor eller frösådda små perennplantor. 







































Rutorna i armeringsmattan som bildar buren är 20 x 20 cm och om man är rådjur, rådjur utan horn, kan man lätt sticka in huvudet och beta av topparna på grödorna, något vi inte tänkte på när vi satte upp den. Vi har försökt förhindra det genom att dela av rutorna men inte tillräckligt högt för tydligen kan även rådjur stå på tå. Nu har jag återigen börjat sätta upp kycklingnät i rutorna, det där som jag tycker är så förfärligt fult, för annars får jag vare sig luktärter, sockerärter eller störbönor.







































Med hjälp av en utökad 'spalje' och extra nät för att hägna in och stänga ute har honungsrosen tagit fart. Den här säsongen har inga gourmander kommit åt vare sig blomknoppar eller nya skott så i år blommar den med tidigare mått mätt helt överdådigt och fyller trädgården med sin doft.

























Vi har fått behålla inte bara rosor utan också många andra växter i trädgården på landet den här säsongen tack vare armeringsmattorna men vi har även haft hjälp av Trico så det tipset är jag glad över.

7 kommentarer:

  1. Åh så trist att glömma stänga grinden, hoppas att 'någon' inte glömmer igen :) Tur ändå att ni fick behålla något. Här har verkligen Trico Garden gjort skillnad, kanske att vi kan slippa sätta upp staket/nät runt hela tomten :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. The garden is looking so beautiful - I'm sure those visiting must have been enchanted! Like the effect of the iron colouring in the garden - smart and effective - especially when the gate is closed.

    SvaraRadera
  3. Ja, är det inte det ena så är det det andra, sa flickan....
    Min köksträdgårdsmästare för i år har inte lyckats att hålla borta våra egna odjur - resultatet är därefter ;-))!
    Vore jag rådjur skulle jag definitivt hålla ett vakande öga på en eventuell glömd, öppen grind och gå och titta och provsmaka...som att kliva in i paradiset, förmodar jag.
    Ha't! /Anja

    SvaraRadera
  4. Så fint trädgårdsland, men tråkigt att behöva hägna in. Armeringsjärnet var i och för sig ganska snyggt, och hönsnätet tycker jag inte syns så mycket. När jag svär som mest över mördarsniglar brukar jag trösta mig att vi inte har några rådjur i stan i alla fall...

    SvaraRadera
  5. Aj aj! så tråkigt! Men mycket klarade sig tydligen. Är så glad över vår inhägnad, håller odjuren ute och unden inne, Men det finns ju andra marodörer som inte går att hejda med stängsel, sniglar t.ex...
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  6. Jag har till slut satt upp svart rådjursnät och det är jag evigt tacksam för. I många år har jag försökt hålla dem borta med andra medel, vilket funkade så där . Hos mig gick de på unga träd och jag grät floder över förlusterna. Jag lider med dig. Håller med Trädgårdstid, sniglar är en lätt match i jämförelse.
    Marta

    SvaraRadera
  7. Aj så tråkigt... Men gissar att ni aldrig kommer glömma igen. Tittar och studerar detaljer noga för här där jag bor nu behöver hägnas in. Men vi har några älgar som tar sina lovar genom landen också. Funderar på om mattorna behöver fästas i något som är stadigt förankrat...

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera